Για την αυξημένη νοθεία που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, κυρίως μετά την ανατίμηση σε πολλά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης των καταναλωτών μίλησε ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και τα ευρήματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το 10% των ποτών που κυκλοφορούν είναι νοθευμένα. Το φαινόμενο της νοθείας παρατηρείται κυρίως σε νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ και πίστες, και σπάνια σε ταβέρνες.
Ο ειδικός τόνισε ότι η πιο επικίνδυνη νοθεία, ωστόσο, παρατηρείται κυρίως στα μεγάλα μαγαζιά. Όπως εξήγησε, το πιο σύνηθες είναι να παρασκευάζονται τα νοθευμένα ποτά από φθηνές πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να είναι μεν ακίνδυνα, αλλά όχι αυθεντικά. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο νοθείας με βιομηχανική αλκοόλη, η οποία συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι μπορεί να περιέχει μεθανόλη, μια ουσία που μπορεί να έχει τοξικά αποτελέσματα, από ζάλη και πονοκέφαλο έως απώλεια όρασης ή ακόμα και θάνατο, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα.
Οι παρενέργειες αυτές συνήθως δεν είναι άμεσες, αλλά εκδηλώνονται μετά από κάποιες ώρες.
«Κυρίως τα λευκά ποτά νοθεύονται πολύ και λιγότερο τα σκούρα, όπως το ουίσκι» αποκάλυψε ο καθηγητής. «Το κρασί μπορεί να νοθευτεί μόνο με αραίωση και επειδή το κέρδος δεν είναι μεγάλο, είναι λιγότερη η νοθεία. Και η μπύρα, που συνήθως είναι σφραγισμένη, είναι κάπως πιο ασφαλής».
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, ο μόνος τρόπος προφύλαξης από τα νοθευμένα ποτά και τις δυνητικές παρενέργειές τους είναι η χρήση των αισθήσεων και η λογική. «Οι καταναλωτές να πίνουν συγκεκριμένο ποτό, συγκεκριμένης μάρκας. Έτσι θα γνωρίζουν καλά τη γεύση και το χρώμα του και θα είναι δύσκολο να ξεγελαστούν», πρότεινε, προσθέτοντας ότι ειδικά οι νέοι, που συχνά δεν γνωρίζουν τι πίνουν, πρέπει να αποφεύγουν τα κοκτέιλ. Καλό είναι, επίσης, να επιλέγουν γνωστά ποτά, από μπουκάλια που θα ανοίγουν μπροστά τους, κατέληξε.