Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία», πιστή στη δέσμευση της για την προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση της πρόληψης, κάλεσε σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τους εταίρους του ευρύτερου τομέα υγείας που μοιράζονται τον στόχο της εξάλειψης των καρκίνων τους οποίους προκαλεί ο ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).
Στην συζήτηση, που είχε τίτλο «Να τελείώνουμε με τον HPV», συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι της κοινότητας των ασθενών –από την Ελλάδα αλλά και από ευρωπαϊκούς οργανισμούς–, καθώς και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.
Το κύριο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες, ήταν οι δράσεις και οι πολιτικές υγείας που πρέπει να ακολουθήσουμε πλέον για την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης των καρκίνων που ο ιός HPV προκαλεί.
Τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία έχει ανακοινώσει δραστικά μέτρα ενάντια στον ιό και οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε πιο ειδικά κοινά, για την επίτευξη του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εξάλειψη του ιού HPV.
Παρόλα αυτά, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν σχετικά χαμηλά στην ελληνική επικράτεια, σε σύγκριση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου μόλις έχει ξεκινήσει.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, το πρόβλημα έλλειψης δεδομένων και η μεγάλη ανισότητα που διαπιστώνεται και αφορά κυρίως τον τόπο διαμονής και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Το τελικό συμπέρασμα της κλειστής συζήτησης ήταν η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των εταίρων, καθώς υλοποιούνται δράσεις και προγράμματα πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά χωρίς συντονισμό, είτε μεταξύ τους είτε από το Υπουργείο Υγείας.
Τα βασικά ζητούμενα, όπως ομόφωνα περιγράφηκαν, είναι: η ανάγκη συντονισμού των δράσεων και προγραμμάτων, η καταγραφή των προβλημάτων, η αντιμετώπιση της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού για την επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος Προ συμπτωματικού Ελέγχου, η βελτίωση της λειτουργίας των προγραμμάτων προαγωγής της υγείας στα σχολεία, η καταγραφή των εμβολιασμών και η ενίσχυση του ρόλου των παιδιάτρων και γενικά των επαγγελματιών υγείας, τόσο στην πρωτογενή πρόληψη (εμβολιασμός) όσο και στην δευτερογενή, η οποία αφορά μόνο τις γυναίκες, με τα προγράμματα Προ συμπτωματικού ελέγχου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) στην προαγωγή της υγείας και της πρόληψης, με δράσεις που στοχεύουν στους μαθητές, στους γονείς τους, αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Το Υπουργείο Υγείας εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κα Φωτεινή Καλύβα. Το Υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε η Διευθύντρια Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κα Μαρία Μονιούδη.
Την κοινότητα των ασθενών εκπροσωπήσαν οι: Μαρία Νομικού, Διευθύντρια Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Νίκος Δέδες, Γραμματέας Ένωση Ασθενών, και Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».
Την επιστημονική κοινότητα εκπροσώπησαν οι : Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Θεόδωρος Αγοραστός, καθ. Μαιευτικής Γυναικολογίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Ζένια Σαριδάκη, Ιατρός Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας, Ουρανία Νικολάτου- Γαλίτη, Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ, Φλώρα Μπακοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Τοπάλη Δέσποινα, Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας και Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας.
Με ειδικό σχολιασμό συμμετείχαν εκπρόσωποι των European Cancer Organization (ECO) και European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF). Στη συζήτηση είχαν προσκληθεί και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, ωστόσο δεν παρέστησαν εκπρόσωποι τους.
Η συζήτηση φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, με την αιγίδα του Hellenic American University.
«Στο κτήριο της οδού Μασσαλίας, όπου βρισκόμαστε, στεγάζεται η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American University. Και οι δύο αυτοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί δίνουν μεγάλη έμφαση στην κοινωνική εγγραμματοσύνη, την επιμόρφωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την κοινωνική ή και την φυσική του επιβίωση, όπως είναι τα θέματα πρόληψης του καρκίνου, αντικείμενο της σημερινής συνάντησης στρογγυλής τραπέζης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Hellenic American University, κ. Λεωνίδας Κόσκος, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τη νόσο σε ασθενή με διαβήτη τύπου 1
Καρδιακή ανακοπή: Έτσι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή – Όλα τα βήματα