Παίρνετε συμπληρώματα: 5 διατροφικά λάθη που εξουδετερώνουν τη δράση τους – Διορθώστε τα

ΥΓΕΙΑ

Καφές, λαχανικά ή προβιοτικά με συμπληρώματα διατροφής είναι μερικοί μόνο από τους συνδυασμούς που θα πρέπει να αποφεύγονται

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Photo: Shutterstock

Απαραίτητα έχουν γίνει τα συμπληρώματα βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών για μεγάλη μερίδα κόσμου που τα έχει εντάξει στην καθημερινότητά του για να βελτιώσει την υγεία ή και τη διάθεσή του. Κάτι που ίσως διαφεύγει ωστόσο, είναι ότι απλές και καθημερινές συνήθειες, από μια κούπα καφέ έως μια χούφτα ξηροί καρποί, μπορεί να μειώσουν ή και να εξουδετερώσουν τη δράση των πολυβιταμινών.

Σύμφωνα με τη Samantha Greener, σύμβουλο ψυχικής υγείας και ειδική σε θέματα ευεξίας, «τώρα που μπαίνουμε στον χειμώνα και οι θερμοκρασίες πέφτουν, πολλοί θα στραφούν στα συμπληρώματα για να εξασφαλίσουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε βασικές βιταμίνες D και C. Πολλοί επίσης έχουν την εντύπωση ότι η καθημερινή λήψη βιταμινών θα τους τροφοδοτήσει με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ωστόσο τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με άλλα στοιχεία της διατροφής τους».

Προσοχή λοιπόν στα εξής:

Καφεΐνη

Ο συνδυασμός ροφημάτων με καφεΐνη όπως το τσάι ή ο καφές με τα συμπληρώματα που περιέχουν ενώσεις με δράση παρόμοια με εκείνη της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση και να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και νευρικότητα. Οι τανίνες που περιέχουν ο καφές και το τσάι μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν την πρόσληψη στοιχείων όπως τα μέταλλα.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ συνδυαστικά με ορισμένες βιταμίνες μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και τον μεταβολισμό του συμπληρώματος. Το αλκοόλ, ακόμη και αν δεν εμποδίσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να τα αποθηκεύει και έτσι να τα αποβάλει.

Φάρμακα

Ο συνδυασμός φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί έχει επιπτώσεις στην υγεία και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συνεπώς είναι απαραίτητη η συνεννόηση με τον γιατρό. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ αντενδείκνυται για άτομα που βρίσκονται υπό αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τροφές

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα όπως τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα παντζάρια, τα πράσα και τα φασόλια, μπορούν να δεσμεύσουν το ασβέστιο και το σίδηρο και να εμποδίσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Όπως το οξαλικό οξύ, έτσι και το φυτικό οξύ που βρίσκεται στα δηµητριακά ολικής άλεσης μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση ασβεστίου, σχηµατίζοντας αδιάλυτες κρυσταλλικές ενώσεις όπως είναι το οξαλικό ασβέστιο, οι οποίες ευθύνονται για τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς. Εξ ου και συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου δυο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ και σε φυτικό οξ

Αντιβιοτικά

Κάποια αντιβιοτικά ενδεχομένως να επηρεάσουν τη δράση συμπληρωμάτων. Τα προβιοτικά επί παραδείγματι με τα ζωντανά βακτήριά τους προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού, η δράση τους όμως μπορεί να εξουδετερωθεί από τη λήψη αντιβιοτικών.