Απαντήσεις και διευκριννίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca που αποσύρθηκε για εμπορικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αλλά η απόφαση συνέπεσε με την δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων στα οποία γίνεται παραδοχή για παρενέργετιες, έδωσαν με αναρτήσεις τους στα social media ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιλογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, και ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας.
Κοινή συνισταμένη των δύο αναρτήσεων είναι ότι αφενός σωστά έγινε ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 καθώς το όφελος ήταν πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο και αφετέρου ότι όσοι το έκαναν δεν έχουν να φοβούνται τίποτα σήμερα για την παρενέργεια που έχει καταγραφεί από το 2021.
Μαγιορκίνης: Τα επτά δεδομένα που ξεχνιούνται σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca για την COVID-19 και τις παρενέργειές του
- 1) Το εμβόλιο σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η διανομή έγινε από την Astra Zeneca
- 2) Ήταν το μοναδικό ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ εμβόλιο, καθώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε υπογράψει συμβόλαιο παραχώρησης στην Astra Zeneca, με τον όρο να διανεμηθεί χωρίς κέρδος καθόλη την διάρκεια της πανδημίας. Με απλά λόγια η εταιρεία το πουλούσε στο κόστος παραγωγής-διανομής.
- 3) Ήταν το μοναδικό από τα 3 πρώτα που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Όσον αφορά τον κίνδυνο των θρομβόσεων, ήταν μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια (~1-2/100.000):
- 1) Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πεθάνουμε (πνιγούμε) από το φαγητό που τρώμε στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)
- 2) Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πνιγούμε και να πεθάνουμε από νερό στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)
- 3) Έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουμε σε αυτοκινητιστικό εντός ενός έτους
- 4) Αφορούσε αποκλειστικά την πρώτη δόση του εμβολίου και τις πρώτες 30 περίπου ημέρες από την πρώτη δόση. Μετά τις 30 ημέρες ο κίνδυνος μηδενίζεται, άρα όσοι το έκαναν δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να φοβούνται σήμερα για αυτήν την παρενέργεια.
Θεόδωρος Λύτρας: Ποτέ δεν εμβολιάσαμε με AZ άτομα νεότερα των 30 ετών
Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας σε ένα εκτενές thread στο Χ υπενθυμίζει τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca απαντώντας σε μύθους και ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί όπως το «μα εγώ κάτι άκουσα για παρενέργειες και θρομβώσεις!».
«Ήδη από τις 7 Απρίλη 2021 (!) ο EMA επισήμανε ως πιθανή πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου AZ αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως σύνδρομο VITT (Vaccine-induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia). Η συχνότητα του VITT εκτιμάται περίπου σε 1 ανά 100.000 δόσεις εμβολίου AZ. Το οτι αναγνωρίστηκε μια τόσο σπάνια παρενέργεια αποτελεί τεράστια επιτυχία της φαρμακοεπαγρύπνησης, που αποδεικνύει οτι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ και διασφαλίζει την ασφάλεια των εμβολίων» απαντάει ο κ. Λύτρας.
«Μα γιατί δε το είδαμε αυτό στις μελέτες;» η επόμενη ερώτηση στην οποία ο διαπρεπής επιδημιολόγος απαντά: «διότι η αρχική μελέτη του εμβολίου AZ συμπεριέλαβε ~25.000 άτομα, άρα δε θα μπορούσε να ανιχνεύσει μια τόσο σπάνια παρενέργεια».
«Μήπως έπρεπε λοιπόν να περιμένουμε μια μεγαλύτερη μελέτη πριν κυκλοφορήσει;» η επόμενη έρωτηση με τον κ. Λύτρα να είναι κατηγορηματικός: «ΟΧΙ διότι *απόλυτη* ασφάλεια (0% κίνδυνος) δεν υπάρχει σε τίποτα στη ζωή. Κι η έγκριση κυκλοφορίας κάθε εμβολίου και κάθε φαρμάκου βασίζεται στην ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ όφελους και κινδύνων: Από τη μια ο κίνδυνος του ιού (γνωστός, μετρημένος και μεγάλος) και από την άλλη ο κίνδυνος του εμβολίου».
