Μια ιογενής λοίμωξη «έσβησε» τη μνήμη δύο γυναικών και τους ανέτρεψε τη ζωή. Η Nicole Caird, από το Μπρίσμπεϊν, και η Claire Robertson, από το Λονδίνο, μίλησαν στο πρόγραμμα «60 Minutes Australia» για το πώς ο ιός του απλού Έρπητα (Herpes Simplex Virus – HSV), οι φορείς του οποίου εκτιμώνται σε πάνω από 3,7 δις παγκοσμίως, έγινε η αιτία για την απώλεια μνήμης και την αδυναμία να ανακαλέσουν σημαντικά γεγονότα της ζωής τους ή να αναγνωρίσουν ακόμα και μέλη της οικογενείας τους.
Κοινός παρονομαστής η ερπητική εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο), μια σπάνια επιπλοκή της λοίμωξης από τον ιό του απλού έρπητα τύπου Ι -πολύ σπανιότερα από τον τύπου II, των γεννητικών οργάνων-, που υπολογίζεται σε 2-4 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού τον χρόνο. Θεωρείται η πλέον βαριά ανάμεσα στις ιογενείς εγκεφαλίτιδες με συμπτώματα που περιλαμβάνουν σύγχυση, απώλεια προσανατολισμού, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές στη συμπεριφορά και αφασία, δυσκολία στην ομιλία και αδυναμία ή απώλεια της κίνησης.
Άλλες επιπλοκές της, πέραν της απώλειας μνήμης, αποτελούν η έκπτωση σε γνωστικές λειτουργείες -προσοχή, συγκέντρωση, σχεδιασμός και επίλυση προβλημάτων- και η επίμονη κόπωση.
«Ξύπνησα στη ζωή μιας άλλης»
Το 2004, η 43χρονη τότε Claire βρέθηκε στο νοσοκομείο περιτριγυρισμένη από «άγνωστα» πρόσωπα· ξυπνώντας από το κώμα που είχε πέσει μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων παρόμοιων με της γρίπης, αδυνατούσε να αναγνωρίσει τον σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά της, που βρίσκονταν στο πλευρό της. Αδυνατώντας να αναγνωρίσει το ίδιο της το σπίτι ακόμα, ένιωσε σαν να την «είχαν πετάξει έξω από την ίδια της τη ζωή», σαν να «μην ένιωθε ότι ανήκει εκεί». Μετά από νοσηλεία έξι εβδομάδων, είχε «προσγειωθεί στη ζωή μιας άλλης».
«Πλήρης σύγχυση, δεν ήξερα πού ήμουν, ποια ήμουν. Μπορούσα να είμαι νοσηλεύτρια, μητέρα, φίλη, κόρη και σύζυγος, πράγματα που έκανα με ευχαρίστηση και το να τα χάσω, το αίσθημα ότι δεν υπάρχει τίποτα πια πραγματικό για τον εαυτό μου, ήταν τρομερό» δηλώνει.
«Δεν ένιωθα καθόλου ότι ανήκα σε αυτή την οικογένεια που, όπως μου είπαν, ήταν δική μου. Θυμάμαι ότι αισθανόμουν εντελώς ξένη από αυτό το σύνολο ανθρώπων που έμοιαζαν τόσο έντονα δεμένοι και με τόση αυτοπεποίθηση μαζί. Δεν αναγνώριζα το σπίτι μας, οπότε δεν μπορούσα να βρω τον δρόμο μου. Χρειάστηκε μάλιστα να με κατευθύνουν στο σωστό δωμάτιο. Θυμάμαι, συγκεκριμένα, ότι δεν ήθελα να φορέσω κανένα από τα ρούχα που είπαν ότι μου ανήκαν. Απλώς δεν δέχθηκα ότι ήταν δικά μου» ανακάλεσε μιλώντας στον Guradian.
Ένα κολιέ από δόντι καρχαρία ήταν ο μόνος τρόπος να αναγνωρίσει τον επί 20 χρόνια σύζυγό της, Ed, ενώ κράτησε σε ένα τετράδιο σημειώσεις για το πώς είχε γνωρίσει τους φίλους της, σε περίπτωση που επικοινωνούσαν.
Χάρη σε μια φορητή κάμερα στον λαιμό της, η οποία τραβάει αυτομάτως φωτογραφίες (SenseCam), ήταν σε θέση να καταγράφει στιγμιότυπα από την ημέρα της και να τα βλέπει το βράδυ, κάτι που τη βοήθησε να ανακαλεί μνήμες και να νιώθει πιο ασφαλής. Είχε αρχίσει να παρατηρεί βελτίωση και να αισθάνεται ξανά κομμάτι της οικογένειάς της.
«Δεν θυμάμαι ότι γέννησα τα παιδιά μου»
Το 2010, η Nicole πέρασε δυόμισι εβδομάδες στην Ευρώπη, κάνοντας σκι με τον σύζυγο και τις δύο κόρες της, όταν προσβλήθηκε από τον ιό HSV, που χτύπησε απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό.
Σήμερα, παλεύοντας με τις χρόνιες επιπλοκές που της κατέλειψε η εγκεφαλίτιδα, βασίζεται στον σύζυγό της Brad για να συμπληρώσει τα σημαντικά κενά στη μνήμη της. Δεν θυμάται τον γάμο της ούτε την γέννηση ή το μεγάλωμα των παιδιών της. «Ξέρω ότι έχω παιδιά και μπορώ να τα φανταστώ, αλλά και πάλι δεν μπορώ να φέρω στο μυαλό μου την ημέρα που γεννήθηκαν» ανέφερε, τονίζοντας την επιθυμία να επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν ή, τουλάχιστον, αν μπορούσε να έχει πίσω κάποιες από τις αναμνήσεις της, να θυμόταν ξανά ημερομηνίες-ορόσημα από τη ζωή των παιδιών της.
Άνδρες: Αυτός είναι ο λόγος που τρώνε πολύ κρέας
Οξεία ηπατίτιδα – Παιδιά: Είναι ο αδενοϊός 41 ο ένοχος; Οι επιστήμονες απαντούν
Ιός Epstein-Barr: Νέα μελέτη εξετάζει πώς μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση