Η απλή οξεία βρογχίτιδα είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί τους Έλληνες στα ιατρεία των πνευμονολόγων, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο 33ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
Ορισμένα από τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Συνέδριο (πραγματοποιείται 11-15 Δεκεμβρίου με κεντρικό μήνυμα «Ο Πνευμονολόγος στο επίκεντρο») ο Πρόεδρος της ΕΠΕ και Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης. Η μελέτη διεξήχθη το διάστημα Ιανουάριος–Απρίλιος 2024 και αφορούσε τις λοιμώξεις αναπνευστικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Συμμετείχαν 28 ιδιώτες πνευμονολόγοι από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στο σύνολο της χώρας 164.641 ασθενείς επισκέφθηκαν ιδιώτη πνευμονολόγο. Κατά μέσο όρο 12 ασθενείς επισκέφθηκαν ιδιώτη πνευμονολόγο ανά ημέρα (για το τρίμηνο της μελέτης). 75.824 ασθενείς διαγνώστηκαν με λοίμωξη αναπνευστικού (46,1%). Το 34,7% από αυτούς είχαν απλή οξεία βρογχίτιδα, 22,2% είχαν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, 16,2% είχαν λοίμωξη με παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, 20,5% είχαν λοίμωξη με παρόξυνση άσθματος. Ένα ποσοστό 6,4% είχαν διαγνωσμένη ακτινολογικά πνευμονία.
Από το σύνολο των λοιμώξεων, 10,5% αφορούσαν γρίπη και 4,5% Covid-19. Επίσης, 37,8% έκαναν εργαστηριακό έλεγχο, ενώ 41,3% έκαναν ακτινογραφία θώρακος. Ποσοστό 46,6% έλαβαν αντιβίωση. Από τις λοιμώξεις αναπνευστικού 0,78% έκανε νοσηλεία σε νοσοκομείο και 0,11% κατέληξε. «Από τα προαναφερόμενα στοιχεία προκύπτει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Πνευμονολόγου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού καθώς και στην απομείωση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Η διαχείριση δε, όπως φαίνεται, οδήγησε σε πάρα πολύ μικρό αριθμό νοσηλειών και σαφέστατα σε πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
«Το μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα υγείας είναι η ποιότητα και η υγιεινότητα του αέρα που αναπνέουμε. Ο ποιοτικός υγιεινός αέρας σημαίνει την αποφυγή των αναπνευστικών ρύπων των πόλεων ή του εργασιακού μας περιβάλλοντος αλλά και τη σχετική καθαρότητά του από πολλούς θανάσιμους εισπνεόμενους ιούς και μικρόβια, όπως π.χ. ο κορονοϊός», ήταν η γραπτή επισήμανση του Αντιπροέδρου της ΕΠΕ και Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη. Άλλωστε στο αντικείμενο της Πνευμονολογίας περιλαμβάνονται τα τρία από τα πέντε πιο θανατηφόρα νοσήματα της ανθρωπότητας: Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πνευμονικός καρκίνος και πνευμονίες.
Πνευμονία της Κίνας: Όλα όσα (δεν) ξέρουμε για τη νέα απειλή – Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα
Πόσο κινδυνεύουμε από την πνευμονία της Κίνας; Τρεις ειδικοί απαντούν