Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας στην ευημερία των πολιτών, των συστημάτων υγείας και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναδύθηκε μέσα από το πάνελ «H αξία της Καινοτομίας για την Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο του 23ου Annual Healthworld Conference του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στη χώρα μας, βέβαια, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις για μεγαλύτερη… διείσδυση της καινοτομίας που έχουν να κάνουν κατά βάση με την περιορισμένη χρηματοδότηση, αλλά και με γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Στην εισήγησή της στο πάνελ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas, Kavita Patel, εστίασε στην κοινωνική αξία των καινοτόμων θεραπειών, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα που δύναται να αποφέρει η εισαγωγή τους στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως «η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί σημαντική επένδυση για το μέλλον, καθώς μεταφράζεται στην πράξη σε πιο υγιή πληθυσμό, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, πιο βιώσιμα συστήματα υγείας και πιο ισχυρές οικονομίες».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το χρονικό διάστημα 2007-2017, η φαρμακευτική καινοτομία πρόσθεσε περίπου 2 εκατομμύρια υγιή χρόνια ζωής, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγικότητας συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ως παράδειγμα, η Kavita Patel ανέφερε τα καινοτόμα υποδόρια σκευάσματα που χαράσσουν το δρόμο προς την αποκεντρωμένη φροντίδα υγείας καθώς βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους, ενώ παράλληλα δύναται να απελευθερώσουν πολύτιμο κλινικό χρόνο και νοσοκομειακούς πόρους, αυξάνοντας την αποδοτικότητα του συστήματος υγείας συνολικά. «Η Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και των επιβαρυμένων νοσοκομείων της, μπορεί να επωφεληθεί πολύ από την χρήση υποδόριων σκευασμάτων και την αποκεντρωμένη φροντίδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μη βιώσιμα τα επίπεδα υπέρβασης για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Μεταξύ άλλων, η Διευθύνουσα τόνισε πως «προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που προσφέρει η καινοτομία στην κοινωνία και την οικονομία, οφείλουμε να αντιληφθούμε την υγεία ως επένδυση και όχι ως κόστος». Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υγεία, καθώς η Ελλάδα υστερεί σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., δημιουργώντας μη βιώσιμα επίπεδα υπέρβασης που καλούνται να καλύψουν οι εταιρείες.

Αναγκαία είναι επίσης η δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέπει την ταχεία και βιώσιμη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνική αξία των νέων θεραπειών, με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό σχετικά με την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας να προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία στην Ελλάδα να επανεξετάσει το υφιστάμενο πλαίσιο αξιολόγησης και αποζημίωσης για νέα φάρμακα. «Στη Roche Hellas, παρά το γεγονός ότι επενδύουμε σημαντικά στη χώρα, αντιμετωπίζουμε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebate) – ιδιαίτερα για το νοσοκομειακό φάρμακο – έχουν φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα», σημείωσε η κυρία Patel.

Συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ, τη συζήτηση του οποίου συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), Γιάννης Τούντας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου προς μία βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη». Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν από το αρμόδιο Υπουργείο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, επεσήμανε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχει έρθει μια ισορροπία στην αποζημίωση φαρμάκων. Χρειάζονται, όμως, όπως τόνισε, περισσότερα χρήματα, να αυξηθούν τα γενόσημα και να γίνουν επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ο κ. Γιάννης Βάλβης, Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων του Hellenic Healthcare Group (HHG) τόνισε ότι ο χώρος των νοσοκομείων ζει από την καινοτομία, ενώ ο κ. Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής των Pharmaserve Lilly & Pharmaserve Hellas σημείωσε πως η χώρα μας βρίσκεται σε σημείο καμπής και πρέπει να ληφθούν δύσκολες και απαιτητικές αποφάσεις. Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και ο Managing Partner της eHealth Ventures, Talor Sax.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική δαπάνη: Ξέφυγε και το 2024 – Οι αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας και οι υποσχέσεις του Άδωνι

Φαρμακευτική δαπάνη: Ποια λύση δίνει η κυβέρνηση στη φαρμακοβιομηχανία

Φαρμακευτική πολιτική: Ταμείο Καινοτομίας και Σάρωση Ορίζοντα αποτελούν το μέλλον – Πώς ωφελούνται οι ασθενείς