Τις αναταράξεις που έχει ήδη προκαλέσει ο κορωνοϊός στις επιχειρήσεις, προσπαθεί να εξομαλύνει το Υπουργείο Εργασίας, ενθαρρύνοντας το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία. Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν η ενδεχομένως κλείσουν ενδεχομένως στο μέλλον.
Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, οι προβληματισμοί επικεντρώθηκαν σε δύο άξονες: στη διευκόλυνση παροχής άδειας στους γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολεία των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία καθώς και στην καταβολή επιδόματος σε εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή.
Για το πρώτο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος πρότεινε την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος. Για παράδειγμα αν χρειαστεί ο γονέας να παραμείνει στο σπίτι για 40 ημέρες, οι 10 θα αφαιρεθούν από την κανονική άδεια.
Για το δεύτερο θέμα, της μισθοδοσίας, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι ήδη υπάρχει ένα επίδομα του ΟΑΕΔ ύψους 718 ευρώ που καταβάλλεται όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν για λόγους ανωτέρας βίας το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να εξεταστούν λύσεις.
Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους «ανωτέρας βίας» οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών – ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ – στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».
Επιπλέον αν κριθεί κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορωνοϊου, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας δικαιούται ότι και κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας :
α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος
β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως δεκαπέντε ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.