Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (Αυστραλία) για την ανταλλαγή αποφοίτων, μεταπτυχιακών και Μεταδιδακτορικών φοιτητών, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα συνεργασίας για από κοινού έρευνες στους τομείς της Καρδιολογίας, τη θεραπεία του καρκίνου και μεταδοτικών ασθενειών.
Παράλληλα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η διοργάνωση Θερινού Σχολείου (Summer School) το 2023 στην Κω, στο οποίο θα συμμετέχουν φοιτητές Ιατρικών Σχολών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών.
Παρόντες στην εκδήλωση για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας ήταν η πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής της Μελβούρνης Καθηγήτρια Nicola Lautenschlager, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας Μαρίνης Πιρπιρής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας, Γιώργος Αντωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γενικός Πρόξενος της Μελβούρνης Μανώλης Κακαβελάκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και η αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών η οποία λαμβάνει χώρα σε Ιατρικές Σχολές όλου του κόσμου.
H κ. Lautenschlager σημείωσε ότι «το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εκτιμά, υποστηρίζει και προωθεί ιδιαίτερα την υπογραφή νέων συνεργασιών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπογράψαμε την συγκεκριμένη συμφωνία με τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Πάτρας. Μαζί θα καταφέρουμε όχι μόνο να ανταλλάξουμε ιδέες αλλά και να βρούμε τον σωστό τρόπο να εμπλουτίσουμε το πεδίο γνώσης των φοιτητών. Οι φοιτητές μας θα είναι πρωτοπόροι στην ιατρική έρευνα και είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε το πάθος των φοιτητών για την Ιατρική Επιστήμη».
Ο κ. Πατούλης με τη σειρά του δήλωσε ικανοποιημένος για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε πως «θα περιμένουμε και εμείς στην Αττική, μια ανάλογη εκδήλωση να λάβει χώρα και με μεγάλη χαρά να σας φιλοξενήσουμε».
Ο κ. Θεμιστοκλέους μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και εκ μέρους του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες τις οποίες φέρνουν κοντά δύο χώρες, δύο λαούς. Ειδικά η Αυστραλία με μια μεγάλη ελληνική κοινότητα που δραστηριοποιείται πάρα πολλά χρόνια και αυτό κάνει τα πράγματα παρά την απόσταση, να μπορούν να έρθουν και δικοί μας επιστήμονες να εκπαιδευτούν αλλά και Αυστραλοί να έρθουν στην Ελλάδα».
Ο κ. Αντωνάκης συμπλήρωσε ότι «το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έχει την κορυφαία σε αξιολόγηση ιατρική σχολή στην Αυστραλία και στις υψηλότερες θέσεις σε κατάταξη στον κόσμο. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα oι φοιτητές μας να έχουν εμπειρία στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς δουλεύει και πώς προοδεύει μια μεγάλη ιατρική σχολή, όπως είναι η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Μελβούρνης».
Ο κ. Παπαστεργιάδης υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα και η Αυστραλία μοιράζονται μια πλούσια ιστορία και αξίες. Η ενδυνάμωση των δεσμών μας αποτελεί ένα πιο τα πιο σημαντικά κομμάτια της αποστολής μας στην Ελληνική Κοινότητας της Μελβούρνης. Η επιτυχία της σύναψης αυτής της συμφωνίας μεταξύ των τριών πανεπιστημίων στον τομέα της Ιατρικής είναι ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα οδηγήσει στην ανταλλαγή φοιτητών και Ακαδημαϊκών. Αναπτύσσοντας αυτούς τους δεσμούς και παράλληλα προωθώντας τα κοινά ευρήματα των ερευνών τους θα συνδράμουν στο να ενισχύσουμε το εκπαιδευτικό και το πολιτιστικό οικοδόμημα μεταξύ των δύο χωρών. Ανυπομονώ να δω στο εγγύς μέλλον την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μας, στον τομέα της Ιατρικής. Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στην Μελβούρνη θα έχουν πια την δυνατότητα να δουλέψουν και να μαθητεύσουν στην χώρα που γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής» .
Ενω ο κ. Πιρπιρής υπογράμμισε την καίρια σημασία αυτής του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των τριών ιατρικών σχολών δεσμευόμενος πως «όχι μόνο θα συνεργαστούμε στους τομείς της Διδασκαλίας και της Έρευνας αλλά και θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες για σεμινάρια, διδασκαλίες, εργαστήρια, ανταλλαγή ακαδημαϊκού υλικού, προγράμματα ανταλλαγής προσωπικού και οργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μας δίνετε μια σπάνια και μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς και συνεργασίες μεταξύ των καθηγητών και των σπουδαστών, οι οποίοι τυγχάνουν να προέρχονται από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τριήμερο 17-19 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του ΙΣΑ συνέδριο της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας και του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιατρών και Βιοεπιστημόνων της Διασποράς με ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις γύρω από τον τομέα της Υγείας, με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά.