«Ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας», είπε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού να κηρύξει πανδημία. Και συμπλήρωσε ότι επειδή «τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας» στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι «να διασπαρεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στο χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις» όπως έχει σημειώσει και ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμάται ότι θα νοσήσει το 5-10% του πληθυσμού φέτος από κορωνοϊό, την ώρα που η εποχική γρίπη προσβάλλει το 15% των Ελλήνων. Μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν ανακοινωθεί 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα τρία μάλιστα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
«Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. Καμία δομή δεν περισσεύει. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.
Νοσοκομεία: Μόνο έκτακτα χειρουργεία – Τέλος τα απογευματινά ιατρεία
Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών των νοσοκομείων που συνεπάγεται η παρουσία του κορωνοϊού στη χώρας, αποφάσισε από σήμερα και μέχρι νεοτέρας να γίνονται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία και όσα δεν δύναται να αναβληθούν. Να σημειωθεί ότι, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο ήταν το πρώτο που ανέστειλε όλα τα τακτικά χειρουργεία λόγω κορωνοϊού. Επίσης, μέχρι νεοτέρας αναβάλλονται και όλα τα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.
Επίσης σε ισχύ είναι η απαγόρευση του επισκεπτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Η απαγόρευση επισκεπτηρίου αφορά και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, τα Κέντρα αποκατάστασης, τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.
Aκόμα, δεν επιτρέπεται η παραμονή στις προαναφερόμενες δομές υγείας συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ενώ οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.). Όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός, δίδεται ειδική άδεια.
Προσλαμβάνονται 2.000 άτομα σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ
Παράλληλα, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του συστήματος υγείας, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι προβαίνει άμεσα στην πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, με συμβάσεις διετούς διάρκειας. Οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.α.)
Η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις, θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: loipoepikouriko.moh.gov.gr.
Ακόμα με τροπολογία που έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή έχουν ενεργοποιηθεί κατεπείγουσες διαδικασίες για προμήθεια υλικού όπως μόνιτορ, αναπνευστήρες, κλίνες κ.α.
Σχέδιο για ΜΕΘ αποκλειστικά για κρούσματα κορωνοϊού
Το σχέδιο προβλέπει και άνοιγμα νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είναι κλειστές για την αντιμετώπιση των ελαφρών και βαριών περιστατικών, αλλά και αναγκαστική διάθεση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.
Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, στην αρχή του έτους είχαν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενών με γρίπη. Ωστόσο, τώρα ο σχεδιασμός αφορά περισσότερες κλίνες και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, πλην νόσων που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σχεδιασμό για την καλύτερη αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, αν προκύψει ανεξέλεγκτη αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, οι ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων θα χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τον κορωνοϊό, διότι σύμφωνα με τα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα οι ασθενείς αυτοί δεν πρέπει να νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Έτσι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας κινείται προς την κατεύθυνση της μετατροπής κάποιων ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων σε ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.
Φυσικά, αναλόγως και του ρυθμού διασποράς του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα, εκτός από τις ειδικές ΜΕΘ δεν αποκλείεται να οριστούν και νοσοκομεία επιφορτισμένα αυστηρά με τη νοσηλεία ατόμων θετικών στον ιό. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να επιλεγούν νοσοκομεία που λειτουργούν επικουρικά στα κομβικά, όπως «Η Παμμακάριστος» στα Πατήσια και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» στο Αιγάλεω.
Σχέδιο αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα
Δεδομένου ότι ο SARS-CoV-2 αναμένεται το προσεχές διάστημα να κορυφώσει την παρουσία του στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη χτίσει «τείχος» προστασίας κατά της ανεξέλεγκτης διασποράς του και για την περαιτέρω προστασία όλων με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (καρδιοπαθείς, ανοσοκατασταλμένους, διαβητικούς, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρκινοπαθείς κ.α.) και τους ηλικιωμένους.
Στο πλαίσιο αυτό από χθες Τετάρτη και για 14 ημέρες έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας. Το μέτρο αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, όλων των ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.
Επίσης ισχύει αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες, όπως και η αναστολή όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στον εξωτερικό και το εσωτερικό.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των ΚΑΠΗ της χώρας για 4 εβδομάδες, καθώς και οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για 4 εβδομάδες. Στην αναστολή περιλαμβάνονται και οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας. Περαιτέρω συνιστάται η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
Τέλος, για την περαιτέρω θωράκιση της χώρας από την εισαγωγή νέων κρουσμάτων από τη γειτονική Ιταλία που έχει τεθεί σε καραντίνα, ισχύει και αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020.
Σκέψεις για περαιτέρω μέτρα και διαρκή ενημέρωση των πολιτών
Η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκει την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Κι αυτό διότι, η χώρα μας έχει ήδη λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός δεν εφησυχάζει και συνεχίζει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Χθες το απόγευμα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, προέβη σε μαζική αποστολή sms για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού Το κείμενο περιείχε οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες και ανέφερε τα ακόλουθα: «Οδηγίες για κορωνοϊό: Ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο. Γενικός πληθυσμός: Μείνετε σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα ίασης. Αν έχετε συμπτώματα, μιλήστε με γιατρό πριν πάτε νοσοκομείο. Τηρείτε κανόνες υγιεινής. Μην βάζετε εσάς και άλλους σε κίνδυνο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο ενημερωτικό μήνυμα είχε σταλεί προ ημερών με μορφή e-mail και μέσω του taxisnet.
Τέλος, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις και μελετά μοντέλα διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο παρελθόν σε άλλα υγειονομικά συστήματα ευρωπαϊκών και μη χωρών. Ένα τέτοιο μοντέλο προβλέπει τη λειτουργία ενός επιτελικού οργάνου, αποτελούμενο από ειδικούς (στην προκειμένη περίπτωση Λοιμωξιολόγους ή ειδικούς σε θέματα Δημόσιας Υγείας), που θα γνωμοδοτούν για στοχευμένες παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και εν συνεχεία οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καλούνται να εφαρμόσουν τα κάθε φορά αναγκαία μέτρα.
Ευχή όλων, πάντως, είναι τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα αλλά και όλα όσα προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και προς το παρόν δεν έχουν ενεργοποιηθεί να επαρκούν για να ανακοπεί η επέλαση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμη:
Κρούσματα κορωνοϊού: Πρώτος νεκρός ο 66χρονος στο Ρίο
Κορωνοϊός – Ευρώπη: Πάνω από 900 θάνατοι – Ξεπέρασαν τις 20.000 τα κρούσματα
Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: Οι τέσσερις κατηγορίες ύποπτου κρούσματος