Την «πόρτα» του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ χτυπούν για ακόμη μία φορά ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) για την αποζημίωση συγκεκριμένης εξέτασης που τους βοηθά να παρακολουθούν την εξέλιξη της ασθένειάς τους.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας εκφράζει την έντονη απογοήτευση και ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία επίλυσης του θέματος της μη αποζημίωσης της εξέτασης καλπροτεκτίνης από την πολιτεία. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συλλόγου από το 2019 μέχρι και σήμερα, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί, αφήνοντας τους ασθενείς να επωμίζονται εξ ολοκλήρου το κόστος μιας εξέτασης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρακολούθησης της υγείας τους», σημειώνει ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του.

Η καλπροτεκτίνη αποτελεί ένα σύγχρονο, μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο που βοηθά στην παρακολούθηση των ΙΦΝΕ. Όπως τονίζουν οι ασθενείς, η εξέταση αυτή μειώνει την ανάγκη για συχνές, κοστοβόρες και επεμβατικές ενδοσκοπήσεις, προσφέροντας στους ασθενείς και τους θεράποντες ιατρούς έναν αξιόπιστο τρόπο αξιολόγησης της πορείας της νόσου. Παρ’όλα αυτά, η εξέταση εξακολουθεί να μην αποζημιώνεται, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, η οποία μπορεί να ξεπερνά τα 50 ευρώ ανά εξέταση.

Από το 2019, ο Σύλλογος έχει καταθέσει υπομνήματα προς το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τις αρμόδιες επιτροπές, τονίζοντας τη σημασία να αποζημιωθεί η εξέταση καλπροτεκτίνης. Το 2023, μάλιστα, βγήκε ΦΕΚ κοστολόγησης της εξέτασης (ΦΕΚ 938/Β/23-02-2023). «Εντούτοις, παρά τις διαβεβαιώσεις για την προώθηση του θέματος, καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει για τους ασθενείς. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων και η συνεχής αλλαγή στις επιτροπές αποφάσεων έχουν οδηγήσει σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», τονίζει ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα.

Οι ασθενείς καλούν το Υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την ένταξη της εξέτασης καλπροτεκτίνης στις αποζημιούμενες διαγνωστικές εξετάσεις. «Η έλλειψη αποζημίωσης συνιστά κατάφωρη αδικία προς τους ασθενείς με ΙΦΝΕ, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μιας σοβαρής και χρόνιας νόσου. Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα των ασθενών, υπενθυμίζοντας ότι η υγεία και η αξιοπρεπής διαβίωση είναι δικαίωμα, όχι πολυτέλεια», επισημαίνουν.

Διαβάστε επίσης

ΙΦΝΕ: Τα ευρέως διαδεδομένα φάρμακα που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο νόσου στα παιδιά

Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου: Θεραπεία χωρίς φάρμακα προλαμβάνει το 60% των ΙΦΝΕ

ΙΦΝΕ: Αυξάνουν κατά 9 φορές τον κίνδυνο κατάθλιψης