Στα 35 ανέρχονται τα περιστατικά ιλαράς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου του 2024. Ειδικότερα, σύμφωνα και με την πιο πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο συγκεκριμένος αριθμός περιπτώσεων έχει καταγραφεί συνολικά τον τελευταίο χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σημειώθηκε τον Φεβρουάριο (11) και τον Μάρτιο (9), ενώ οι ηλικιακές ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι νέοι 15-19 ετών (7,5 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών (6,6 ανά εκατομμύριο) και τα βρέφη κάτω του 1 έτους (3,8 ανά εκατομμύριο). Αναφορικά με τον εμβολιασμό, η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα το 2023 ανερχόταν στο 97% για την πρώτη δόση και στο 83% για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι ειδικοί του ECDC είχαν προειδοποιήσει πριν από μία εβδομάδα για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων, αποδίδοντας την πρόβλεψη αυτή στα κενά που υπάρχουν στους εμβολιασμούς καθώς και στη μετάδοση του ιού από περιοχές με υψηλή εξάπλωση της ασθένειας.

Η διασπορά στην υπόλοιπη Ευρώπη 

Την ίδια 12μηνη περίοδο παρακολούθησης και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της έκθεσης, καταγράφηκαν συνολικά 18.396 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη, εκ των οποίων 14.214 (77,3%) ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της 12μηνης περιόδου, μία χώρα (το Λιχτενστάιν) ανέφερε μηδενικά κρούσματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στη Ρουμανία (14 219), την Ιταλία (925), το Βέλγιο (595), την Αυστρία (533) και τη Γερμανία (511). Ποσοστά κοινοποίησης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ/ΕΟΧ που είναι 40,6 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανέφεραν η Ρουμανία (746,2), η Αυστρία (58,5) και το Βέλγιο (50,7).

Οι αρμόδιοι του ECDC παροτρύνουν τις εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας να διατηρούν υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης (άνω του 95%), τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης για βρέφη και παιδιά.

Επιπλέον, συστήνεται να εμβολιάζονται και οι έφηβοι και ενήλικες που δεν έχουν αναπτύξει ανοσία, ενώ οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση και αυξημένη ευαισθητοποίηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Παχυσαρκία: Πόσο ακριβά στοιχίζει η αντιμετώπισή της στην Ελλάδα – 6 κομβικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της

Γράμματα ή sms: Ποιο από τα δύο μειώνει τη διστακτικότητα και μας «πείθει» να κάνουμε εμβόλια – Το παράδειγμα της Σουηδίας

«Με τα “πρέπει” κανείς δεν αλλάζει»: Δύο μαρτυρίες ζωής για την απώλεια βάρους και την αυτοφροντίδα