Το Βέλγιο ξεκίνησε επιφυλακτικά τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας κατά του νέου κορωνοϊού σήμερα, επιτρέποντας σε ορισμένες επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν και υποχρεώνοντας τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς να φοράνε μάσκες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός νέου ξεσπάσματος.
Η χώρα με πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των πιο πληγεισών από την πανδημία Covid-19, είχε επιτρέψει μέχρι σήμερα τη λειτουργία καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων, κατά τη διάρκεια της κρίσης, και προσφάτως φυτοπωλείων και καταστημάτων ανακαίνισης σπιτιού.
Σήμερα, 150.000-300.000 άνθρωποι αναμενόταν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, σε επιχειρήσεις που δεν προϋποθέτουν επαφή με τους καταναλωτές, όπως βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αν και οι αρχές συνεχίζουν να συστήνουν την τηλεργασία.
Την ίδια ώρα, ειδική ομάδα, που συνέστησε η κυβέρνηση και απαρτίζεται κυρίως από επιστήμονες του χώρου της υγείας, επεξεργάζεται σχέδιο για μια ενδεχόμενη επιστροφή στα αυστηρά μέτρα καραντίνας, εάν η χαλάρωση των μέτρων οδηγήσει σε νέα εκτόξευση των κρουσμάτων.
Η επικεφαλής της ομάδας, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Έρικα Βλιέγκε λέει πως ελπίζει το σχέδιο να μην χρειαστεί, όμως το Βέλγιο πρέπει να προετοιμαστεί για τυχόν δεύτερο κύμα της νόσου COVID-19.
«Αυτό το κύμα δεν θα κατέφθανε από τη μία ημέρα στην άλλη, θα το βλέπαμε να έρχεται» επισήμανε σε δηλώσεις της στη βελγική εφημερίδα Le Soir.
Το Βέλγιο μετρά 50.267 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 7.924 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό. Όμως, ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι καταγράφουν σταθερή πτώση, μετά την κορύφωση στις αρχές Απριλίου.
Βάσει των νέων μέτρων, όλοι οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς φορούν υποχρεωτικά μάσκα, ειδάλλως αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
Στα καταστήματα που πωλούν υφάσματα και είδη ραψίματος επετράπη, επίσης, να ανοίξουν για να επιτραπεί στους πολίτες να φτιάχνουν οι ίδιοι τις μάσκες τους. Ορισμένα σούπερ μάρκετ άρχισαν να πουλάνε χειρουργικές μάσκες.
Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν να διευρύνουν τις δυνατότητες δραστηριότητων, εκτός του περπατήματος, του τζόγκινγκ και της ποδηλασίας, επιλέγοντας αθλήματα, όπου η σωματική απόσταση είναι δυνατή, όπως τένις, γκολφ και καγιάκ.
Στη Βρετανία η επιδημία του κορωνοϊού δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της λέει η ECDC
To Χάρβαρντ προτείνει… φάρμακα αντιγήρανσης για θεραπεία σε ηλικιωμένους με κορωνοϊό
Κορωνοϊός: 50χρονος έχασε τη μάχη στη Λάρισα – Στους 146 οι νεκροί