*Γράφει η Πηνελόπη Σαμαρά, Βιολόγος, PhD, Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων, Κέντρο Δοτών ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ
Η χρονιά που φεύγει αποτελεί περίοδο σημαντικής προόδου για το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» όσον αφορά τις εγγραφές νέων εθελοντών δοτών και τις δωρεές μοσχευμάτων. Ωστόσο, σημαδεύτηκε από την απώλεια της Προέδρου Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Η απώλεια αυτής της σημαίνουσας προσωπικότητας λειτούργησε ως κίνητρο για συσπείρωση, ενίσχυση και προώθηση των σκοπών που υπηρετούσε, καθώς και νέα ώθηση στην αποστολή του Κέντρου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, οι συμβατοί δότες αναδείχθηκαν και πάλι ως οι πραγματικοί «ήρωες», δίνοντας νέο νόημα στη ζωή των ασθενών που περίμεναν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι λήπτες των μοσχευμάτων αντιμετώπιζαν κυρίως αιματολογικές κακοήθειες, με τη λευχαιμία να αποτελεί την πιο διαδεδομένη μεταξύ αυτών. Παρά τη δυσκολία που επιφέρει η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συμβατό δότη αποτελεί την εξειδικευμένη θεραπεία και τη μοναδική ελπίδα των ασθενών με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
Η δραστηριότητα του Κέντρου Δοτών για το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε από την επιτυχή αποστολή 87 μοσχευμάτων αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών σε ισάριθμους ασθενείς.
Από αυτά, 30 χορηγήθηκαν σε ασθενείς στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα 57 απεστάλησαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω της συνεργασίας όλων των κέντρων παγκοσμίως.
Τα περισσότερα μοσχεύματα εξωτερικού αφορούσαν λήπτες στην Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, ενώ δύο μοσχεύματα έφτασαν στον Καναδά και την Αυστραλία, αναδεικνύοντας τη σημαντική συνεισφορά στη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, 16 μοσχεύματα προορίζονταν για παιδιατρικούς ασθενείς, εκ των οποίων 6 νοσηλεύονταν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «ΕΛΠΙΔΑ».
Καλούμε όλους όσους διαβάζουν αυτό το μήνυμα να υποστηρίξουν την προσπάθεια του «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», να ενημερωθούν και φυσικά να εγγραφούν εθελοντές δότες μυελού των οστών εφόσον πληρούν το ηλικιακό όριο (18-45) και είναι υγιείς. Με τη δωρεά τους, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται μέσω του περιφερικού αίματος με το μηχάνημα κυτταραφαίρεσης, μπορούν να δώσουν ελπίδα και ζωή σε όσους το χρειάζονται περισσότερο από καθετί άλλο. Κάντε τη διαφορά και γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της αλυσίδας αγάπης και αλληλεγγύης. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να αλλάξει θετικά και ριζικά τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου!