Το σήμα της εκκίνησης για την αλλαγή των επικεφαλής των νοσοκομείων του ΕΣΥ δόθηκε και επίσημα από το υπουργείο Υγείας, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ανοικτής πρόσκλησης σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο ΕΣΥ.
Μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου οι υποψήφιοι για τις θέσεις στελεχών του ΕΣΥ μπορούν να στέλνουν τις αιτήσεις τους σε μία από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργείου, τώρα αναζητούνται 19 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές για την 1η ΥΠΕ Αττικής, 20 για τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων, 9 για την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, 15 για την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης, 11 για την 5η ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας, 17 για την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων και τέλος, 10 στελέχη για νοσοκομεία στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.
Άλλες 11 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, των οποίων η θητεία λήγει στο τέλος του έτους, προκηρύσσονται με την επισήμανση ότι οι νέοι επικεφαλής θα αναλάβουν τη διοίκηση το επόμενο έτος. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μια αίτηση σε μία μόνο Υγειονομική Περιφέρεια, για μέχρι δύο νοσοκομεία και έως δύο θέσεις (Διοικητή ή/και Αναπληρωτή Διοικητή) σε κάθε νοσοκομείο.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για κενές θέσεις διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή όποιος εργάζεται ή υπηρετεί στο νοσοκομείο για το οποίο προκηρύσσεται η θέση. Εξαιρούνται οι υπηρετούντες διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων, των οποίων η θητεία λήγει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας για την ίδια θέση του ίδιου νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν ως διοικητές ή αναπληρωτές διοικητές.
Τι θα αξιολογήσει η Επιτροπή
Βασικό προσόν για τους υποψηφίους αναφέρεται το πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχο ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο του εξωτερικού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι, με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική μονάδων υγείας, η εμπειρία διοίκησης με έμφαση στις μονάδες υγείας, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
Μετά την υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων η διαδικασία συνεχίζεται με την Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα εξετάσει τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων που θα διαβιβαστούν σε αυτήν. Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
Οι υποψήφιοι θα κληθούν και σε προσωπική συνέντευξη από τα μέλη της Επιτροπής.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία (αξιολόγηση φακέλου και συνέντευξη) για όλους τους υποψήφιους η Επιτροπή θα συντάξει κατάλογο αξιολόγησης και θα τον αποστείλει στον υπουργό Υγείας, ο οποίος λαμβάνει και την τελική απόφαση διορισμού διοικητών και αναπληρωτών διοικητών.
Νέο μοντέλο διοίκησης ζητεί το υπουργείο Υγείας
Η αντικατάσταση των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία σηματοδοτεί ουσιαστικά και το πέρασμα σε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, όπως το περιέγραψε και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, το οποίο περιλαμβάνει ενδεικτικά την υπογραφή συμβολαίου αποδοτικότητας, με συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, μεταξύ διοικητή και υπουργείου Υγείας. Η μετάβαση στον νέο τρόπο διοίκησης δεν θα είναι εύκολη για όσους βρίσκονται και κινούνται μέσα στη νοσοκομειακή καθημερινότητα, από τους εργαζόμενους και τους επικεφαλής μέχρι τους ασθενείς, με δεδομένο ότι στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν συσσωρευτεί παθογένειες και δυσλειτουργίες.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας στην πρώτη του συνέντευξη τύπου είχε παρουσιάσει μια τραγική εικόνα για το ΕΣΥ με βάση τα στοιχεία που του παρέδωσαν οι σημερινοί – και τοποθετημένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- διοικητές. Ενδεικτικά, 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημερίων. Αλλά κι εκείνα που εφημερεύουν, το πράττουν χωρίς σύστημα διαλογής! Τουλάχιστον 59 νοσοκομεία της χώρας δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν σύστημα διαλογής και αξιολόγησης των επειγόντων περιστατικών στην εφημερία τους – τη διαλογή κάνουν συχνά ακόμη και οι εργαζόμενοι της φύλαξης. Τρία στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Επίσης, 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει Έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων. Εκτός από τις «μαύρες τρύπες» στο προσωπικό, «μαύρες τρύπες» εντοπίστηκαν και στα οικονομικά μεγάλων νοσοκομείων, με περίπου 150 εκατ. ευρώ να αναζητούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.
Μάλιστα, τη βαριά εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων είχε περιγράψει σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας ότι «ειδικά τώρα οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων δεν έχουν λόγο να κρύβουν τα προβλήματα. Μέχρι τις εκλογές με συνεχείς μετακινήσεις και εντέλλεσθε κάλυπταν τα προβλήματα. Τώρα αφήνουν τα Νοσοκομείο ακάλυπτα και τους ασθενείς στο έλεος του Θεού».
Δείτε εδώ την προκήρυξη