Κάποια χρόνια πίσω οι ογκολογικοί ασθενείς είχαν την κλασική χημειοθεραπεία και περιορισμένες επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου. Σήμερα, η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι πολύ διαφορετική, αναπτύσσονται διαρκώς νέα φάρμακα αλλά και νέοι τρόποι προσέγγισης δύσκολων τύπων καρκίνου και στόχων που δεν επιδέχονται θεραπείας.
Μετά τις καρδιαγγειακές ασθένειες, ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται αύξηση των πασχόντων από καρκίνο κατά 69% έως το 2030. Ο πληθυσμός των ασθενών αλλάζει, με περισσότερους ασθενείς σήμερα να διαγιγνώσκονται σε όλο και νεότερη ηλικία, καθώς και σε πρώιμα στάδια της νόσου. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις σημαίνει ότι υποβάλλονται σε εκτεταμένους κύκλους θεραπείας, ενώ οι παρενέργειες και η αντοχή στα φάρμακα γίνονται πιο προβληματικές.
«Έχουμε αυξήσει τις ικανότητές μας στην ανάπτυξη ογκολογίας ακριβείας για να ξεκλειδώσουμε την επόμενη γενιά πρωτοποριακών θεραπειών και τη δημιουργία ενός ισχυρού, βιώσιμου αγωγού σε όλους τους όγκους, της ανοσο-ογκολογίας και των στοχευμένων ακτινοθεραπειών», δήλωσε ο Dominik Ruettinger, M.D., Ph.D., επικεφαλής Έρευνας και Πρώιμης Ανάπτυξης για την ογκολογία στην Bayer AG κατά τη διάρκεια του ετήσιου Pharma Media Day που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 21 Μαρτίου.
Η Bayer έχει επενδύσει σημαντικά στην καινοτομία, εστιάζοντας στη διεύρυνση της δεξαμενής των στόχων που αντιπροσωπεύουν μια πραγματική ευπάθεια στον καρκίνο, καθώς και στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων. Με την εξαγορά της εταιρείας Vividion και της κορυφαίας στον κλάδο πλατφόρμα χημειο-πρωτεωμικής (chemoproteomics), η Bayer ενίσχυσε τη φαρμακευτική της έρευνα στον τομέα των μικρών μορίων και των θεραπευτικών ακριβείας.
Η καινοτόμος τεχνολογία της πλατφόρμας αυτής επιτρέπει τον εντοπισμό άγνωστων μέχρι σήμερα θυλάκων πρόσδεσης σε μη θεραπεύσιμους στόχους για τη δημιουργία νέων υποψήφιων φαρμάκων. «Αυτό που γίνεται με αυτή την πλατφόρμα είναι ότι μπορεί να «ξεκλειδώσει» τον στόχο (σ.σ καρκινικό) και να βρει μικρά σημεία παρεμβολής που δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ώστε να αναπτυχθούν φάρμακα ακριβώς για αυτά τα σημεία», σημειώνει, μιλώντας στο ygeiamou.gr, η Eπικεφαλής Στρατηγικής και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του τμήματος Ογκολογίας της εταιρείας Bayer AG, Christine Roth.
Όπως προσθέτει, το συγκινητικό είναι ότι όλη αυτή η επιστήμη μεταφέρεται από το εργαστήριο στην κλινική πράξη. Δύο θεραπευτικοί στόχοι τους οποίους προχωρά σε κλινικές μελέτες η Vividion αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα. «Είναι σημαντικές ανακαλύψεις καταρχάς για τους ασθενείς. Όλοι οι ασθενείς που φέρουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις, μπορεί να έχουν πρόσβαση σε μια πρώτης γραμμής θεραπεία, ή και σε θεραπεία με αντισώματα, αλλά πέρα από αυτό δεν έχουν άλλες επιλογές», τονίζει η κυρία Roth.
Εξηγεί δε ότι για να βρεθούν οι ασθενείς που είναι επιλέξιμοι, αναπτύσσεται ειδικό διαγνωστικό τεστ, ώστε όσοι λάβουν τη συγκεκριμένη θεραπεία, να έχουν την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα με τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. «Όταν πια φτάνουμε στο τελικό στάδιο για τη πρόσβαση στα φάρμακα αυτά, το στάδιο δηλαδή της διαπραγμάτευσης με τις αρχές αποζημίωσης, οι αρμόδιοι θα γνωρίζουν ακριβώς σε ποιον ασθενή πάει, ποιος θα επωφεληθεί και ποιος τελικά πρέπει να λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία, γεγονός που επιταχύνει την όλη διαδικασία και διασφαλίζει συντομότερα την πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία», εξηγεί.
Η εταιρεία Bayer έχει σε εξέλιξη και άλλες καινοτομίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Μεταξύ αυτών, η στοχευμένη θεραπεία με ραδιονουκλίδια και εστίαση στην κατεύθυνση άλφα ακτινοβολίας απευθείας στον στόχο.
Με δεδομένες όλες τις παραπάνω εξελίξεις, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Απομακρυνόμαστε από τη γνωστή χημειοθεραπεία για τον καρκίνο; «Υπάρχει ακόμη χώρος για την χημειοθεραπεία σήμερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία είναι η μοναδική επιλογή», σημειώνει η κυρία Roth. Κάτι καινούργιο, ωστόσο, όπως λέει, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν νέες πρωτοποριακές μέθοδοι για τη χορήγηση χημειοθεραπείας ή παρόμοιων φαρμάκων, μειώνοντας την τοξικότητα.
Καταστέλλοντας τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Μέχρι το 2030, ο παγκόσμιος πληθυσμός των γυναικών που θα βρεθούν στην εμμηνόπαυση αναμένεται να αυξηθεί σε 1,2 δισεκατομμύρια, με 47 εκατομμύρια νέες γυναίκες να εισέρχονται σε αυτή τη φάση κάθε χρόνο. Πάνω από το ένα τρίτο των των γυναικών στην εμμηνόπαυση αναφέρουν σοβαρά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν 10 χρόνια ή και περισσότερο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση, με σχετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους.
Ωστόσο, περίπου το 30% των των γυναικών που συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας λόγω μέτριων έως σοβαρών συμπτωμάτων ήταν δεν τους έχει συνταγογραφηθεί καμία θεραπεία. Η ορμονοθεραπεία είναι μια τυπική θεραπεία για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η Bayer επενδύει στη διεύρυνση των θεραπευτικές επιλογές για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει μία από του στόματος μη ορμονική θεραπεία που έχει ως στόχο τα μέτρια έως σοβαρά αγγειοκινητικά συμπτώματα. Η εταιρεία ανέφερε θετικά δεδομένα από τρεις μελέτες φάσης 3. Με αυτά ως δεδομένα, η εταιρεία – που θεωρεί την συγκεκριμένη θεραπεία ως «blockbuster» -θα υποβάλλει στις υγειονομικές αρχές αίτημα για αδειοδότηση του φαρμάκου, με τις πρώτες κυκλοφορίες να τοποθετούνται χρονικά στο 2025.