Μια σημαντική επιτυχία στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας πιστώθηκε σε ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich), οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη απομακρυσμένη μαγνητική ενδοσκόπηση σε ζωντανό χοίρο, από απόσταση 9.300 χιλιομέτρων. Ο χειρισμός της ενδοσκοπικής κάμερας έγινε από τη Ζυρίχη, ενώ το ζώο βρισκόταν στο χειρουργείο του Χονγκ Κονγκ.
Την ενδοσκοπική πράξη πραγματοποίησε ο Alexandre Mesot, υποψήφιος διδάκτορας στο Multi-Scale Robotics Lab του ETH Zurich. Κάνοντας χρήση ενός συστήματος πλοήγησης με μαγνητικά ελεγχόμενο ενδοσκόπιο, κατάφερε να καθοδηγήσει την κάμερα μέσα στο στομάχι του υπό αναισθησία ζώου.
Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν το σύστημα μαγνητικής πλοήγησης που αναπτύχθηκε στο ETH Zurich και μια ασφαλής, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο στο χειρουργείο. Οι χειρουργοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ είχαν υποστηρικτικό ρόλο και παρακολούθησαν τη διαδικασία. Πριν ο Mesot αναλάβει τον χειρισμό της κάμερας από τη Ζυρίχη, η ομάδα από το Multi-Scale Robotics Lab και οι χειρουργοί του Χονγκ Κονγκ είχαν δοκιμάσει τη συσκευή στο χειρουργείο, εισάγοντας το μαγνητικό ενδοσκόπιο μέσω του στόματος του χοίρου στο στομάχι του.
Χάρη στην εξαιρετική ευελιξία του μαγνητικού ενδοσκοπίου, ο Mesot κατάφερε να εκτελέσει χωρίς κόπο έναν δύσκολο ελιγμό στο στομάχι του ζώου: το ενδοσκόπιο κάμφθηκε προς τα πίσω κατά 180 μοίρες για να επιθεωρήσει την είσοδο του στομάχου. Φάνηκε έτσι ότι η πολύπλοκη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί από μαγνητικά ενδοσκόπια με εξ αποστάσεως χειρισμό με την ίδια ή και μεγαλύτερη ευελιξία από τις συμβατικές συσκευές.
Επιπλέον, το μικρότερο μέγεθος του ενδοσκοπίου επιτρέπει την εισαγωγή του στον άνθρωπο μέσω της μύτης αντί του οισοφάγου, όπως συμβαίνει με τις συμβατικές ενδοσκοπήσεις. Έτσι μειώνεται η ανάγκη για ολική αναισθησία, επιτρέποντας στους ασθενείς να παραμένουν ξύπνιοι και να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το μαγνητικό ενδοσκόπιο είναι επίσης κατάλληλο για χρήση σε παιδιά.
Ο καθηγητής Bradley Nelson από το Εργαστήριο Ρομποτικής Πολλαπλών Κλίμακων στο ETH της Ζυρίχης ανέφερε: «Στο επόμενο βήμα της έρευνάς μας, ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μια εξ αποστάσεως ενδοσκόπηση σε στομάχι ανθρώπου. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες με αυτήν την τεχνολογία. Σκέφτομαι τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπως ο έλεγχος του καρκίνου».
Ασθενής στις ΗΠΑ πέθανε εξαιτίας σπάνιας ασθένειας που μεταδίδουν τα κουνούπια
Φάουτσι: «Ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό» – Το τσίμπημα που τον κράτησε 11 ημέρες στο νοσοκομείο