Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΠΥ, μέσω υπερσυνταγογράφησης, μίλησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Η Θεανώ Καρποδίνη ανέφερε σχετικά με τις 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, ότι «τρέχουμε συνεχείς ελέγχους και εξετάζουμε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης, εξετάζουμε επίσης τον μέσο όρο ανά ειδικότητα του γιατρού κάθε μήνα. Επίσης εξετάζουμε μαζικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων σε συγκεκριμένα φαρμακεία κάθε μήνα και μετράμε πάρα πολλούς δείκτες. Όλα αυτά τα τρέχουμε κάθε μήνα στο πλαίσιο του ελέγχου συνταγογράφησης. Αυτό που ανέφερε χθες ο υπουργός είναι ότι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχο γίνεται και σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή ακόμη και πριν την εκτέλεση, δηλαδή την ώρα που γίνεται η συνταγογράφηση. Για παράδειγμα ο ένας γιατρός συνταγογραφούσε μετά τη 1 το βράδυ μέχρι το πρωί, επομένως και από εκεί βγήκαν αντίστοιχα στοιχεία. Μάλιστα και ανά ΑΜΚΑ βγήκαν πολύ μεγάλες ποσότητες συνταγογράφησης φαρμάκων, που φυσικά δεν περιγράφονται στο φύλλο οδηγιών και θα ήταν επιζήμιες για τους ίδιους τους ασθενείς».

Όπως είπε η μιλώντας στο Action24 η Θεανώ Καρποδίνη, «οι γιατροί ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε με συγκεκριμένους δείκτες. Παίρνουν κάθε μήνα και μια έκθεση που τους λέει ότι σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητας τους πόσα φάρμακα έχουν συνταγογραφήσει. Τον Απρίλιο περάσαμε ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο που τώρα δεν λέμε απλά στον γιατρό ότι είναι πάνω από τον μέσο όρο, αλλά μπορούμε κατευθείαν όταν έχει συγκεκριμένη απόκλιση, να του επιβάλλουμε ποινές. Δεύτερον αυτό που δεν υπολογίζουν οι γιατροί, είναι ότι μπορούν να παρακάμπτουν τους δείκτες μας γιατί πια τους ξέρουν και να γράφουν φθηνά φάρμακα, ώστε να μην “χτυπάνε κάποια καμπανάκια” που παρακολουθούμε, αλλά εμείς σε συνδυασμό με τα ΑΜΚΑ και το σημείο εκτέλεσης, μπορούμε με άλλα ελεγκτικά μοντέλα να πιάσουμε την παραβατική συμπεριφορά».

Αναφερόμενη στο κύκλωμα, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ είπε ότι: «Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις απάτης. Έχουμε κάποια μοντέλα και μοτίβα, που πράγματι δημιουργούν υποψίες απάτης και τα στέλνουμε και στις αρμόδιες αρχές και τα μελετάμε σε μεγαλύτερο βάθος. Ειδικότερα, όταν βλέπουμε ότι συγκεκριμένοι γιατροί γράφουν συγκεκριμένα φάρμακα εταιρειών ή όταν συγκεκριμένοι γιατροί έχουν ένα μοντέλο στην συνταγογράφηση και γράφουν σε όλα τα ΑΜΚΑ τέσσερα συγκεκριμένα σκευάσματα και όταν όλα αυτά είναι σε συγκεκριμένα φαρμακεία εκτελεσμένα. Αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο ήδη το ξέρουμε και το παρακολουθούμε. Στις τωρινές περιπτώσεις μιλάμε για υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων γιατρών, που δεν είναι πολλοί σε σχέση με το σύνολο των γιατρών, πλην όμως είναι αρκετοί. Οι γιατροί αυτοί που έγραφαν τα φάρμακα στους “ασθενείς” είχα κάποιο όφελος από κάθε συνταγογράφηση. Ή επίσης τα φάρμακα αυτά, τα πουλούσαν σε κάποιους, που δεν είχαν δικαίωμα να τα πάρουν».

Τέλος μιλώντας για ζημιά που υπέστη ο ΕΟΠΥΥ, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι: «Δεν μπορώ να πω απόλυτα νούμερα. Τις υποθέσεις που ανέφερε ο υπουργός Υγείας χθες τις μελετάμε ακόμα. Εμείς όμως έχουμε εντοπίσει από ελέγχους σε πάνω από 800-900 γιατρούς το τελευταίο 8μηνο, 297 περιπτώσεις στις οποίες καταλογίσαμε και ζημιά που έφτανε τις 300.000 ευρώ και πρόστιμα άλλες 300.000 ευρώ προς αυτούς τους γιατρούς. Υπήρχαν κάποια τρανταχτά περιστατικά, στο ένα συγκεκριμένα ένας γιατρός συνταγογράφησε πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και ο καταλογισμός ζημιάς και πρόστιμο ήταν μαζί 800.000 ευρώ. Δεν είναι μόνο ότι ξεπερνούσαν τα όρια της συνταγογράφησης, αλλά κάνανε και σωρεία παραβάσεων. Γράφανε διαφορετικές δραστικές ουσίες για το ίδιο πρόβλημα, το οποίο είναι επιβλαβές για τον ασθενή».

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα Δημόσια νοσοκομεία

Υπερσυνταγογράφηση: Με 6 νέα φίλτρα προσπαθεί να την πατάξει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Καρκίνος παχέος εντέρου: 10 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο