Στην καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επιστήμονες στη χώρα μας για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Θα είναι δύο κρίσιμες εβδομάδες καθώς στην ολοκλήρωσή τους ο ρυθμός μεταβολής της καμπύλης θα αποτυπώνει την σταθεροποίηση ή μη της κυκλοφορίας του κορωνοϊού και συνεπώς των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Αν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν σταθεροποιηθεί στο τέλος Μαρτίου, τότε οι ειδικοί θα ξέρουν πως τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα – και αναλόγως θα συνεχίσουν την εφαρμογή των σχεδίων. Αν όμως τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και τον επόμενο μήνα, αυτό σημαίνει πως τα μέτρα δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη μετάδοση του ιού. Και σε αυτήν την περίπτωση η τροχιά της Ελλάδας θα προσεγγίζει δραματικά εκείνη της Ιταλίας στην πανδημία με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα μας.
Στο μεταξύ, όμως, και μέχρι το τέλος του μήνα ο ρυθμός αύξησης της καμπύλης των κρουσμάτων δεν ανησυχεί τους ειδικούς. Στην πραγματικότητα ξέρουν πως θα κινείται μόνο ανοδικά αποτυπώνοντας τη διασπορά του κορωνοιού στη χώρα, η οποία γινόταν μάλλον απρόσκοπτα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, οπότε ελήφθησαν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας του…πληθυσμού και του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια, θεωρούν βέβαιη τη δραστική αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα ως αποτέλεσμα της διασποράς των προηγούμενων δυο εβδομάδων και ευελπιστούν πως οι δυο επόμενες εβδομάδες θα φρενάρουν τον κορωνοιό, τη μετάδοση και τα νέα κρούσματα.
«Είναι εκθετική η αύξηση του ιού και για αυτό όσο περισσότερα μέτρα πάρουμε όλοι μας, με υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, τόσο λιγότερη θα είναι η διασπορά στην κοινότητα. Ωστόσο, με τα μέτρα που έχουμε πάρει, δεν θα δούμε αποτέλεσμα τώρα. Θα δούμε αποτέλεσμα μετά από δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες. Και εκεί θα φανεί αν η καμπύλη κορυφώνεται και ακολουθεί εκθετική αύξηση, όπως ακολουθεί αυτή τη στιγμή για όλο τον κόσμο. Αν δει κανείς την καμπύλη, έχει εκθετική αύξηση συνολικά στην παγκόσμια επιδημία, και εμείς θα δούμε αν στην πατρίδα μας θα είναι χαμηλότερη όπως στην Ιαπωνία ή κάποιες άλλες χώρες» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ο καθηγητής υπενθύμισε ότι είναι σημαντικός ο περιορισμός των μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κα του συγχρωτισμού.
Αύξηση θανάτων, διπλασιασμός διασωληνωμένων
Ο απολογισμός των 19 ημερών της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας περιλαμβάνει 331 κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα θανατηφόρα. Οι τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες και αφορούσαν άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.
«Είμαστε γύρω στο 1,2% σε θνητότητα, έχουν καταλήξει τα 4 από τα 331 κρούςματα, είμαστε σε ένα ποσοστό λίγο παρακάτω από τα διεθνή δεδομένα του 1,5%, 2%, 3% στους θανάτους» είπε ο κ. Τσιόδρας, αλλά πρόσθεσε πως «όσο περισσότερο προχωράει η επιδημία στη χώρα μας, θα βλέπουμε παρόμοια ποσοστά και σε εμάς με αυτά σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με αυτά, από τα 100 κρούσματα, τα 85 είναι ελαφρά, τα 15 νοσούν βαριά και από αυτά τα 5 να νοσούν πολύ άσχημα ή να καταλήγουν. Τα στατιστικά δείχνουν πως το 15% νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία».
Σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας νοσηλεύονται 51 ασθενείς, εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι και το περασμένο Σάββατο οι διασωληνωμένοι ήταν πέντε, και η αύξηση των σοβαρών περιστατικών που διασωληνώθηκαν ήταν δραματική μέσα σε ένα 24ωρο.
Και οι 8 διασωληνωμένοι είναι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 χρόνια και όλοι έχουν επιβαρυμένη με χρονια προβλήματα υγεία. Αλλά και από τους 51 νοσηλευόμενους με πνευμονία που προκαλεί ο κορωνοιός, οι περισσότεροι είναι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια.
Με γεωμετρική πρόοδο συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούςματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή που δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα, γνωστή τουλάχιστον. Από 22 που ήταν τα κρούσματα χωρίς σαφή ταυτότητα μετάδοσης προχθές, ανήλθαν σε 44 χθες.
Ωστόσο, 10 άτομα έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Διαβάστε ακόμη: