Με τέσσερα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και ακόμη επτά δράσεις, συνεχίζονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ενήλικες στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Μετά τις μαστογραφίες, με τις οποίες έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 7000 Ελληνίδες με πρώιμα ευρήματα καρκίνου του μαστού, ακολουθεί προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του δέρματος.
Παράλληλα, δωρεάν εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα, δράσεις για την παχυσαρκία, την ψυχική υγεία των νέων, την καταπολέμηση της κατάχρησης του αλκοόλ, αποσκοπούν στη βελτίωση των δεικτών υγείας των πολιτών. Το Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που έχει προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεδιπλώνεται με ταχύ ρυθμό. Τα έντεκα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που έχει υπογράψει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκινούν σταδιακά από τον Ιούνιο έως και το τέλος του 2023.
• Καρκίνος τραχήλου της μήτρας
Απευθύνεται σε 2.432.000 γυναίκες 30-65 ετών και έχει ως απώτερο στόχο τον εκμηδενισμό νέων διαγνώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η στρατηγική αντιμετώπισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ορίζει ότι έως το 2030 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, 70% των γυναικών θα πρέπει να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών και 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου θα πρέπει να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και ανακουφιστικής φροντίδας.
• Καρκίνος παχέος εντέρου
Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που θα ξεκινήσει έως τις αρχές Ιουλίου. Αφορά σε 3.840.000 γυναίκες και άνδρες από 50 και 69 ετών και θα προβλέπει τη δωρεάν διενέργεια κολονοσκόπησης.
• Καρκίνος πνεύμονα
Θα περιλαμβάνει τη δωρεάν διενέργεια Αξονικής Τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (Low Dose CT). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία και δεν θα πραγματοποιηθεί οριζόντια αλλά θα αφορά σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο (καπνιστές και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών με 20 χρονο-πακέτα).
• Καρκίνος του δέρματος
Ακόμη ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θα είναι αυτό για την πρόληψη του μελανώματος και θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε αυτό θα ενταχθούν ομάδες υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα αλιείς, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και άλλα άτομα που ασκούν χειρωνακτική εργασία.
• Καρδιαγγειακά νοσήματα
Ο έλεγχος για δυσλιπιδαιμία κρίνεται αναγκαίος στη χώρα μας που τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ 5.706.125 άτομα (30-70 ετών).
• Παχυσαρκία ενηλίκων
Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) σχεδίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων που απευθύνεται σε 7.000.000 υπέρβαρους και παχύσαρκους πολίτες. Στη χώρα μας, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.
• Προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές
Η ιατρική φροντίδα σε κάθε γωνία της χώρα μας είναι σε εξέλιξη. Ειδικό πρόγραμμα απευθύνεται σε 146.357 κατοίκους ευπαθών ομάδων απομακρυσμένων περιοχών. Πρόκειται για ηλικιωμένους, έγκυες και παιδιά ορεινών περιοχών, μικρών καθώς και πολύ μικρών νησιών.
• Πρόληψη σε νέους με επιθετικότητα
Στον τομέα της ψυχικής υγείας, ακόμη ένα πρόγραμμα θα ξεκινήσει και θα αφορά σε αυτό και ετερο καταστροφικές συμπεριφορές καθώς και επιθετικότητα των νέων. Θα επωφεληθούν 860.000 νέοι από 17 έως 24 ετών.
• Σύμβουλος Υγείας και Healthflix
Δύο νέα ψηφιακά εργαλεία θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών το επόμενο διάστημα. Οι εφαρμογές «Σύμβουλος Υγείας» και Healthflix αναμένεται να προσφέρουν στοχευμένη προσέγγιση και καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας στο σύνολο του πληθυσμού που είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή.
• Κατάχρηση αλκοόλ
Με σκοπό τη μείωση των καταχρήσεων, στα προγράμματα που είναι υπό επεξεργασία περιλαμβάνεται και δράση για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ που απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού και ειδικά στους νέους.
• Πρόληψη και αντιμετώπιση της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας
Με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό του γενετικού νοσήματος της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας θα πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις σε 85.000 έγκυες κάθε έτος.
Διαβάστε επίσης:
Ξεκινά το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παχυσαρκίας ενηλίκων
Θάνος Πλεύρης στο ΘΕΜΑ: Η πλήρης ανασύσταση του ΕΣΥ, το στοίχημα της νέας τετραετίας
Δωρεάν εξετάσεις για τρεις τύπους καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα