Σε «τροχιά» υλοποίησης μπαίνει από σήμερα και το τρίτο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει στην ευθύνη της τη Δημόσια Υγεία, ενημέρωσε με ανάρτησή της πως η αποστολή SMS για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινά στις 11/10.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι περίπου 2,8 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας από 50 έως 69 ετών οι οποίοι σε πρώτη φάση θα πραγματοποιήσουν ένα self-test στο σπίτι. Το αποτέλεσμα αυτού του αυτοδιαγνωστικού τεστ θα δείξει την ανάγκη ή όχι διενέργειας κολονοσκόπησης που θα γίνεται δωρεάν.

Πιο αναλυτικά, οι δικαιούχοι, ηλικίας 50-69 ετών, που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν άυλα ειδοποίηση, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για την προμήθεια του self–test με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Με την ειδοποίηση μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε Συνεργαζόμενο Φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self–test, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα φαρμακεία του προγράμματος βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self–test, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Μετά το self-test

Ο δικαιούχος πραγματοποιεί το self-test και ενημερώνει το συνεργαζόμενο φαρμακείο για το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το πρόγραμμα τερματίζεται. Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα δεύτερο self–test ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται δωρεάν παραπεμπτικό. Εάν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που δύναται να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Σε κάθε περίπτωση ευρήματος λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια Βιοψίας, η οποία, επίσης παρέχεται δωρεάν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση της κυρίας Αγαπηδάκη, χθες, 10 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων στις υπόλοιπες γυναίκες δικαιούχους για το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Από το καλοκαίρι έως σήμερα ήταν σε εφαρμογή η πρώτη φάση των προληπτικών εξετάσεων και μηνύματα λάμβαναν νεαρές γυναίκες 20-29 ετών κατά βάση στην Αττική. Το πρόγραμμα πλέον επεκτείνεται και αφορά συνολικά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες από 20 έως 65 ετών που θα επωφελούνται από δωρεάν τεστ ΠΑΠ ή Hpv Dna test αναλόγως την ηλικία τους. Όταν υπάρχουν ευρήματα θα υπάρχει παραπομπή για κλινική εκτίμηση, δωρεάν κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα (δεν) ελήφθη: Ποιες Ελληνίδες είναι στην αναμονή για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Αγαπηδάκη: Με τον εμβολιασμό κατά του HPV μπορούμε να καταφέρουμε μηδενικά περιστατικά καρκίνου

Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο παχέος εντέρου: Όλα τα βήματα της διαδικασίας