«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση κοπής πίτας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε τη βοήθεια του ΕΟΦ και των θυγατρικών του, σημειώνοντας ότι η δαπάνη του ΙΦΕΤ είναι υπερβολικά μεγάλη και «πρέπει να μπει ένα φρένο». «Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback».
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διείσδυση κλινικών μελετών. «Οι εγκρίσεις των νέων φαρμάκων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μας δίνει περηφάνεια, παράγει πλούτο, θέσεις εργασίας αλλά χρειάζεται ασφαλώς και τη συνεργασία ιδιαίτερα του ΕΟΦ. Αυτό το οποίο, επαναλαμβάνω, χρειάζεται είναι να δώσουμε ταχύτητα στο σύστημα. Εάν το σύστημα αποκτήσει ταχύτητα η αγορά θα δουλεύει καλύτερα και με διαφάνεια. Άρα, πρέπει να δώσουμε στην αγορά ταχύτητα μαζί με τη διαφάνεια γιατί εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς. Μία από τις κύριες ευθύνες που έχει ο ΕΟΦ στην φαρμακευτική αγορά, είναι να εξασφαλίζει αυτή τη ταχύτητα και αυτή τη διαφάνεια», επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων, σημείωσε: «Ελλείψεις στα φάρμακα ασφαλώς και υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι μια μεγάλη κουβέντα που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα μετά τον Covid, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η μεταφορά όλων των μονάδων παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους δεν ήταν τελικά και τόσο καλή ιδέα. Όταν διαταράχθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, τότε το συνειδητοποίησε η Ευρώπη. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις και σε αυτό βοηθά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία».
Ειδήσεις σήμερα:
ΕΣΥ: Στα θρανία οι επικεφαλής των νοσοκομείων – Ποιες εξετάσεις θα αναδείξουν τους νέους διοικητές
Υπουργείο Υγείας: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης στο Παίδων Πεντέλης ύψους 3,8 εκατ. ευρώ
Συνάντηση Γεωργιάδη με την πρώτη ασθενή που της συνταγογραφήθηκε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης