Ο βαθμός συγγένειας δεν είναι επαρκής για να δικαιολογηθεί η υπόθεση που είχε γίνει αρχικά ότι τα εν λόγω μυρμηγκοφάγα θηλαστικά αποτελούν τους ξενιστές που ευθύνονται άμεσα για το ξέσπασμα της επιδημίας. Όμως τα ευρήματα δείχνουν πως αυτά τα ζώα, τα οποία στην Ασία χρησιμοποιούνται τόσο ως τροφή όσο και στην παραδοσιακή ιατρική, αποτελούν όντως ένα ξενιστή κορωνοϊών και συνεπώς η πώλησή τους στις αγορές πρέπει να απαγορευθεί αυστηρά, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου άλλου ιού στους ανθρώπους στο μέλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Γι Γκουάν (Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ) και Γιαν-Λινγκ Χου (Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκουανξί Κίνας), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature, ανέλυσαν δείγματα από 18 παγκολίνους που είχαν κατασχεθεί σε επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθραίου εμπορίου αγρίων ζώων στη νότια Κίνα το 2017 και το 2018. Η μελέτη αποκάλυψε την παρουσία κορωνοϊών, συγγενικών του SARS-CoV-2, στα πέντε από τα 18 ζώα.
Η γενετική συγγένεια των ιών που βρέθηκαν στους παγκολίνους, με το νέο κορωνοϊό της Covid-19, κυμαίνεται από 85% έως 92%. Κανένας όμως από τους ιούς των παγκολίνων δεν διαθέτει ορισμένες βασικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στο νέο ιό που πλήττει τους ανθρώπους.
Μέχρι στιγμής οι νυχτερίδες θεωρούνται ο πιθανότερος αρχικός φορέας του νέου κορωνοϊού, ενώ άγνωστα παραμένουν άλλα ζώα-ξενιστές που μπορεί να λειτούργησαν σε ενδιάμεσοι φορείς για τη μετάδοση στους ανθρώπους (οι παγκολίνοι μπορεί να ήσαν ένας τέτοιος ενδιάμεσος ξενιστής, αλλά όχι σίγουρα). Επειδή έκλεισε η αγορά θαλασσινών στη Γουχάν, η οποία συνδέθηκε με τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, κατέστη αδύνατο να γίνει εξονυχιστική έρευνα στα ζώα που μπορεί να ενεπλάκησαν στην μετάδοση του ιού.
Οι παγκολίνοι είναι τα μόνα θηλαστικά, πλην των νυχτερίδων, που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα να μολύνονται με κορωνοϊούς συγγενικούς με τον SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες εισηγούνται την πιο προσεκτική μελέτη αυτών των ζώων στο μέλλον.
Ειδήσεις σήμερα:
Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα οι πέντε τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία
Κορωνοϊός στη Γαλλία: «Πόλεμος» Μακρόν – Ντιντιέ Ραούλ για την χλωροκίνη