Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και η φθίνουσα ανοσία από τυχόν προηγούμενη νόσηση αποτυπώνονται πλέον στους «σκληρούς δείκτες» του επιδημικού κύματος που έχει σηκωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου, ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με βαριά λοίμωξη covid έχουν εξαπλασιαστεί κατά το ίδιο διάστημα.
Το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 73 ασθενείς εισήχθησαν σε κλινικές ή Μονάδες με covid. Στα νοσοκομεία συνολικά νοσηλεύονται 304 άτομα.
“Η έξαρση της λοίμωξης covid-19 φαίνεται στα αιτήματα που δέχεται πλέον η αρμόδια επιτροπή για την κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών στους ασθενείς. Προ 10 ημερών γίνονταν 40 αιτήσεις την ημέρα, από την αρχή της εβδομάδας δεχόμαστε πάνω από 200 ημερησίως” λέει στο ygeiamou.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, υπεύθυνος της οικείας επιτροπής για την έγκριση των αντιικών, κ. Στέλιος Λουκίδης. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού δεν έχει εποχικό χαρακτήρα, και ότι το προηγούμενο ξέσπασμα αμέσως μετά τις γιορτές φαίνεται ότι πρόσφερε κάποια ανοσία στον πληθυσμό, που όμως τώρα έχει μειωθεί πολύ, οδηγώντας έτσι σε νέα έξαρση. “Ο συγχρωτισμός, τα ταξίδια, οι βόλτες που κυριαρχούν σε συνδυασμό με την μηδενική προστασία μας έναντι του ιού έχουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε, πολλά περιστατικά, και αρκετά εξ αυτών σοβαρά, ιδίως για ηλικιωμένους και ευαλωτους” λέει ο κ. Λουκίδης
Η συρροή στο ΨΝΑ
Ενώ στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας οι νοσηλευόμενοι δεν ξεπερνούν τους 10, υπάρχει ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που φαίνεται ότι «λυγίζει» από εσωτερική συρροή κρουσμάτων. Πρόκειται για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) όπου έως χθες είχαν διαγνωστεί με λοίμωξη covid τουλάχιστον 47 νοσηλευόμενοι, με τους 10 να εντοπίζονται χθες.
Μόλις δυόμισι μήνες νωρίτερα, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία δεν ξεπερνούσαν τους 80 και καταγράφονταν μονοψήφιος αριθμός εισαγωγών. Τέλος Μαρτίου είχαν αναφερθεί μόλις επτά εισαγωγές σε όλη τη χώρα. Ενώ μέσα Μαρτίου ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είχε κάνει με ανάρτησή του γνωστό πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020, ολοκληρώθηκε εφημερία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας χωρίς καμία εισαγωγή ασθενούς με κορωνοϊό.
Οι υγειονομικές και επιστημονικές αρχές ανέμεναν (και) αυτήν την επιδημική έξαρση κορωνοϊού. Η αμέσως προηγούμενη που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου για πολύ κόσμο και υποχώρησε τον Μάρτιο. Και έπειτα από ένα «διάλλειμα» μερικών εβδομάδων, ήρθε το νέο ξέσπασμα.
Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 άνω των 60 χρόνων
Υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κορωνοϊού σε ετήσια βάση είναι αναγκαίος για τους ηλικιωμένους, όπως ακριβώς γίνεται και με την εποχική γρίπη. Προς το παρόν, όμως, και παρά το γεγονός ότι οι μνήμες της πανδημίας δεν είναι πολύ μακρινές, ο στόχος ετήσιας αναμνηστικής δόσης για τις ευπαθείς ομάδες δεν επιτυγχάνεται.
Παρά τις αυστηρές συστάσεις των ειδικών, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι παραμένουν ακάλυπτοι, αποτελώντας τον εύκολο στόχο του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί ήπια μεν αλλά προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στην υγεία των ατόμων της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2024 εμβολιάστηκε με το εμβόλιο του κορωνοϊού μόλις το 7,1% των ατόμων 60-69 ετών.
Το ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ανήλθε σε 11,6% και για τους πολίτες άνω των 80 ετών σε 8,8%. Αξιοσημείωτα χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας της χώρας μας (μόλις 4,4%).
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: 8 θάνατοι και τέσσερις νέες διασωληνώσεις από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα
ΠΟΥ: 4 κινήσεις-κλειδιά για να προφυλαχθούμε από την επόμενη πανδημία
«FLiRTάρουμε» με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού – Πόσο μας απειλούν οι νέες υποπαραλλαγές FLiRT