Μια μελανή κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων περιγράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), λ. Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή το θέμα της διακοπής των τακτικών χειρουργείων στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», στο οποίο έδωσε λύση το Υπουργείο Υγείας.
«Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε λειτουργικό κατήφωρο λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά. Όμως έτσι μπαλώνουμε μία τρύπα και ανοίγουμε άλλη. Το προσωπικό που απέμεινε είναι εξαντλημένο, κουρασμένο και οι μετακινήσεις οδηγούν σε επι πλέον παραιτήσεις. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Και αναισθησιολόγοι να υπήρχαν σήμερα στα νοσοκομεία ήταν αδύνατον ναανοίξουν χειρουργικές αίθουσες γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Οι λίστες αναμονής υπερβαίνουν τα δύο έτη για χειρουργείο σε παιδιά και ενήλικες», σημειώνε ο κ. Γιαννάκος.
Μάλιστα, καταγγέλλει το κλείσιμο της παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, λόγω ελλείψεων προσωπικού. «1η Φεβρουαρίου είχαμε την απόφαση για διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο Παπανικολάου λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν πέντε. Μέχρι να πέσουν κάτω με επτά αναισθησιολόγους λειτουργούσαν τέσσερις χειρουργικές αιθουσες. Την 1η Φεβρουαρίου απέμειναν πέντε αναισθησιολόγοι και πήραν απόφαση και έκλεισαν τα τακτικά χειρουργεία. Τι λύση βρέθηκε. Η συνηθισμένη. Μετακινήσεις. Μετακίνησαν 1 αναισθησιολόγο από το Παπαγεωργίου και πήραν έναν αναισθησιολόγο με μπλοκάκι που δεν κάνει εφημερείες. Τώρα λειτουργούν 2 ή 3 χειρουργικές αίθουσες. Η λίστα αναμονής για χειρουργείο εαν μείνουν με αυτή τη στελέχωση σε σναισθησιολόγους και νοσηλευτές θα εκτιναχθεί στα τέσσερα χρόνια», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν νοσοκομεία όπως τα Κύθηρα που δεν έχουν κανένα αναισθησιολόγο. Ούτε για διασωλήνωση. Σε ό,τι αφορά στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», όπου έλαβαν την απόφαση οι γιατροί του χειρουργικού τομέα να διακόψουν τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, ο κ. Γιαννάκος περιγράφει την κατάσταση.
«Πριν τέσσερα χρόνια υπηρετούσαν 16 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες για τακτικά χειρουργεία και μία για έκτακτα χειρουργεία. Τώρα απέμειναν 7 αναισθησιολόγοι και λειτουργούν 2 χειρουργικές αίθουσες για τακτικά χειρουργεία και μία χειρουργική αίθουσα για έκτακτα χειρουργεία. Υπάρχει λίστα αναμονής για χειρουργεία παιδιών ενάμιση χρόνο», αναφέρει, και προσθέτει:
«Ο Υπουργός υγείας πήρε απόφαση να λειτουργήσουν τα χειρουργεία του Αγλαΐα Κυριακού με μετακινήσεις αναισθησιολόγων. Όμως βουλώνει προσωρινά μία τρύπα και ανοίγει άλλες. Ποια είναι η απόφαση. Μετακινήσεις και πρέπει να είναι αναισθησιολόγοι με ειδίκευση σε παιδιά. Άρα η δεξαμενή προσωπικού που ούτως ή άλλως στέρεψε είναι μικρή. Τρεις αναισθησιολόγοι λοιπόν μετακινούνται από το Παίδων Πεντέλης μόνο όμως για μία εφημερία ο καθένας το μήνα. Θα καλύψουν συνολικά τρεις εφημερείες το μήνα στο Αγλαΐα Κυριακού. Τίποτα. Γιατί; Το Παίδων Πεντέλης έχει μόνο πέντε αναισθησιολόγους με λίστα αναμονής για χειρουργεία σε παιδιά πάνω από 9 μήνες. Δεν είναι σε θέση να διαθέσει αναισθησιολόγους στο Αγλαΐα Κυριακού. Λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες ενώ θα μπορούσαν εαν είχαν αναισθησιολογους και νοσηλευτές να λειτουργούν τρεις χειρουργικές αίθουσες. Μετακινείται επίσης στο Αγλαΐα Κυριακού ένας αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο Κορίνθου που έχει ειδίκευση χορήγησης αναισθησίας σε παιδιά. Στη Κόρινθο όμως μένουν τρεις αναισθησιολόγοι. Πρόβλημα και εκεί».