«Ήδη από τις 23/4/2021 ο EMA προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει αυτούς τους κινδύνους και είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα. Το όφελος (σε ζωές!!) του εμβολίου AZ είναι ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερο από τη ζημία (σ. VITT), ιδίως για τις μεγάλες ηλικίες» συνεχίζει στην παράθεση των στοιχείων.
Διότι *απόλυτη* ασφάλεια (0% κίνδυνος) δεν υπάρχει σε τίποτα στη ζωή. Κι η έγκριση κυκλοφορίας κάθε εμβολίου και κάθε φαρμάκου βασίζεται στην ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ όφελους και κινδύνων:
Από τη μια ο κίνδυνος του ιού (γνωστός, μετρημένος και μεγάλος) και από την άλλη ο κίνδυνος του εμβολίου.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) May 8, 2024
Τι συνέβη στην Ελλάδα
«Ο πίνακας (από το άρθρο μας που τεκμηρίωσε το όφελος του εμβολιασμού στον πληθυσμό: και το διάγραμμα δείχνουν την πορεία του εμβολιασμού. Εμβολιάσαμε με AZ μόνο μέχρι τα μέσα του 2021, και μετά περάσαμε 100% στα mRNA εμβόλια. Ποτέ δεν εμβολιάσαμε με AZ άτομα νεότερα των 30 ετών, που θα είχαν αμφίβολη η αρνητική ισορροπία όφελους-κινδύνου. Εμβολιάσαμε τις ηλικίες ΟΧΙ γιατί οι ζωές τους μετράν λιγότερο (έλεος!) αλλά γιατί το όφελος τους από τον εμβολιασμό (*και* με AZ) ήταν μεγαλύτερο. Εν τέλει, για όλες τις ηλικίες περάσαμε αποκλειστικά στα mRNA εμβόλια τα οποία αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά και ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ (δε σχετίζονται με σύνδρομο VITT). Τα δε AZ, τα “ξεστοκάραμε” στις… φτωχότερες χώρες μέσω της πρωτοβουλίας COVAX του ΠΟΥ. Και καλά κάναμε (όσο κυνικό κι αν ακούγεται) διότι ναι μεν μεταξύ mRNA κ AZ εμβολίου προτιμούμε mRNA, αλλά αν η επιλογή είναι μεταξύ AZ ή καθόλου εμβόλιο, θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο να μείνει κανείς ανεμβολίαστος (ειδικά αν έχει μεγάλη ηλικία). Το COVAX έσωσε εκατομμύρια ζωές!» γράφει ο κ. Λύτρας.
Ήδη από τις 23/4/2021 ο EMA προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει αυτούς τους κινδύνους (https://t.co/BN6rttPD6K), και είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα.
Το όφελος (σε ζωές!!) του εμβολίου AZ είναι ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερο από τη ζημία (σ. VITT), ιδίως για τις μεγάλες ηλικίες. pic.twitter.com/lHIEkZYNOP
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) May 8, 2024
«Για τον ίδιο λόγο, έκαναν πολύ καλά όσοι /εμβολιάστηκαν αμέσως με AZ μόλις τους δόθηκε η δυνατότητα (μεταξύ αυτών η θεια κ ο θειος μου), διότι προστατεύτηκαν από τον ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κίνδυνο που λέγεται #COVID19 κ θα μπορούσε να τους οδηγήσει στη ΜΕΘ όσο θα περίμεναν για mRNA. Σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ θα πρέπει να “ξαναγράφουμε την ιστορία” της πανδημίας, ούτε να σπέρνουμε δυσπιστία και αντιεμβολιασμό εκ του μη όντος» καταλήγει ο Θεόδωρος Λύτρας τονίζοντας ότι «το εμβόλιο #AstraZeneca ΔΕ χρησιμοποιείται εδώ κ >2 χρόνια· τώρα απλά μπήκε η τυπική “σφραγίδα” της απόσυρσης. Αποσύρεται γιατί έχουμε ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ εναλλακτικές (mRNA, εξίσου αποτελεσματικά αλλά πιο ασφαλή). ΤΙΠΟΤΑ καινούργιο δεν αποκαλύφθηκε· όλα είναι γνωστά από το 2021».
Κατέβασαν ρολά τα διαγνωστικά κέντρα – Τι διεκδικούν
Νέοι διοικητές: Τι καθυστερεί την επιλογή και τοποθέτησή τους στα νοσοκομεία