«Καλύτερη δημόσια υγεία για τον άνθρωπο»: σε αυτές τις έξι λέξεις συνίσταται το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την υγεία, όπως το ξεδίπλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του στη Βουλή, το βράδυ της Κυριακής.
Πρόληψη, περίθαλψη, φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και σύγχρονη διοίκηση του συστήματος υγείας, είναι οι πυλώνες, μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί όπως είπε ο κ. Κικίλιας, μια ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες.
«Έχουμε σχέδιο μετρημένο, κοστολογημένο, που συνοδεύεται από σαφές εφαρμοστικό πλάνο. Οι πολίτες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και τις μεγάλες θεωρίες. Ζητούν πράξεις και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας μάλιστα για να τονίσει την αξία της υγείας και του έργου που πρέπει να γίνει στο πεδίο αυτό πως «όλα τα αγαθά, για τα οποία έχουν μιλήσει ή θα μιλήσουν οι συνάδελφοί μου, προϋποθέτουν την υγεία. Ο Μένανδρος είχε πει ότι η υγεία είναι το θαυμαστότερο όλων».
Επανάσταση στην πρόληψη: Πρόγραμμα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους
«Επαγγελόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη. Αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ» είπε ο υπουργός Υγείας, υπενθυμίζοντας βεβαίως πως ως γιατρός δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την προτροπή του Ιπποκράτη: Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.
Στον πυλώνα της πρόληψης βασικό ρόλο καταλαμβάνει η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, επεκτείνεται η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ηλικιωμένων και δρομολογούνται προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Κικίλια στο μείζον θέμα δημόσιας υγείας στη χώρα μας, στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. «Ξεκινάμε πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών» είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός. Έναν πόλεμο βεβαίως στον οποίο θα μπει έχοντας εξασφαλίσει τους 2.450 νοσηλευτές που θα προσληφθούν όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, αλλά και τους 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές που θα εισέρχονται κάθε χρόνο στο σύστημα υγείας.
Περίθαλψη με αξιοπρέπεια και φροντίδα στους πιο ευάλωτους
Δεύτερος βασικός πυλώνας του προγράμματος για την υγεία είναι η περίθαλψη με αξιοπρέπεια, όπως την προσδιόρισε ο κ. Κικίλιας. «Συστηματικά και σταδιακά θα περιορίσουμε τις ουρές. Παντού! Δεσμεύομαι σήμερα, ενώπιον υμών και του ελληνικού λαού, για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρόνο» ανέφερε ο υπουργός.
Περίεγραψε ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις που θα ξεδιπλωθούν μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα: ανασχεδιάζονται οι διαδικασίες ροής των ασθενών στα νοσοκομεία ώστε να γίνει αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού. Στελεχώνονται οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό. Αναπτύσσονται τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Ενισχύεται το ΕΚΑΒ ώστε να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα, ευέλικτα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του πληθυσμού.
Τρίτος πυλώνας του προγράμματος είναι η φροντίδα στους πιο ευάλωτους: η εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, η διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων. Το τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, με το στίγμα να το έχει δώσει νωρίτερα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας για διανομή των φαρμάκων κατ οίκον και γενικά λύσεις για τους σοβαρά πάσχοντες που ταλαιπωρούνται τόσο μέσα στο σύστημα υγείας.
Οι μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή κουλτούρας
Ένας ακόμα άξονας του προγράμματος που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας και σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, είναι η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας. Δηλαδή, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας από τους ασθενείς, η μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.
Ο υπουργός Υγείας διαπίστωσε την προφανή εικόνα του συστήματος δημόσιας υγείας, – γηρασμένο με ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, το χαρακτήρισε- και ζήτησε την ενεργό στήριξη όλης της κοινότητας που εμπλέκεται στην παροχή υπηρεσιών Υγείας προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές.
«Όλοι, ιατροί, νοσηλευτές,διοικητικά στελέχη, πολίτες αξίζουμε μια καλύτερη υγεία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα Υγείας να υπηρετεί με αξιοπρέπεια τον πολίτη. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα ανθρωπιάς. Το ίδιο ζητώ και από τους πολίτες. Η δημόσια υγεία μάς χρειάζεται όλους» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
Η χρηματοδότηση του συστήματος και οι συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα
Ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, με διασφαλισμένη την ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων, κάτι που θα υλοποιηθεί με νέο σύστημα χρηματοδότησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα προωθηθούν άμεσα οι συνέργειες και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Εφαρμόζουμε σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ότι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού, και αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό» ανέφερε ο υπουργός.
Φαρμακοβιομηχανία και ιδιώτες πάροχοι
Στην ομιλία του ο κ. Κικίλιας έκανε αναφορά και στο ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες που ουσιαστικά είναι κλειστή τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της καθυστέρησης της λειτουργίας της Επιτροπής για την φαρμακευτική καινοτομίας (ΗΤΑ) η οποία σημειωτέον ήταν μεταβατική μέχρι να συσταθεί Οργανισμός -που δεν έγινε ποτέ.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως «διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τη σχέση κόστους-οφέλους και είναι αποτελεσματικές» στέλνοντας μήνυμα στους ασθενείς που περιμένουν για καινοτόμες θεραπείες, αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται επίσης σε θέση αναμονής για μήνες σε ό,τι αφορά τις επιστημονικές αλλά και οικονομικές εξελίξεις.
Αποδέκτες τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και όλο το φάσμα των ιδιωτών της υγείας είχε επίσης η αναφορά του κ. Κικίλια για τα επαχθή κατά τους ιδιώτες της υγείας μέτρα του claw back και του rebate. «Λαμβάνουμε ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα ώστε να συγκρατήσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε την επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς (rebate&clawback)» δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας.
Προς την ίδια κατεύθυνση είναι η δέσμευση του πως θα υπογράφουν άμεσα τριετή σύμφωνα συνεργασίας με όλους τους φορείς της υγείας συνυπολογίζοντας τις προτάσεις τους.
Τα φαρμακεία, κόμβοι προαγωγής υγείας του πληθυσμού
Έχοντας ως στόχο τα φαρμακεία να αποτελέσουν κόμβο υγείας και ενημέρωσης για τους πολίτες, χαράσσεται το πλαίσιο της σύμπραξης στην υγεία και με τα 11.000 φαρμακεία της χώρας.
«Μοναδικές παρεμβάσεις μας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη δημιουργία συνενώσεων, η μέριμνα για τα φαρμακεία απομακρυσμένων περιοχών και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών συλλόγων» είπε ο κ. Κικίλιας.
Ο στρατηγικός ρόλος του ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ θα εκσυγχρονιστεί, ήταν η κατηγορηματική δέσμευση του υπουργού Υγείας. “Με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών, θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στην φροντίδα” εξήγησε, δίνοντας το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργεί ο οργανισμός -ομπρέλα για περιπου 10 εκατ. Πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό θα αναθεωρηθεί ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ και θα αξιοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας, αρχής γενομένης από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι έξι άξονες για τη νέα στρατηγική του υπουργείου Υγείας
Περιγράφοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε τους εξής έξι άξονες:
1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.
2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
3.Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και τηναποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.
4.Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
5.Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης
6.Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.