«Δεν ζητάμε απλώς ισότητα στα λόγια, ζητάμε ισότιμη, ποιοτική πρόσβαση στην υγεία εδώ και τώρα». Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ.) έθεσε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την επιτακτική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών με θέμα: «Δικαίωμα στην Υγεία για όλους» την Τρίτη, 15 Απριλίου 2025 στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα.

Η Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, Πρόεδρος της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., τόνισε: «Η θεσμική θωράκιση του ρόλου των ασθενών είναι αναγκαία όσο ποτέ. Δεν αρκεί να αναγνωρίζονται τα δικαιώματα στα χαρτιά – απαιτείται εφαρμογή στην πράξη, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε ιατρείο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας». Μέσα από την προσωπική της αφήγηση για την καθημερινότητα ενός ασθενούς με χρόνιες παθήσεις, η Β. Βακουφτσή ανέδειξε τα κενά, τις καθυστερήσεις, την έλλειψη γιατρών, την άνιση πρόσβαση στη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές, φέρνοντας στο προσκήνιο τα ουσιαστικά εμπόδια που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς.

Οι Αντιπρόεδροι της Ένωσης, Μέμη Τσεκούρα και Θεοφανεία Τσαχαλίνα, επεσήμαναν τις σημαντικές γεωγραφικές και οικονομικές ανισότητες που βιώνουν οι ασθενείς καθημερινά, όπως προέκυψαν από τις τοπικές εκδηλώσεις της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο σε επιλεγμένες πόλεις της χώρας και αποτελούν μέρος σχετικού position paper που συνέταξε η Ένωση (επισυνάπτεται):
• Έλλειψη προσωπικών γιατρών και ανεπαρκής πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για πολλούς πολίτες.
• Έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων (όπως ρευματολόγοι, ογκολόγοι και διαβητολόγοι) στην περιφέρεια κάτι που αναγκάζει τους ασθενείς να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες πόλεις, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών και την καθυστέρηση στη φροντίδα.
• Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη θεραπεία των ασθενών.
• Σοβαρές δυσκολίες εύρεσης ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1535 και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για πρωινά ραντεβού σε δημόσιες δομές, οδηγούν πολύ συχνά τους ασθενείς σε ιδιωτικές δομές επιβαρύνοντας σημαντικά το μηνιαίο προϋπολογισμό τους.
• Έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων και δυσκολίες λόγω ελλιπούς συντήρησης ή ανεπαρκούς στελέχωσης στη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων.
• Οικονομική εξάντληση λόγω των υψηλών ιδιωτικών δαπανών για υγεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς καλύπτουν σχεδόν εξ’ολοκλήρου υπηρεσίες ψυχολογικής και διατροφολογικής υποστήριξης, φυσικοθεραπείες κ.α.

Επισήμαναν, δε χαρακτηριστικά ότι «η διεύρυνση του χάσματος στην πρόσβαση συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία και απαιτεί άμεση, συλλογική αντίδραση».

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, ανέδειξε τη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης και αποζημίωσης νέων θεραπειών, επισημαίνοντας τη δυσκολία πρόσβασης ειδικά στην περιφέρεια και τις ανισότητες που προκύπτουν. Επιπλέον, η Α’ Αντιπρόεδρος παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση στις κλινικές μελέτες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή των ασθενών, καθώς και την ανάγκη γεωγραφικής ισότητας στη διεξαγωγή τους. Κλείνοντας, η Κ. Κουτσογιάννη τόνισε την ανάγκη για πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη δημόσια χρηματοδότηση, την έγκριση και αποζημίωση φαρμάκων καθώς και τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης για τους ασθενείς.

