Αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους, όπου αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχουν σοβαρές κυρώσεις.
«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Η Λακωνία, για παράδειγμα, έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς. Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή την στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών. Κάνω έκκληση στον ιατρικό σύλλογο Λακωνίας να έρθει να με βρει και να βρούμε λύση. Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση και καμία συνεργασία από κανέναν, σας διαβεβαιώ ότι η περίπτωση να βλέπω νοσοκομεία χωρίς ιατρούς και να βγαίνουν οι διαγωνισμοί συνεχώς άγονοι και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά ιατρών θα μας βρουν απολύτως απέναντι και ο νοών νοείτω. Το κράτος έχει πολλούς τρόπους να δράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Κάνω μία ύστατη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων, που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις και τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν στις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν και να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων, λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν έως ότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως θέλω να είμαι πολύ σαφής, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει. Γιατί η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, αλλά ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας στην ελληνική δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όποιος ασχολείται με την υγεία στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει ως κόρη οφθαλμού το ΕΣΥ από όποια θέση και να είναι», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, πώς εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων σε ιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν θέσεις σε άγονες περιοχές, αναφέροντας επίσης τις αλλαγές που ετοιμάζει όσον αφορά τον νέο χάρτη της χώρας με τις άγονες περιοχές. «Μέσα στην εβδομάδα θα υπογράψω ΚΥΑ με το υπουργείο Οικονομικών για το νέο πλαίσιο άγονων περιοχών. Μια από τις προβλέψεις που βάζουμε είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, η περιοχή θα μπαίνει στις άγονες περιοχές και θα παίρνει τα ωφελήματα για τις άγονες περιοχές τα οποία μάλιστα θα είναι αυξημένα σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ» είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, κυρίας Παναγιώτας Γρηγοράκου για το νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας.
Ελλείψεις γιατρών: Τα κίνητρα για να «γεμίσουν» άδειες περιοχές και άγονες ειδικότητες
Χωρίς προσωπικό τα Κέντρα Υγείας των νησιών – Τεράστιο το πρόβλημα στέγασης – Έρευνα αποκαλύπτει
Νοσοκομεία: Καθυστερήσεις δύο χρόνων σε προσλήψεις παρά τις προκηρύξεις