Βελτιστοποίηση του εφημεριακού συστήματος των νοσοκομείων της Αττικής αναμένεται τον επόμενο μήνα, με την πρώτη αποτίμηση των αλλαγών που έχουν εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου να υπαγορεύει διορθωτικές κινήσεις. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, στο καθεστώς εφημερίας θα μπουν μεγάλα Κέντρα Υγείας που θα δέχονται περιστατικά με ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων αντιδρούν έντονα στο νέο σύστημα και κυρίως στην αύξηση των πρωινών εφημεριών. Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματισμένη κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου (1η και 2η) και το ΕΚΑΒ, επεξεργάζεται εδώ και μήνες σχέδια για να βελτιωθούν οι εφημερίες, να μην καταγράφονται πολύωρες αναμονές και να μην αναπτύσσονται ράντζα. Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου τέθηκαν σε εφαρμογή οι πρώτες αλλαγές που περιλαμβάνουν ανακατανομή των νοσοκομείων στις ομάδες εφημέρευσης, με σκοπό το ορθότερο διαμοίρασμα των περιστατικών.
Επιπλέον, αυξήθηκαν οι πρωινές εφημερίες. Αυτό σημαίνει ότι τις ημέρες που ένα νοσηλευτικό ίδρυμα της 1ης ΥΠΕ δεν έχει γενική εφημερία (2.30 το μεσημέρι με 8 το πρωί της επόμενης) έχει πρωινή λειτουργία με δυνατότητα μεταφοράς περιστατικών με το ΕΚΑΒ. Μέχρι τώρα, αυτό προβλεπόταν ανά δύο ημέρες και τις υπόλοιπες η πρωινή λειτουργία αφορούσε μόνο στα τακτικά ιατρεία. Το σκεπτικό του Υπουργείου Υγείας είναι η αποσυμφόρηση των γενικών εφημεριών που «πλημμυρίζουν» έκτακτα περιστατικά, ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία.
Η νέα μεταρρύθμιση απαιτεί, όπως είναι λογικό, κάποιο χρόνο για να φανεί εάν αποδίδει όσο επιδιώκει η ηγεσία του Υπουργείου. Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της καταγράφηκε αύξηση έως και 17% στις επισκέψεις κατά την πρωινή εφημερία, γεγονός που φαίνεται να συσχετίζεται με μείωση στις προσελεύσεις στα Επείγοντα κατά τη βραδινή μεγάλη εφημερία των νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σε νοσηλευτικά ιδρύματα με… εγκατεστημένο πρόβλημα ράντζων δεν έχει φανεί ακόμη ουσιαστική διαφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Αττικόν» που στην τελευταία του εφημερία μετρούσε 90 ράντζα.
Υπό τα παραπάνω, η ηγεσία του Υπουργείου με τις διοικήσεις της 1ης και 2ης ΥΠΕ καθώς και το ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν σύσκεψη προκειμένου να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των αλλαγών έως σήμερα. Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, χρειάζονται ακόμη διορθώσεις ώστε να υπάρξει πραγματική αποσυμφόρηση των γενικών εφημεριών. Μια εξ αυτών είναι η ένταξη των Κέντρων Υγείας, ένα μέτρο που συζητάται πολύ καιρό, στην εφημερία. Κατά πάσα πιθανότητα από τον Δεκέμβριο, μεγάλα Κέντρα Υγείας στο Λεκανοπέδιο θα μπορούν να δέχονται έκτακτα περιστατικά με ΕΚΑΒ, τα πιο απλά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, τα Κέντρα Υγείας δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ακόμη σε 24ωρη βάση, καθώς απαιτείται η παραπάνω ενίσχυσή τους με προσωπικό. Έτσι, η συνδρομή τους στα νοσοκομεία θα είναι κατά βάση τις πρωινές ώρες. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ποια Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν τις εφημερίες, φαίνεται όμως ότι η αρχή θα γίνει με εκείνα με το περισσότερο προσωπικό και ιατρικές ειδικότητες, όπως είναι το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Περιστερίου.
Έντονες αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Η αναδιαμόρφωση του εφημεριακού είναι πολύπλοκη υπόθεση και η επιτυχία ενός σχεδιασμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 52% των εισαγωγών των νοσοκομείων της Αττικής είναι περιστατικά από την Περιφέρεια, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Γίνεται, επομένως, κατανοητό πως το εφημεριακό σύστημα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αττικής εξαρτάται και από τη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων.
Η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, στάση εργασίας (12.00 – 15.00) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στις εφημερίες. Την ίδια ημέρα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τη διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, κυρία Όλγα Μπαλαούρα.
Οι γιατροί αντιδρούν έντονα στις συνεχόμενες πρωινές εφημερίες, εξηγώντας ότι τα νοσοκομεία… ξεμένουν από κρεβάτια διαθέσιμα για τις γενικές εφημερίες. «Από τους καλοκαιρινούς μήνες ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ είχαν προειδοποιήσει ότι τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για καθημερινή εφημέρευση θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το σύστημα εφημέρευσης, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο με οξυμένο πρόβλημα ανεπάρκειας νοσηλευτικών κλινών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τριμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο».
Οι γιατροί του Ιπποκρατείου θέλοντας να δείξουν τις στρεβλώσεις στο νέο σύστημα που καθιερώθηκε παραθέτουν ένα παράδειγμα εφημερίας: «Η εφημερία της 21ης Νοεμβρίου ξεκίνησε με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες σε όλες τις ειδικότητες, λόγω της ουσιαστικής μετατροπής της «μικρής» εφημερίας σε «γενική» από 1/11/2024, και της κατάληψης τους από την πρωινή εφημέρευση των δύο προηγούμενων ημερών. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Με το κλείσιμο της εφημερίας στις 8:00 της 22/11/2024 παρέμεναν στο Τ.Ε.Π. (σ.σ Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) περισσότερα από 15 περιστατικά προς εισαγωγή χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για να απορροφηθούν».
Εφημερίες: Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων αναζητείται λύση για αποσυμφόρηση στα Επείγοντα
Νέοι γιατροί: Διαμαρτύρονται για τον τρόπο που η κυβέρνηση γεμίζει τα κενά στα Επείγοντα