*Γράφει ο Χρήστος Μπόκας
«Την απόλυτη βούληση της κυβέρνησης για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου» επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Παράλληλα, και οι εκπρόσωποι των ιατρικών ενώσεων υποστήριξαν την κυβερνητική προσπάθεια για διεύρυνση και αυστηροποίηση των αντικαπνιστικών κανόνων. Την ανάγκη περιορισμού του καπνίσματος επισήμαναν και οι εκπρόσωποι φορέων εστίασης, ωστόσο εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την επέκταση των κυρώσεων και στους επιχειρηματίες όταν οι πελάτες δεν συμμορφώνονται με το νόμο καθώς και στο γεγονός ότι καταργούνται επί της ουσίας οι ειδικοί διαμορφωμένοι χώροι καπνιστών στα καταστήματα.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εξήγησε πως βασική αιτία για το 80% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόμου είναι το κάπνισμα και πρόσθεσε «δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευτυχείς για αυτή την προσπάθεια της πολιτείας. Τη στηρίζουμε ανεπιφύλακτα».
Την σωστή κατεύθυνση του νομοσχεδίου επισήμανε και γγ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων επισήμανε πως «όλοι μας είμαστε στρατευμένοι στην ανάγκη για μείωση καπνιζόντων και παθητικών καπνιστών. Όμως από τις διατάξεις νόμου με ξενίζουν 2-3 πράγματα.
Το ένα είναι οι κυρώσεις στις επιχειρήσεις. Ρωτάω: εκ του νόμου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν σήμανση, να μην έχουν σταχτοδοχεία στα τραπέζια, να κάνουν σύσταση. Ποιο άλλο πειθαρχικό μέτρο μπορούν να επιβάλλουν στον πελάτη αν έχουν κάνει όλα αυτά; Γιατί επικρέμεται σε εμάς το πρόστιμο 500 έως 10.000 ευρώ σε 4η υποτροπή σφράγιση καταστήματος και σε 5η τελική αφαίρεση της αδείας; Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει αν ένας καπνιστής καπνίσει στο Ελ. Βενιζέλος ή στο Υπουργείο σας; Θα πληρώσετε το πρόστιμο; Το 2ο πρόβλημα είναι στο επίπεδο της διάταξης της γενικής απαγόρευσης. Η γενική απαγόρευση μας βρίσκει αντίθετους. Έρχεται σε αντίθεση για την ελευθερία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Υπάρχει ένας αντίθετος ρατσισμός τώρα και αποκλεισμός του καπνιστή από το εστιατόριο ή το καφέ».
Επίσης, ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικών επιχειρήσεων προϊόντων ατμίσματος ανέφερε πως «οι επαγγελματίες ατμισμού είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Ο ατμός δεν είναι καπνός. Είναι άδικη η εξομοίωση του τσιγάρου με το άτμισμα. Ζητάμε να μη μας καταδιώκει η πολιτεία όπως καταδιώκει τον καπνό. Δεν είμαστε το ίδιο».
Ο κ. Γρηγόρης Γερακαράκος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την διαβίβαση της αρμοδιότητας εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στην ΕΛΑΣ. «Εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι επιφορτισμένοι φορείς καλείται σήμερα η ΕΛΑΣ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Χωρίς καμία εκπαίδευση και ενημέρωση βάζετε τους έλληνες αστυνομικούς με τρόπο εξουσιαστικό απέναντι στους πολίτες που καπνίζουν. Μπορεί η ΕΛΑΣ να σηκώσει αυτό το βάρος;» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «είναι ειλικρινής άραγε η πρόθεσή σας για αποθάρρυνση του καπνίσματος ή τελικά οι διαθέσεις σας είναι τιμωρητικές και εισπρακτικές;» Ο κ. Κυριάκος Τοπτσίδης σύμβουλος προέδρου του ΟΠΑΠ υποστήριξε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δημιουργούν «οικονομική αιμορραγία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες πρακτορείων και ευνοούν τον παράνομο τζόγο» και σε άλλο σημείο τόνισε «επενδύσαμε χιλιάδες ευρώ για ειδικούς χώρους καπνιζόντων και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περισσεύουν αυτά τα χρήματα».