Τη δική του πρόταση στο μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των Παθολογικών Κλινικών σε τουλάχιστον 14 νοσοκομεία της χώρας, που έχει προκαλέσει αντιπαράθεση υπουργείου Υγείας και ιατρικής κοινότητας, κατέθεσε σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο του ΠΙΣ, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη 16 Ιουλίου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να χορηγήσει από το ταμείο του επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα συνδράμει, ποσό «που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρείς μήνες». Επιπλέον, και με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών ο ΠΙΣ θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια σε κάθε γιατρό.
Σημειώνει ακόμη ότι «θα απευθύνουμε πρόσκληση στους γιατρούς που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν, δηλαδή σε αυτούς που πρόσφατα έλαβαν τον τίτλο της ειδικότητας και ελπίζει ότι οι ήδη υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ έχουν ενημερωθεί εγκαίρως».
«Ο Πανελλήνιος ιατρικός Σύλλογος, ως επίσημος από το νόμο σύμβουλος της πολιτείας, αισθάνεται ότι έχει πράξει στο ακέραιο και έγκαιρα το καθήκον του και ξεπερνά σήμερα τις οικονομικές του δυνατότητες για να αποδείξει ότι ο ιατρικός κόσμος της χώρας επιτελεί το έργο του, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι των οικιών ημών εμπιπραμένων αυτοί άδουν» τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Οι σκληρές επισημάνσεις
Η γενναία κίνηση του ΠΙΣ να ενισχύσει (και) με δικό του πακέτο κινήτρων τους ιδιώτες γιατρούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης αποτελεί επίσης και μια «πληρωμένη» απάντηση στο υπουργείο Υγείας, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για τις ελλείψεις γιατρών αλλά και την άρνηση των γιατρών να εργαστούν για το ΕΣΥ.
«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας σε ότι αφορά στις Παθολογικές Κλινικές, η οποία ουδέποτε συζήτησε σοβαρά τις προτάσεις μας που καταθέτουμε κατ΄ επανάληψη από το 2022. Ουδέποτε θέσπισε ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, δεν τηρεί ούτε καν την πρόβλεψη του νόμου 4999/22 για αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου που όφειλε να υλοποιήσει έως τις 30/6/2023 και τώρα υπόσχεται να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχει γίνει για την αντιμετώπιση του από ετών διογκούμενου προβλήματος» αναφέρει ο ΠΙΣ, σχολιάζοντας με νόημα πως «δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν τρέχοντας από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο» αναφερόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Εκφράζει επίσης την απογοήτευσή του «για την επιστράτευση του κοινωνικού αυτοματισμού και του λαϊκισμού εις βάρος των γιατρών», ενώ καταγγέλλει ότι «αντιμετωπίζουμε ακατονόμαστες απειλές που περιπλέκουν το πρόβλημα».
Το προεδρείο του ΠΙΣ επιμένει ότι «δεν λάβαμε γραπτά και αναλυτικά τις ανάγκες του συστήματος, παρά τις αιτήσεις μας και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από πλευράς Υπουργείου», κάτι που ανέφερε και στην προηγούμενη ανακοίνωσή του. «Σε κάθε περίπτωση εργαστήκαμε με την υπόθεση ανάγκης 39 ιατρών σε 14 Νοσοκομεία, χωρίς να ξέρουμε πόσοι και πού» σημειώνει.
Θίγει τέλος και το σοβαρό θέμα του ιατρικού έργου και της διακριτής άσκησής του σε νοσοκομειακές και μη συνθήκες, τονίζοντας πως «η πολιτεία δεν διακρίνει την εφημερία και υπηρεσία σε Παθολογική Κλινική από την άσκηση εξωνοσοκομειακής ιατρικής», γεγονός που επισημάνθηκε και από τους γιατρούς της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που επίσης μίλησαν για «παραβίαση των κανόνων της ιατρικής λειτουργίας και ευθύνης, επικίνδυνη πρακτική και αποσπασματική φροντίδα. Δεν λειτουργεί στην πράξη και αποτελεί εξ’ ορισμού κακή ιατρική πρακτική (malpractice), με παραβίαση της επιστημονικής ορθότητας».
Οι αφανείς και κακοπληρωμένοι υγειονομικοί – Σε ποια νοσοκομεία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα