Προς αύξηση της τιμής τους οδηγούνται 461 κωδικοί φαρμάκων, με σκοπό να παραμείνουν στην αγορά σκευάσματα που λόγω χαμηλών τιμών ήταν δυσεύρετα και δεν συνέφερε τις εταιρείες να τα κυκλοφορούν.
Σήμερα αναρτήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) λίστα με τις προτεινόμενες τιμές για συνολικά 461 κωδικούς φαρμάκων, οι οποίες διαμορφώνονται μετά τις αιτήσεις (περίπου 900 σε αριθμό) των φαρμακευτικών εταιρειών που επιθυμούσαν αυξήσεις τιμών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι εταιρείες που έχουν ενστάσεις μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά έως και την Παρασκευή 28/6. Στη συνέχεια θα γίνουν αναπροσαρμογές τιμών όπου χρειάζεται ώστε να προχωρήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων.
Από προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αύξηση της δαπάνης από τις υψηλότερες τιμές, προκύπτει επιβάρυνση κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, με τα 10 εκατ. ευρώ να αφορούν στους ασθενείς, δηλαδή αύξηση στη συμμετοχή τους. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μετά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και των ενστάσεων από την πλευρά των εταιρειών, είναι πολύ πιθανό τα σκευάσματα στη λίστα να λάβουν περαιτέρω αύξηση και η δαπάνη να φτάσει περί τα 40 εκατ. ευρώ.
Τα κριτήρια που επεξεργάστηκαν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ πριν καταλήξουν στα φάρμακα προς αύξηση είναι:
– Πόσο απέχουν από την τιμή που θα έπρεπε να έχουν. Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων γίνεται με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.
– Πόσο μοναδικά είναι με βάση τη δραστική ουσία και τη φαρμακοτεχνική τους μορφή.
– Πόσο είναι το μερίδιο αγοράς.
– Εάν υπάρχει ή όχι μόνιμη κάλυψη μέσω ΙΦΕΤ.
Δείτε εδώ τη λίστα των σκευασμάτων που θα ανατιμηθούν.
Ειδήσεις σήμερα:
Restart στα νοσοκομεία επιχειρεί ο Άδωνις Γεωργιάδης -Από ποιον οργανισμό ζήτησε παραιτήσεις ΔΣ
Ογκολογικοί ασθενείς: Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ κοστίζει η θεραπεία τους στην Ελλάδα