Ένας νέος πυλώνας στηρίζει το ιδιαίτερο οικοδόμημα των μεταμοσχεύσεων στο ΕΣΥ. Η Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Μεταμόσχευσης Ήπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών, που ιδρύθηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο Λαϊκό, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Χειρουργικής, Γεώργιου Σωτηρόπουλου, βάζει όλες τις δυνάμεις της για να ενισχύσει περαιτέρω τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στο σύστημα υγείας της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα όλων των κλινικών και των επιστημονικών ομάδων που επί δεκαετίες το πράττουν με απόθεμα ψυχής και επιστημοσύνης.
«Οι 107 μεταμοσχεύσεις ήπατος που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο Λαϊκό Νοσοκομείο αποτελούν ένα επίτευγμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, αποδεικνύοντας ότι μία μέγιστη χειρουργική επέμβαση είναι δυνατό να πραγματοποιείται με επιτυχία, όταν μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων συνεργάζεται αρμονικά για την επίτευξή της. Οι δυσκολίες, τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε είναι πολλές, όμως και η θετική διάθεση των εμπλεκομένων να δώσουν λύσεις είναι αξιοθαύμαστη. Επιτύχαμε να ξεπεράσουμε το φράγμα των 100 μεταμοσχεύσεων ήπατος, αλλά και να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες 2 μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα, στην Ελένη και την Μαρία», είπε ο καθηγητής Σωτηρόπουλος, ευχαριστώντας όλο το επιστημονικό και υγειονομικό προσωπικό για την τεράστια συμβολή του στη διαχρονική μεταμοσχευτική δραστηριότητα, αλλά και στην πρόσφατη, που έφερε τη χώρα ένα μεγάλο βήμα μπροστά με τις μεταμοσχευσεις ήπατος από ζώντα δότη.
Συγκινημένος και υπερήφανος, καλωσόρισε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, τον πρόεδρο και μέλη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας, του νοσοκομείου και του Συλλόγου Ηπατομεταμοσχευμένων ΗΠΑΡχω.
«Τα 100 και πλέον περιστατικά μεταμόσχευσης που έχουν γίνει μας θυμίζουν το τεράστιο έργο σας, αλλά και την ευθύνη τη δική μας», είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του αμφιθεάτρου «Φαίδων Φέσσας» στο Λαϊκό, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τις «100 Μεταμοσχεύσεις Ήπατος στο Λαϊκό: Ζωές σε νέα πορεία», με την ευκαιρία της ίδρυσης της πρώτης Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής Μεταμόσχευσης Ήπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την περηφάνια του που η ίδρυση της Μονάδας φέρει την υπογραφή του ως υπουργού Υγείας, αλλά και την αισιοδοξία του ότι, μέχρι το 2026, η Ελλάδα θα έχει μια άλλη εικόνα στο μεταμοσχευτικό πεδίο, χάρη στα μεταμοσχευτικά κέντρα και την αύξηση των δοτών οργάνων.
«Έχει γίνει ένα τεράστιο έργο τα τελευταία χρόνια και αυτό θα αποτυπωθεί. Σε δύο χρόνια θα είμαστε κοντά στους καλύτερους Ευρωπαίους αναφορικά με τα ποσοστά δωρεών οργάνων. Οι Έλληνες μπορούν να πρωταγωνιστησουν σε αυτό το πεδίο, και ως λαός και ως επιστήμονες», είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε όλους τους επιστήμονες του συγκεκριμένου πεδίου να έχουν ευγενή άμιλλα και όχι ανταγωνισμό.
Ανέτρεξε, δε, με την αφορμή την εκδήλωση, σε ένα προσωπικό του βίωμα. «Εδώ στο Λαϊκό, στις 9 Δεκεμβρίου 1993, έφυγε η μητέρα μου από λευχαιμία. Επί έξι μήνες ήμουν εδώ, κάθε βράδυ μαζί της. Ήμουν ευγνώμων για ο,τι της παρασχεθηκε από το προσωπικό. Και όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησα να θαυμάζω το τεράστιο έργο σας, τη δύναμή σας να δίνετε ελπίδα, να κάνετε θαύματα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Ο υφυπουργός, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στις τέσσερις παρεμβάσεις που ήδη δρομολογούνται νομοθετικά από το υπουργείο. «Χρειαζόμαστε άρτιες και καλά εκπαιδευμενες χειρουργικές ομάδες μεταμοσχεύσεων, να αλλάξει η αποζημίωση της μεταμοσχευτικής πράξης βάσει των ΚΕΝ, να συνδεθεί η μεταμοσχευτική δραστηριότητα με αμοιβή της χειρουργικής ομάδας και, τέλος, να καλυφθούν όλες οι συναφείς πράξεις, όπως π.χ. η μεταφορά του μοσχεύματος», περιέγραψε ο κ. Θεμιστοκλέους το έργο που νομοθετικά θα υλοποιηθεί για να καλύψει πλήρως το τοπίο των μεταμοσχεύσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό έργο που θα παρασχεθεί από το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, αλλά και τα δύο Κέντρα στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Γεράσιμος Σιάσος ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την στήριξη του νοσοκομείου και, συνεπώς, της Ιατρικής Σχολής και εκτίμησε πως, με τις βάσεις τις συνεργασίες που έχουν τεθεί, μόνο βελτίωση μπορεί να υπάρχει. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις 200 θέσεις μελών ΔΕΠ που ανοίγουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ώστε να στηριχθουν οι κλινικές, αλλά και να δοθούν πραγματικά κίνητρα σε Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα.
Τη δική τους κατάθεση ψυχής έκαναν στην εκδήλωση για την Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Μεταμόσχευσης Ήπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών του Λαϊκού δύο ασθενείς, η ψυχολόγος, κυρία Οικονομοπούλου, που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στο νοσοκομείο από τους γιατρούς της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος και η πρόεδρος του Συλλόγου ΗΠΑΡχω, κυρία Βασιλική Πετράκου, η οποία είχε μεταμοσχευθεί σε ηλικία 5 ετών στο Βέλγιο. Και οι δύο παρακολουθούνται από τους γιατρούς του Λαϊκού, όπως άλλοι 100 μεταμοσχευμένοι, έχοντας διανύσει, όπως ανέφεραν, μια μεγάλη πορεία αναγέννησης, σωματικής και ψυχικής.
Ιδιαίτερες αναφορές στο μεταμοσχευτικο έργο του Λαϊκού, αλλά και σε όσα μπορούν ακόμη να βελτιωθούν, έγιναν από την Κοσμήτορα Επιστημών Υγείας, κυρία Παγώνα Λάγιου, τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαο Αρκαδόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΟΜ και διευθυντή της Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ του Λαϊκού, κ. Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, τον πρώην πρόεδρο, κ. Αλκιβιάδη Κωστάκη, τον Καθηγητή Χειρουργικής και Διευθυντή της Β΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, κ. Νικόλαο Νικητέα, τους διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Λαϊκού, την υπεύθυνη Αναισθησιολόγο Μεταμοσχεύσεων, τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκο Δέδε και τον πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Γιώργο Πατούλη.
Οι 5 ιοί που θα φέρουν την επόμενη πανδημία
Μικροβιακή αντοχή στα ζώα, ένα αθέατο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας
Μήνυμα (δεν) ελήφθη: Ποιες Ελληνίδες είναι στην αναμονή για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις