Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε σε διάστημα 8μηνου 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της. Όλες οι συνταγές εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο. Άλλη παθολόγος, στη Μυτιλήνη, συνταγογράφησε για το ίδιο διάστημα 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της στις δύο κόρες της και στον εαυτό της. Μάλιστα, είχε γράψει στη μικρή της κόρη… τρεις διαφορετικές στατίνες.

Τα παραπάνω εξώφθαλμα παραδείγματα απάτης εις βάρος του ελληνικού δημοσίου είναι ορισμένα από τα δεκάδες που «έπιασαν» τα νέα anti-fraud συστήματα (κατά της απάτης) που λειτουργούν στην ΗΔΙΚΑ εδώ και μερικούς μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε Συνέντευξη Τύπου, το πρώτο οκτάμηνο του 2024 έγινε έλεγχος σε 100 γιατρούς. Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν συνταγογραφήσεις από 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή, με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια. Όλοι οι γιατροί αποκλείστηκαν από τη συνταγογράφηση, ενώ τα χρήματα από τις υπερ–συνταγογραφήσεις θα επιστραφούν στο Δημόσιο.

Παράλληλα, οι έλεγχοι που διεξάγει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχουν σε διάστημα περίπου πέντε μηνών εντοπίσει 296 γιατρούς, με συνολική ζημία 422.000 ευρώ για τα οποία έχουν ζητηθεί εξηγήσεις και έχουν καταλογιστεί 300.000 ευρώ. Οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ έχουν εντοπίσει, επίσης, δύο σοβαρές περιπτώσεις γιατρών, με περίπου 800.000 ευρώ ποινές στον καθένα. Ο ένας εκ των δύο φάνηκε ότι συνταγογραφούσε κατά κόρον αντιψυχωσικά φάρμακα. Συνολικά, έχουν καταλογιστεί τους τελευταίους μήνες πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ έχει «τσιμπήσει» 20 γιατρούς με υπερ-συνταγογραφήσεις αντιδιαβητικών φαρμάκων και 15 γιατρούς με υπερβολική συνταγογράφηση βιταμινών. Πρόκειται για δύο από τις πιο … δημοφιλείς κατηγορίες φαρμάκων όταν πρόκειται για απάτες. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ έχει καταλογίσει 800.000 ευρώ σε φαρμακοποιούς για εκτέλεση συνταγών.

Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τη μειοψηφία γιατρών που υπερ-συνταγογραφούν να σταματήσουν. «Θα σας πιάσουμε όλους», τόνισε. Περιέγραψε, μαλιστα, τη διαδικασία εντοπισμού περιστατικών απάτης μέσω της ΗΔΙΚΑ. Συγκεκριμένα, γίνεται διαρκής καταγραφή και παρακολούθηση μέσω προηγμένων μεθόδων ανάλυσης δεδομένων, παρακολούθηση συνταγών σε πραγματικό χρόνο, καθώς και εντοπισμός προτύπων και αποκλίσεων: ασυνήθιστες συμπεριφορές, υπερβολικές ποσότητες, συχνές ανανεώσεις. «Με το πάτημα ενός κουμπιού εντοπίζουμε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και τα ίδια σκευάσματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε επιπλέον μέτρα από εδώ και στο εξής. Όπως τόνισε, σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Ατομικός Φάκελος Υγείας που θα δίνει την πλήρη εικόνα ιστορικού για κάθε ασθενή ώστε να εξακριβώνεται από ποιες παθήσεις πάσχει, χωρίς να μπορεί ο γιατρός να γράψει φάρμακα για μια πάθηση που δεν έχει. Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης έχει ζητήσει να ανέβουν όλα τα φύλλα οδηγιών φαρμάκων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μη συνταγογραφούνται αντίθετα φάρμακα, αλλά και ίδια φάρμακα με συχνότητα διαφορετική σε σχέση με αυτή που αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών.

Από την πλευρά της, η διοίκητρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, προανήγγειλε χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για αναγνώριση παράξενων συνταγογραφικών συμπεριφορών, καθώς και επιπλέον φίλτρα στη συνταγογράφηση. «Βελτιώνουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, έχουμε τα συστήματα ώστε να βλέπουμε συμπεριφορές παραβατικότητας, να βάζουμε κανόνες και να ελέγχουμε εάν οι κανόνες εφαρμόζονται», τόνισε η Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα. Η κυρία Τσούμα εστίασε στη σημασία του προελέγχου, της εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων αλλά και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, γνωστών σε όλους ως «κόφτες».

Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργιάδης: Μέσα Νοεμβρίου ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Καρκίνος: Καινοτόμες θεραπείες για τα νεοπλάσματα του ουροποιητικού συστήματος

Υπουργείο Υγείας: Νέα προσπάθεια για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης – Πώς θα φρενάρει την υπερσυνταγογράφηση