Αισιόδοξος για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την πορεία του φονικοί ιού.
Ειδικότερα, αναφερόμενος σε «ενθαρρυντικά», όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου».
«Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται» προσέθεσε, λέγοντας πως «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, προέδρου της Εταιρείας Λοιμώξεων».
Παράλληλα, επιτέθηκε κατά «συναδέλφων» του, που «τερατολογούν» και αναφέρονται σε καταστροφικά σενάρια, χωρίς καμία επιστημονική βάση.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην δημιουργείται φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ είπε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω.
«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα-ένα τα κρούσματα, αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά» τόνισε, μεταξύ άλλων. Επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν να φέρουμε ήδη τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατεύουμε τους γύρω μας.
«Η απάντηση σε όλους που ασκούν κριτική είναι πως οι στόχοι των τεστ στη χώρα μας είναι: ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια. Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, δεν γίνεται με καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά μία που αφορά όλες τις νοσηλείες και μία ειδική δειγματοληπτική διαδικασία, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου» συμπλήρωσε.
Κορωνοϊός – Καλά νέα: Η χλωροκίνη δοκιμάζεται στη Γαλλία με επιτυχία κατά του Covid-19
Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi δηλώνει έτοιμη να προσφέρει στη γαλλική κυβέρνηση εκατομμύρια δόσεις του Plaquenil (χλωροκίνη) καθώς οι κλινικές δοκιμές κρίνονται «υποσχόμενες».
Για τη χλωροκίνη έχουν γίνει δοκιμές με θετικά αποτελέσματα στην Κίνα από το Φεβρουάριο και έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά. Έτσι κι ο καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας Didier Raoult (Ντιντιέ Ραούλτ), ανακάλυψε πως η ουσία υδρο-ξυχλω-ροκίνη που είχε αντιμετωπίσει πριν από 7 δεκαετίες την ελονοσία βελτιώνει πολύ την εξέλιξη της ασθένειας στους ανθρώπους.
Όπως έγραψε η ανταποκρίτρια Μαρία Δεναξά στο twitter: «Ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν 600mg ημερησίως χλωροκίνης θεραπεύτηκαν σε 6 μέρες και δεν ήταν πια φορείς του ιού. Η κλινική δοκιμή έγινε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας όπου τώρα νοσηλεύεται βουλευτίνα του Μακρόν στην οποία χορηγείται η πειραματική θεραπεία».
❗️Covid-19-Χλωροκίνη:Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi δηλώνει έτοιμη να προσφέρει στη γαλλική κυβέρνηση εκατομμύρια δόσεις του Plaquenil (χλωροκίνη) που θα μπορούσε να χορηγηθεί σε περίπου 300.000 ασθενείς με κορωνοιό καθώς οι κλινικές δοκιμές κρίνονται «υποσχόμενες».
— Maria Denaxa (@mdenaxa) March 18, 2020
Στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν χορηγήθηκε μικρή δόση χλωρικίνης 600 milligram ημερησίως επί μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.
Στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 24 άτομα. Τώρα οι επιστήμονες επιδιώκουν να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο σε περισσότερους ασθενείς με κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα της πολλά υποσχόμενης θεραπείας, βάσει της οποίας οι ασθενείς που τους χορηγήθηκε χλωρικίνη δεν είναι πια φορείς του ιού, άρχισαν να δημοσιεύονται από χθες.
Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά που τράβηξαν το ενδιαφέρον του Ελον Μασκ, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter.
Maybe worth considering chloroquine for C19 https://t.co/LEYob7Jofr
— Elon Musk (@elonmusk) March 16, 2020
Και οι επιστήμονες από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Queensland είχαν επισημάνει προ ημερών πως τα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως για τη θεραπεία του HIV και της ελονοσίας μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον Covid-19.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Express», η χλωροκίνη, ένα φάρμακο που καταπολεμά την ελονοσία και ο συνδυασμός που καταστέλλει τον HIV- λοπιναβίρη / ριτοναβίρη- έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε πρώιμο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους.
Για τους Αυστραλούς, οι αντιρετροικοί παράγοντες, όπως η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη όπως και το φάρμακο χλωροκίνη κατά της ελονοσίας έχουν δείξει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.
Οι Αυστραλοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν τόσο ενθαρρυντικά φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν ότι τα φάρμακα «εξαφάνισαν» τον ιό από τον οργανισμό των ασθενών.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Τι λέει ο Τσιόδρας για παρακεταμόλη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα συμπτώματα – Ποιες οι διαφορές με το κρυολόγημα και τη γρίπη
Κορωνοϊός – Νοσοκομείο Γεννηματάς: Θετικοί στη νόσο ο διοικητής και 6 εργαζόμενοι
Δείτε βίντεο: Κορωνοϊός – Καλά νέα: Η χλωροκίνη δοκιμάζεται στη Γαλλία με επιτυχία κατά του Covid-19