Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα έχουμε 25 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και στο σύνολό τους ανέρχονται πλέον στα 2.170. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έχουν φτάσει τους 101, ενώ 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σημαντικό που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας πάντως, είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα (R0) έχει μειωθεί και πλέον είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενεής μολύνει λιγότερους από έναν υγιείς.
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ.Τσιόδρας έχουν ελεγχθεί 48.798 δείγματα, ενώ από τα επιβεβαιωμένα το 25,6% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το 40% σχετίζεται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Από τους 76 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γυναίκες είναι οι 17, ενώ η μέση ηλικία αυτών των ασθενών είναι τα 68 έτη. 27 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.
Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα της συνάθροισης πολιτών γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι τυχόν συναθροίσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού. Οπως είπε, ακόμη και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς, δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν τα μέτρα, τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διασπορά. «Είναι καλύτερα να πας και να αφήσεις το φαγητό στον πατέρα σου που είναι μόνο του, παρά να μείνεις και να αρρωστήσει- έχω παραδείγματα και στην ιατρική κοινότητα. Είναι “ευκαιρία” για τον ιό, που δεν πρέπει να του τη δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Για το χρόνο άρσης των μέτρων, ο κ.Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το Ρ0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη. Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα. Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.
Αν ξεφύγει η κατάσταση το Πάσχα, υπάρχει ορίζοντας παράτασης των μέτρων και μετά τις 27 Απριλίου: Δεν θέλουμε να δούμε μια τέτοια κατάσταση, αν συμβεί, τότε αναγκάζεται να πας σε περισσότερα μέτρα, είπε ο κ.Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αντοχή του συστήματος υγείας. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ΜΕΘ, όλο αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να σου καταναλώσει την επάρκεια που έχεις σε πολύ σύντομο χρόνο.
Για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα, ενώ αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, είπε ότι θεωρήθηκε προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται γενικά, αλλά ενδεχομένως να είναι η χρήση της στα μέτρα της επόμενης φάσης- για παράδειγμα να χρησιμοποιούντα σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν θα λειτουργούν πλήρως ή σε άλλους χώρους.
Εύσημα από Bloomberg, WSJ και Guardian για την νίκη της Ελλάδας στη μάχη με τον κορωνοϊό
Κορωνοϊός στην Ισπανία: 567 νέοι θάνατοι και 3.045 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο