*Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, η οποία θρηνεί περισσότερους από 12.000 θανάτους και 144.000 κρούσματα. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη Γηραιά Ήπειρο δεν ανταποκρίνεται σε αυτόν, καθώς η πλειονότητα των χωρών έχουν πλέον σταματήσει τη διεξαγωγή τεστ. Και αυτό παρά το αίτημα μαζικής πραγματοποίησης τεστ σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται. Αντιθέτως, περιορίζονται σε όσους παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα και χρήζουν νοσηλείας. Η κρισιμότητα των στιγμών, όμως, αποτυπώνεται γλαφυρά στις απώλειες που σημειώθηκαν μόνο σε ένα 24ωρο, καθώς έχασαν τη ζωή τους παραπάνω από 1.300 άτομα.
Σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο ασθενειών. Σύμφωνα με αυτήν, ο κορωνοϊός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Εντωμεταξύ, η Ιταλία συνεχίζει να δίνει τη δική της άνιση μάχη. Μετά από μία ανάσα, είδε ξανά τον αριθμό νεκρών να εκτινάσσεται. 743 άτομα χάθηκαν μέσα σε μόλις 24 ώρες. Μέσα στα θύματα βρίσκονται τουλάχιστον τριάντα γιατροί, ως αποτέλεσμα της έλλειψης προστατευτικών μασκών. Ένα ολόκληρο χωριό, έξω από τη Ρώμη, απομονώθηκε. Το χωριό Νέρολα έχει εβδομήντα δυο κρούσματα, ενώ δραματική είναι και η κατάσταση σε έναν οίκο ευγηρίας με σαράντα ηλικιωμένους να αποδεικνύονται θετικοί στον ιό. Εν μέσω αυτής της τεράστιας κρίσης, πληθαίνουν οι χώρες που σπεύδουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Γιατροί από την Κούβα, ομάδα κρούσης από την Κίνα και συμμετοχή της Γερμανίας στην περίθαλψη ασθενών είναι μόνο κάποιες από τις κινήσεις αλληλεγγύης.
Η Ισπανία ακολουθεί κατά πόδας. Η περιοχή της Μαδρίτης έχει χτυπηθεί σφοδρότερα, με το 50% και πλέον των θανάτων να προέρχονται από εκεί. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ξεπέρασε τους 3.434. Σκηνές αρχαίας τραγωδίας θυμίζουν ιδιαίτερα τα γηροκομεία της χώρας. Πολλά από αυτά μετατρέπονται, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές σε νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να κολλούν τον ιό δεκάδες ηλικιωμένοι που διαμένουν εκεί. Και ξενοδοχεία έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νοσοκομεία ενώ ένα παγοδρόμιο στη Μαδρίτη χρησιμοποιείται ως νεκροτομείο.
Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, με τον ισπανικό στρατό να πραγματοποιεί έκκληση τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ για κιτ διαγνωστικών εξετάσεων, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό. Ανάμεσα στα νέα κρούσματα είναι και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.
Σε μία προσπάθεια να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Συνειδητοποιώντας τις αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας, μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι όταν καταλαγιάσει η κρίση, θα εφαρμόσει ένα «σχέδιο μαζικών επενδύσεων» για τα νοσοκομεία. Η κρίση, όμως, δεν έχει ακόμα κορυφωθεί, παρ’ ότι η χώρα μετράει συνολικά 1.331 νεκρούς και 25.233 κρούσματα. Την ίδια στιγμή, η χώρα παλεύει να επαναπατρίσει τους πολίτες της. Όπως ανακοινώθηκε, αν χρειαστεί το γαλλικό κράτος «θα κάνει έκκληση στις εθνικές αεροπορικές εταιρείες».
Η Γερμανία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα. Στις 25 Μαρτίου, υπήρχαν 181 θάνατοι συνολικά και 38.714 κρούσματα. Το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει χαμηλό και χάρη στα μαζικά τεστ που πραγματοποιούνται. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, παρ’ ότι ήρθε σε επαφή με νοσούντα παραμένει υγιής, σύμφωνα με το δεύτερο τεστ που έκανε.
Στη Βρετανία συνεχίζονται οι εκκλήσεις να μείνει ο κόσμος μέσα. Μέχρι στιγμής, οι νεκροί κυμαίνονται στους 465. Υπάρχουν, όμως, φόβοι ότι μπορεί να έχει νοσήσει ένα μεγάλο ποσοστό του λαού. Η αλληλεγγύη και η αυτοθυσία των πολιτών είναι πάντως αξιοθαύμαστη. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό, 400 χιλιάδες άτομα ζήτησαν να συμβάλουν εθελοντικά.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός – Ισπανία: Θετική στον ιό η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης