Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας του καύσωνα το 2023, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη πιο θανατηφόρα χρονιά στην ήπειρο σε θνησιμότητα λόγω υψηλών θερμοκρασιών, μετά το 2022.
Η μελέτη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, η οποία δημομοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Medicine, διαπίστωσε, επίσης, ότι στη νότια Ευρώπη, η οποία πλήττεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι θάνατοι από παθήσεις που σχετίζονται με τον καύσωνα ήταν περισσότεροι στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα θνησιμότητας από 823 περιοχές σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και αρχεία θερμοκρασίας για να καταλήξουν στην εκτίμηση, αναφέρει ο Independent.
Πρώτη η Ελλάδα σε ποσοστά θνησιμότητας από καύσωνα
Η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας με 393 θανάτους ανά εκατομμύριο, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Ωστόσο, τους περισσότερους θανάτους σε αριθμό κατέγραψε η Ιταλία, με 12,743 συνολικά για το 2023. Ακολουθούν η Ισπανία με 8,352, η Γερμανία με 6,376 και τέταρτη η χώρα μας με 4,339.
Περισσότερο από το 40% της νότιας Ευρώπης αντιμετώπισε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο του 2023.
Η δεύτερη πιο «θανατηφόρα» χρονιά για την Ευρώπη με αιτία τις παθήσεις που σχετίζονται με τον καύσωνα
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών για όλο το έτος έφτασε τους 47.690, με το 57% των θανάτων να σημειώνονται κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων καύσωνων στα μέσα Ιουλίου και στα τέλη Αυγούστου.
Αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων λόγω καύσωνα στην Ευρώπη μετά το 2022, όταν οι καύσωνες συνέβαλαν σε περισσότερους από 60.000 θανάτους.
Οι συντάκτες της μελέτης επεσήμαναν ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη το 2023 μπορεί να είναι υψηλότερος, λόγω ανυπαρξίας λεπτομερών καταγραφών των θανάτων σε ορισμένες περιοχές.
Οι ειδικοί, συγκεκριμένα, εκτιμούν πως πέθαναν περίπου 58.000 άτομα από τον καύσωνα το προηγούμενο έτος.
Ιός του Δυτικού Νείλου – Καλλιθέα: Πρώτο κρούσμα στην Αττική από την αρχή του έτους
Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι σε ποτάμια και λίμνες – Ένας Έλληνας επιστήμονας εξηγεί