Οι φαρμακευτικές ουσίες σεμαγλουτίδη και λιραγλουτίδη και η πιθανή τους σύνδεση τους με αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το αρμόδιο όργανο του οποίου εξετάζει ήδη τις τρεις περιπτώσεις που ανέφερε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ισλανδίας.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του EMA θα διερευνήσει σε δεύτερο στάδιο αν και άλλα σκευάσματα που βασίζονται στις ίδιες δραστικές ουσίες [αγωνιστές των υποδοχέων του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1) ή «μιμητές ινγκρετίνης»] χρειάζονται επαναξιολόγηση.
Όσον αφορά τις υπό επαναξιολόγηση φαρμακευτικές ουσίες, υπενθυμίζεται ότι η σεμαγλουτίδη είναι ενέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 που συνδέθηκε με θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους ενώ η λιραγλουτίδη το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας.
Για το θέμα μίλησε στο BBC αξιωματούχος του EMA, εξηγώντας ότι «ο επανέλεγχος διενεργείται στο πλαίσιο σήματος ασφαλείας από τον Ισλανδικό Οργανισμό Φαρμάκων, μετά από αναφορές για τρία περιστατικά. Ένα σήμα ασφαλείας είναι πληροφορίες σχετικά με ένα νέο ή γνωστό ανεπιθύμητο συμβάν που ενδεχομένως προκαλείται από ένα φάρμακο και το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».
Οι αναφορές περιλάμβαναν δύο περιπτώσεις αυτοκτονικών σκέψεων με την αγωγή με λιραγλουτίδη και μία μετά την αγωγή με σεμαγλουτίδη, καθώς και μια περίπτωση αυτοτραυματισμού στο πλαίσιο αγωγής με λιραγλουτίδη.
Η αυτοκτονική συμπεριφορά και ο αυτοκτονικός ιδεασμός σημειώνονται στο φυλλάδιο οδηγιών του φαρμάκου με βάση τη σεμαγλουτίδη που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, όχι όμως ως πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια. Συγκεκριμένα, με βάση την παρατήρηση των διαταραχών σε κλινικές δοκιμές με άλλα φάρμακα για τη διαχείριση του βάρους, υπάρχει σύσταση για παρακολούθηση των ασθενών που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη για εμφάνιση ή επιδείνωση συμπτωμάτων από την ψυχική σφαίρα και αποφυγή λήψης της επί ιστορικού απόπειρας αυτοκτονίας ή υφιστάμενης αυτοκτονικότητας.