Τα αιτήματα των ασθενών:
• Ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και σε συνάρτηση με επιδημιολογικά και πληθυσμιακά δεδομένα.
• Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης και ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των ασθενών για φάρμακα και υπηρεσίες.
• Εφαρμογή κινήτρων για επαγγελματίες υγείας ώστε να υπηρετούν σε απομακρυσμένες και υποεξυπηρετούμενες περιοχές.
• Διεύρυνση της τηλεϊατρικής για την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών.
• Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της διαχείρισης χρόνιων παθήσεων με την αύξηση της χρηματοδότησης για την προληπτική φροντίδα και τη διασφάλιση της συνεχούς παρακολούθησης των χρόνιων ασθενών.
• Επιτάχυνση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία και άρση των σημαντικών καθυστερήσεων που αφορούν στη διάθεση και μερική διαθεσιμότητα καινοτόμων. φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ, στη χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία αιτήσεων, στην υψηλή ιδιωτική δαπάνη για αναγκαία σκευάσματα, καθώς και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
• Συνεχιζόμενη Ασθενοκεντρική Εκπαίδευση του ιατρικού & νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τον ασθενή με σεβασμό στις προσωπικές αξίες, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του, να ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία του και τέλος να επικοινωνούν αποτελεσματικά και με ενσυναίσθηση.
• Μεγαλύτερη διαφάνεια και καθιέρωση της ουσιαστικής συμμετοχής των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την πολιτική υγείας και της ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας των δικαιωμάτων τους.
• Καθορισμός δεικτών για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας, με ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη διαδικασία και συστηματική, διαφανή ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
• Αναβάθμιση και Ενίσχυση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας προκειμένου να καταστούν ουσιαστικό σημείο ανατροφοδότησης στο πεδίο της αξιολόγησης και επαφής του πολίτη με τη Διοίκηση.

Δέσμευση για ισότιμη πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Έχοντας επίγνωση των ανωτέρω, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη ενός πιο δίκαιου και ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα της για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην υγεία. Ειδικότερα, η Β. Βακουφτσή ανέφερε ότι η Ένωση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής των ανισοτήτων στην υγεία σε όλη την Ελλάδα και θα εκπονήσει μελέτη για την άμεση ιδιωτική δαπάνη των ασθενών για υπηρεσίες και αγαθά υγείας, προκειμένου να συγκροτηθούν προτάσεις για την πλήρη υγειονομική κάλυψη όλων. Ταυτόχρονα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός μέλλοντος με ισότιμη και αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη, ευχαριστώντας τους για τη συμμετοχή τους και επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προτάσεις και τα συμπεράσματα αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της εκδήλωσης, η οποία περιλάμβανε δύο Στρογγυλές Τράπεζες που εστίασαν σε: «Ανισότητες στις Υπηρεσίες Υγείας: Από τη θεωρία στην πράξη» και «Η Πρόσβαση στο Φάρμακο και τη Φαρμακευτική Καινοτομία: Ευκαιρίες & Ανισότητες», που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Σακκάς και Βασιλική Αγγουρίδη αντίστοιχα και στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, του επιστημονικού και ακαδημαϊκού χώρου και εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων και των συλλόγων ασθενών.

Η αναγνώριση των προκλήσεων και τα βήματα προς τη λύση

Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτριος Βαρτζόπουλος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., τονίζοντας: «Η φωνή των ασθενών δεν αποκαλύπτει μόνο τα προβλήματα, αλλά είναι καταλυτική στη χάραξη εφαρμόσιμων πολιτικών». Ο κ. Βαρτζόπουλος επισήμανε πως το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, την ενίσχυση της πρόληψης, την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και την ενίσχυση της προσβασιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία αυτής της προσπάθειας απαιτεί τη συνεργασία όλων: της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας, των συλλόγων ασθενών και της Πολιτείας. Επιπλέον, εστίασε στη σημασία της ενεργού συμμετοχής των ίδιων των ασθενών στον σχεδιασμό πολιτικών υγείας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νομοθέτηση του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτών διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας κοντά στον τόπο διαμονής τους. Κλείνοντας, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους σε μία υγειονομική πολιτική που υπηρετεί τον άνθρωπο «με ισότητα, διαφάνεια και αλληλεγγύη».

Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας. Εστίασε στην αναβάθμιση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας (rebranding), που, όπως ανέφερε, αποτελεί κεντρική στρατηγική της Υγειονομικής Πολιτικής για το 2025. «Τα Γραφεία θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό και νέες αρμοδιότητες, προκειμένου να καταστούν πιο ορατά και αποτελεσματικά, με στόχο να γίνουν πραγματικοί σύμμαχοι των ασθενών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι χάρη στην υποστήριξη της ΈΝ.ΑΣ.ΕΛ., παρατηρείται σημαντική αύξηση στην κινητικότητα των ασθενών και στην προσέλευσή τους. Η κα. Βιλδιρίδη αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη συλλογή και αξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν από καταγγελίες και αναφορές, τονίζοντας τη σημασία ενός νέου ψηφιακού εργαλείου αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας. Το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει στους πολίτες να καταγράφουν τις εμπειρίες τους και να τις ενσωματώνουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών του Υπουργείου Υγείας. Όπως σημείωσε η ίδια, «Έτσι, λοιπόν, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, όλοι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσηλευθεί σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ, 72 ώρες μετά το εξιτήριό τους, θα λαμβάνουν ένα SMS το οποίο θα τους παραπέμπει σε 32 ερωτήσεις». Οι ερωτήσεις αυτές θα καλύπτουν κρίσιμους τομείς της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, όπως η αλληλεπίδραση με το προσωπικό του νοσοκομείου, η εμπειρία τους από τις υποδομές, καθώς και η καθαριότητα και η φροντίδα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, παρουσίασε στοιχεία για την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε νέα φάρμακα, αναδεικνύοντας τόσο τα θετικά όσο και τις υφιστάμενες αδυναμίες του συστήματος. Όπως ανέφερε, την περίοδο 2019-2022 εγκρίθηκαν συνολικά 167 νέα φάρμακα, ωστόσο μόνο το 47% αυτών είναι προσβάσιμο στην Ελλάδα, τοποθετώντας τη χώρα στη 15η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες. Παρά τη σχετική πρόοδο, ο κ. Αγγελής επισήμανε ότι αρκετά καινοτόμα φάρμακα καθυστερούν να εισαχθούν στην ελληνική αγορά ή διατίθενται μόνο μέσω του ΙΦΕΤ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες, αφού η πρόσβαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρωτοβουλία και την ενημέρωση του γιατρού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μόλις το 19% των φαρμάκων που κυκλοφορούν διεθνώς είναι διαθέσιμο στη χώρα μας, με βασικό εμπόδιο το γεγονός ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες δεν προχωρούν σε αίτηση τιμολόγησης και αποζημίωσης για όλα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε διαχρονικές προκλήσεις όπως η υψηλή ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακα, οι ελλείψεις σκευασμάτων και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ιδίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Τέλος, σημείωσε ότι φάρμακα εγκεκριμένα στην Ευρώπη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία εξακολουθούν να μην αποζημιώνονται στην Ελλάδα, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα για άμεση βελτίωση.

Ανισότητες στις Υγειονομικές Υπηρεσίες και πρόσβαση στη Φαρμακευτική Καινοτομία: Σύγχρονα ζητήματα και προκλήσεις

Ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Δ.Π.Θ., Νίκος Πολύζος, κατά την κεντρική ομιλία του, ανέφερε ότι παρά τις αυξήσεις των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα παραμένει πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρηματοδότηση της υγείας, με τις υγειονομικές δαπάνες της χώρας να ανέρχονται στο 9,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11%. Βασιζόμενος σε πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Health at a Glance 2024) για τις ανικανοποίητες ανάγκες των συμπολιτών μας κυρίως εξαιτίας του κόστους, τόνισε ότι η χρηματοδότηση της υγείας παραμένει ένα διαρθρωτικό ζήτημα, ενώ η πολύ υψηλή ιδιωτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια κοντά στο 35% χρειάζεται να μειωθεί, όπως συνέστησε ο Καθηγητής. Στο φάρμακο, η χώρα μας βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ στην αποδοχή και την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων, αλλά με σημαντικές καθυστερήσεις, που πρέπει να αρθούν. Στο ΕΣΥ και την αντίστοιχη χρηματοδότηση θα πρέπει να βρεθούν τρόποι άρσης των σχετικών ανισοτήτων, με την ελάφρυνση των ιδιωτικών δαπανών για υγειονομικές υπηρεσίες και την αντιμετώπιση των μακρών λιστών αναμονής, με τη κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και την αναδιοργάνωση του. Ολοκληρώνοντας, ο Καθηγητής τόνισε την ανάγκη για ετήσια και περιοδική αξιολόγηση του συστήματος υγείας βάσει δεικτών, με βάση την οποία θα σχεδιάζονται οι πολιτικές και θα εκτιμάται η αποτελεσματικότητα της διοίκησης.

Σύγχρονες προκλήσεις στη Δημόσια Υγεία: Επικαιροποίηση δικαιωμάτων και συνεργασία γιατρών-ασθενών

Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης, που συντονίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., Νίκο Δέδε, επικεντρώθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης των 14 δικαιωμάτων των ασθενών ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα. Ειδικότερα, ο Ν. Δέδες υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., της Πολιτείας, των γιατρών και των ακαδημαϊκών για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης των ασθενών. Ο Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., Μιχαήλ Δούμας, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας γιατρών και ασθενών, τονίζοντας ότι «πλέον, ο γιατρός και ο ασθενής αποφασίζουν μαζί ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν», ενώ εστίασε στη σημασία της πρόληψης και της πρόσβασης σε φάρμακα. Αναφορικά με την ασφάλεια των νοσοκομείων, ο Μ. Δούμας υπογράμμισε την ανάγκη για έναν υγειονομικό χάρτη που θα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη για συστηματική ενσωμάτωση των αναγκών των ασθενών στην υγειονομική πολιτική.

Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των τοποθετήσεων των πολιτικών, επιστημονικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση ως ομιλητές:

Ο Διοικητής της 4ης Υ.Π.Ε., Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ανέφερε πως γίνονται σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας και την εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων για τις απομακρυσμένες περιοχές μέσω ειδικών προϋπολογισμών. Ο Διοικητής της 3ης Υ.Π.Ε., Γιώργος Τσαλικάκης, ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του για να περιοριστούν οι ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα, τόνισε τη σημασία ενίσχυσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και των υγειονομικών υποδομών στον Έβρο, επισημαίνοντας την πρόοδο του έργου που έχει ως στόχο την αποφυγή των μετακινήσεων των ασθενών στη Θεσσαλονίκη για εξειδικευμένες εξετάσεις. Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Στέφανος Τριαρίδης, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων γιατρών, ώστε να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και να κατανοούν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος υγείας, το οποίο χρειάζεται επανασχεδιασμό και αναβάθμιση, προκειμένου να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ανέφερε στα ευρήματα της μελέτης WΑΙΤ Indicator, η οποία δείχνει ότι η καθυστέρηση για την έλευση νέων φαρμάκων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 70 ημέρες, αλλά τα διαθέσιμα φάρμακα είναι λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Αναφορικά με τις ελλείψεις και την τιμή των φαρμάκων, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης δήλωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί με την εφαρμογή ελέγχων στη διακίνηση φαρμάκων, αν και το πρόβλημα περιορισμένης διαθεσιμότητας παραμένει. Επεσήμανε επίσης ότι η τιμή των φαρμάκων σε χαμηλές τιμές ενδέχεται να ενθαρρύνει την παράλληλη εξαγωγή τους, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις. Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης, ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις στη δημόσια αποκατάσταση και την ανάγκη για άμεση δράση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών με αναπηρία, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς. Το μέλος Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ελπίδα Χοχλιούρου, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων και την ενίσχυση των υποδομών, τονίζοντας πως μόνο με πλήρη συνεργασία και συντονισμό μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Η προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Φαρμακείων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Χριστίνα Γεωργή, ανέφερε τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των φαρμακείων του Οργανισμού, όπως η πρόσληψη φαρμακοποιών και η εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικών εισιτηρίων για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής. Παράλληλα, μίλησε για την εφαρμογή του προγράμματος Αποστολής Φαρμάκων κατ’οίκον, που θα επιτρέπει στους ασθενείς να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι τους μέσω μιας διαδικασίας καταγραφής μέσω πλατφόρμας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν:
• Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Στράτος Σιμόπουλος
• Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Γιώργος Στύλιος
• Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ράνια Θρασκιά
• Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΠΚΜ, Μαρία (Μελίνα) Δερμαντζοπούλου
• Εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, Δημήτριος Σκούτας
• Ο Πρόεδρος της Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε., Ιωάννης Καραγιάννης
• Ο Αναπλ. Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φ.Σ.Θ., Διονύσιος Ευγενίδης
• Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αθανάσιος Ελευθεράκης

Ειδήσεις σήμερα

Ποιος ιός προκαλεί πάνω από 1.000 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους κάθε χρόνο στην Ελλάδα 

Άδωνις Γεωργιάδης: Τονίζει την ανάγκη εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της νόσου Πάρκινσον 

Έλληνας φαρμακολόγος δίνει το «πράσινο φως» σε δημοφιλές παυσίπονο για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι