Δε δικαιολογείται η κακή στοματική υγιεινή των Ελλήνων, εάν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των οδοντιάτρων στη χώρα μας, η οποία κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με νεότερη έκθεση της Eurostat. Δικαιολογείται , ωστόσο, καθώς η οδοντιατρική περίθαλψη δεν καλύπτεται στην Ελλάδα και οι πολίτες στις περισσότερες περιπτώσεις πηγαίνουν σε ιδιώτη οδοντίατρο και χρειάζεται να πληρώσουν. Η ένταξη οδοντιάτρων στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας αποτελεί στόχο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων που πραγματοποιεί.

Πιο αναλυτικά σε σχέση με την έκθεση της Eurostat, που περιλαμβάνει στοιχεία του 2022, αναφέρεται πως περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας εργάζονταν το συγκεκριμένο έτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των 26 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, υπήρχαν 363.162 οδοντίατροι το 2022.

Η χώρα με το υψηλότερο μερίδιο οδοντιάτρων ανά πληθυσμό ήταν η Κύπρος (με 119,4 οδοντιάτρους ανά 100.000 κατοίκους), τη στιγμή που η Ελλάδα (με 133,2 οδοντιάτρους ανά 100.000 κατοίκους) και η Πορτογαλία (120,6 οδοντιάτρους ανά 100.000 κατοίκους) ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά οδοντιάτρων με άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Αντίθετα, η Ιρλανδία είχε τους λιγότερους οδοντίατρους ανά 100.000 κατοίκους με 45,1, ακολουθούμενη από τη Μάλτα με 50,8 και τη Σλοβακία με 54,7.

Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση Health at a Glance του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με αυτή, σε πολλές χώρες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αναφέρει ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη σε σύγκριση με την ιατρική περίθαλψη. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η οδοντιατρική περίθαλψη περιλαμβάνεται μόνο εν μέρει (ή καθόλου) στα δημόσια συστήματα υγείας σε πολλές χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει είτε να πληρωθεί από τον ασθενή είτε να καλυφθεί μέσω ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.

Ειδικότερα, το 2023, ποσοστό μεγαλύτερο του 8% των ατόμων στην Ελλάδα, τη Λετονία, την Πορτογαλία και τη Δανία ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη Health at a Glace, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη αυξήθηκαν σε πολλές χώρες της ΕΕ μετά την πανδημία. Στο σύνολο της ΕΕ, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη στον συνολικό πληθυσμό αυξήθηκαν από 1,7% το 2019 σε 2,0% το 2021 και σε 2,4% το 2023, ενώ οι ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη αυξήθηκαν από 2,8% το 2019 σε 3,1% το 2021 και σε 3,4% το 2023. Ο κύριος λόγος για την αύξηση των ανεκπλήρωτων αναγκών για ιατρική περίθαλψη ήταν οι μεγάλες λίστες αναμονής, ενώ οι κύριοι λόγοι για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη ήταν το κόστος και οι χρόνοι αναμονής. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας, ο κύριος λόγος των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών είναι το κόστος.

Διαβάστε επίσης

Eurostat: Πόσο ζουν οι Ευρωπαίοι – Η περιοχή στην Ελλάδα με το υψηλότερο προσδόκιμο

Αυτό το μέρος του σώματός μας αποκαλύπτει αν θα ζήσουμε μέχρι τα 100

Μακροζωία: Ο σίγουρος τρόπος να προσθέσουμε δέκα χρόνια στη ζωή μας