Διαδικασία αξιολόγησης του επικουρικού ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού νοσοκομείων αλλά και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ξεκινά άμεσα το Υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεται σε Υπουργική Απόφαση, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ΓΝΘ Παπαγεωργίου», τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, οι δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ. και οι εποπτευόμενοι φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας θα υποβάλλονται ετησίως σε αξιολόγηση του κλινικού και εν γένει ιατρικού έργου του επικουρικού και οδοντιατρικού προσωπικού, της ανταπόκρισής τους στις επιταγές του ιατρικού και οδοντιατρικού λειτουργήματος, της τήρησης των υποχρεώσεών τους και της εν γένει υπηρεσιακής επίδοσης και απόδοσης.
Η διαδικασία αφορά και όσους κατά τη δημοσίευση της ΥΑ, η οποία ισχύει από τη δημοσίευση της, έχουν συμπληρώσει το προαπαιτούμενο χρονικό διάστημα αξιολόγησης. Με λίγα λόγια, η αξιολόγηση ξεκινά άμεσα στα παραπάνω νοσηλευτικά ιδρύματα και φορείς.
Σε ό,τι αφορά στις προθεσμίες οι εκθέσεις αξιολόγησης συντάσσονται κατά τον δέκατο μήνα εκάστοτε έτους πραγματικής υπηρεσίας για τον κάθε επικουρικό, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κανονικής άδειας.
Πρόκειται για μια εξουσιοδοτική διάταξη που αφορά στην εφαρμογή παλαιότερης νομοθεσίας. Το Υπουργείο Υγείας θέλει να περνά το προσωπικό από αξιολόγηση και ξεκινά με τους επικουρικούς, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να γνωρίζουν και οι ίδιοι για τις πιθανότητες παραμονής τους ή όχι στο Σύστημα.
Οι αξιολογητές αξιολογούν και βαθμολογούν με τα κάτωθι κριτήρια:
Α. Συνολικό έργο-πεπραγμένα αξιολογούμενου, κατά το αξιολογούμενο χρονικό διάστημα.
Β. Εύρος, βαρύτητα και είδος των δεξιοτήτων/πράξεων στο πλαίσιο της ειδικότητας σε σχέση με τα κλινικά και εργαστηριακά περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν από τον αξιολογούμενο και από το τμήμα, στο οποίο υπηρετεί.
Γ. Ανταπόκριση στις επιταγές του ιατρικού και οδοντιατρικού λειτουργήματος και ήθος εν ώρα υπηρεσίας, με έμφαση στη συνεργασία με συναδέλφους και στη συμπεριφορά προς ασθενείς: λαμβάνονται υπόψη ιδίως η ύπαρξη οριστικών πειθαρχικών ή ποινικών αποφάσεων, η εν γένει συμπεριφορά του αξιολογούμενου προς τη διοίκηση, τους συναδέλφους, το προσωπικό του νοσοκομείου εν γένει και τους ασθενείς.
Δ. Συμμετοχή στις δραστηριότητες του τμήματος (εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία, ολοήμερη λειτουργία).
Ε. Συνολικό ιατρικό έργο και απόδοση κατά το χρονικό διάστημα της αξιολόγησης.
Συνέπειες αρνητικής αξιολόγησης
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η τελική βαθμολογία από 0-4 που αντιστοιχεί στην αξιολόγηση «Μη επαρκής» θεωρείται ως αρνητική αξιολόγηση και πρέπει να αιτιολογείται ειδικά.
Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης, η σύμβαση των ιατρών και οδοντιάτρων που υπηρετούν ως επικουρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται ούτε παρατείνεται, ακόμη και αν σε αυτήν περιέχεται σχετικός όρος.
Επίσης αν η διάρκεια της σύμβασης είναι μεγαλύτερη των δύο ετών, για τη μη ανανέωση ή παράταση αυτής απαιτούνται τουλάχιστον δύο αρνητικές αξιολογήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του τελευταίου συμβατικού έτους.
Οι ιατροί και οι οδοντίατροι που λαμβάνουν δύο αρνητικές αξιολογήσεις εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στους καταλόγους ιατρικού και οδοντιατρικού επικουρικού προσωπικού που τηρούνται στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας πριν από την πάροδο διετίας από την τελευταία αρνητική αξιολόγηση.
Το πρόβλημα των ελλείψεων δε λύνεται με παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου, λένε οι οδοντίατροι
Υπέρ της εφαρμογής συστημάτων αξιολόγησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι οι οδοντίατροι, σύμφωνα με όσα διατυπώνουν σε προτάσεις τους προς το Υπουργείο για να σταματήσει η «κατάρρευση» του δημοσίου Συστήματος Υγείας.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις χρόνιες παθογένειές του να απειλούν άμεσα την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Η ανικανότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ. σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στις ακριτικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, είναι απαράδεκτη. Τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λειτουργούν με υποδομές που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ενώ η υποχρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται, οδηγώντας το σύστημα σε οικονομικό αδιέξοδο», αναφέρει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
«Οι εξευτελιστικοί μισθοί των ιατρών, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό τους, συντελούν στην επιδείνωση της κατάστασης. Οι διαρκώς άγονες προκηρύξεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές : το Ε.Σ.Υ. με τις αμοιβές και το υποβαθμισμένο επίπεδο επαγγελματικών παροχών που προφέρει, ΔΕΝ είναι εδώ και χρόνια «ελκυστικό» για τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι αυτονόητα επιλέγουν την μετανάστευση στο εξωτερικό. Το πρόβλημα δε λύνεται σε καμία περίπτωση με τη δυνατότητα των ιατρών και οδοντιάτρων του δημοσίου, να ασκούν παράλληλα με το δημόσιο λειτούργημά τους και ιδιωτικό επάγγελμα, αντιθέτως, θέτει σε δεύτερη μοίρα την -όποια δωρεάν- παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες έχει απομείνει», προσθέτει η Ομοσπονδία.
Οι αφανείς και κακοπληρωμένοι υγειονομικοί – Σε ποια νοσοκομεία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα
Νοσηλευτές: Τι προτείνουν στο ΑΣΕΠ για να επιταχυνθούν οι προσλήψεις