Με μια αγανακτισμένη ανάρτησή του ο γενικός γιατρός και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Ευάγγελος Φραγκούλης, μεταφέρει την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στη συνταγογράφηση γνωστών αντιδιαβητικών φαρμάκων, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.
Όπως επισημαίνει, σε μόνο μία ημέρα είδε τρεις ασθενείς στους οποίους γιατροί ή φαρμακοποιοί τους συνέστησαν να λάβουν σεμαγλουτίδη για παχυσαρκία, ενώ κανένας εξ αυτών δεν έχει σακχαρώδη διαβήτη.
«Τον έναν τον βάφτισαν διαβητικό και του το συνταγογράφησαν μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και υπό ασφαλιστική κάλυψη. Τον άλλον τον βάφτισαν διαβητικό, αλλά του έδωσαν χειρόγραφη συνταγή για το φαρμακείο, ώστε να μην υπάρχει καταγραφή στον ηλεκτρονικό του φάκελο του διαβήτη (που δεν έχει) και έχει πρόβλημα με την ιδιωτική ασφάλεια του. Στον τρίτο ο φαρμακοποιός του πρότεινε το φάρμακο ως λύση για την απώλεια βάρους για να το συζητήσει μαζί μου και να πάρει χειρόγραφη συνταγή…», επισημαίνει ο κ. Φραγκούλης στην ανάρτησή του.
Ο ίδιος μέσω της παρέμβασής του τονίζει την αναγκαιότητα να κλειδωθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να υποχρεωθούν τα διαγνωστικά εργαστήρια να εισαγάγουν τις τιμές των εξετάσεων στον φάκελο των ασθενών. «Μόνο έτσι θα διακοπεί η υπερσυνταγογράφηση και το βάφτισμα παχυσάρκων ως διαβητικών», σημειώνει. Ζητά, επίσης, την κατάταξη των αγωνιστών GLP-1 στα υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενα σκευάσματα. «Ελέγξτε αναδρομικά και με βάση τις εξετάσεις που πλέον υπάρχουν στο φάκελο ασθενούς, το σύνολο των ασθενών που λαμβάνουν ως πρώτη και μοναδική αγωγή για διαβήτη GLP1», προσθέτει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δημοφιλή φάρμακα GLP-1 χορηγούνται σε ασθενείς με διαβήτη. Δεν έχουν ένδειξη για παχυσαρκία, για την οποία στη χώρα μας χορηγούνται διαφορετικά σκευάσματα. Επειδή, όμως, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, επικρατεί μια παγκόσμια «φρενίτιδα» με τα άτομα που επιθυμούν να χάσουν εύκολα περιττό βάρος να καταφεύγουν σε διάφορους τρόπους προμήθειάς τους, ακόμη και από το διαδίκτυο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των φαρμάκων που διακινούνται.
Το προβληματικό είναι ότι γιατροί που θέλουν να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα στους ασθενείς τους, το καταφέρνουν, καθώς το σύστημα της συνταγογράφησης δεν τους «κόβει». Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο κ. Φραγκούλης, η ιατρική κοινότητα συχνά είναι αντιμέτωπη και με εξωφρενικά φαινόμενα. Του ίδιου έχει τύχει να έχει συνταγογραφήσει αγωνιστές GLP-1 σε ασθενή… ψυχίατρος – άγνωστο πώς – και ενώ ο ασθενής είχε παρενέργειες άρρηκτα συνδεδεμένες με το σκεύασμα, άλλος γιατρός, ειδικότητας γαστρεντερολογίας δεν του συνέστησε τη διακοπή του.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ εξηγεί πως εάν ένας γιατρός θέλει να συνταγογραφήσει τα συγκεκριμένα φάρμακα, έτσι όπως είναι το σύστημα σήμερα μπορεί να αναφέρει λανθασμένες τιμές αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων και ειδικότερα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ώστε να φανεί ότι ο ασθενής πάσχει από διαβήτη.
Για αυτό είναι σημαντικό, τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων να περνούν αυτόματα από τα εργαστήρια στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε γιατρού να αναφέρει όποια τιμή θέλει.
Το μέτρο αυτό έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και μέσω του Ψηφιακού Αποθετηρίου, όπως λέγεται το ψηφιακό εργαλείο, τα διαγνωστικά κέντρα «ανεβάζουν» όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ακόμη για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες και βασικά για τον σακχαρώδη διαβήτη, όπου φαίνεται πως γίνεται κατάχρηση συνταγογράφησης. Για χοληστερίνη και λιπιδαιμικό προφίλ, για παράδειγμα, οι τιμές των εξετάσεων ενημερώνονται αυτόματα από το σύστημα.
Το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει ένα χρονικό διάστημα στα εργαστήρια να συμμορφωθούν όλα και να ανεβάζουν στο αποθετήριο τις εξετάσεις που διενεργούν. Τα διαγνωστικά είναι υποχρεωμένα για αυτό έως και περίπου τα μέσα Μαΐου. Επίσης, όπως προκύπτει από πληροφορίες, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), γνωμοδότησε να συνταγογραφούν αντιδιαβητικά σκευάσματα μόνο διαβητολόγοι και ενδοκρινολόγοι, ενώ η συνταγογράφηση γίνεται και από παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι πολύ πρόσφατο, δεν έχει εφαρμοστεί και πιθανότατα να «σκοντάψει» σε αντιδράσεις.
Διαβάστε επίσης
Όταν ο ΔΜΣ δεν αρκεί – Δύο νέοι όροι στην κατηγοριοποίηση της παχυσαρκίας
Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για λάθος χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων – Τα σημεία προσοχής