Μεταμορφώνεται η περίθαλψη στη Βόρεια Ελλάδα με τη δημιουργία των δύο νέων νοσοκομείων, του Παιδιατρικού στη Θεσσαλονίκη και του νοσοκομείου Κομοτηνής, τη στιγμή που ακόμη ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα, στη Σπάρτη, θα αναβαθμίσει τον υγειονομικό χάρτη της Πελοποννήσου. Και τα τρία νέα νοσοκομεία αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αναμένεται να είναι έτοιμα προς το τέλος του 2026.
Η κατασκευή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων περνά πλέον στο στάδιο της υλοποίησης αφού τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Κομοτηνή είναι ένα βήμα πριν τις εργασίες. Τα προηγούμενα 24ωρα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές εκδηλώσεις στις δύο πόλεις όπου παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, και η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη. Ανάλογη εκδήλωση αναμένεται σήμερα στη Σπάρτη.
Το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα πάγιο αίτημα ετών, αφού ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα δε διαθέτει ειδικό νοσοκομείο για παιδιά. Όπως έχει προαναγγείλει και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τη νέα χρονιά ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του. Πιο συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του παιδιατρικού νοσηλευτικού ιδρύματος έχει ως εξής: Από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2024 θα πραγματοποιηθούν οι εκσκαφές. Οι σκυροδετήσεις θα διαρκέσουν από τον Μάρτιο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2025, οι ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές από τον Μάρτιο του 2025 έως το Νοέμβριο του 2025. Οι αρχιτεκτονικές και εξωτερικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από την άνοιξη του 2025 έως το φθινόπωρο του 2026.
Η νέα υγειονομική δομή θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα τμήματα και ειδικότητες, όπως για παράδειγμα παιδοχειρουργούς. Επιπλέον, το νοσοκομείο αναμένεται να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ Παίδων. Σήμερα, όλη η βόρεια Ελλάδα καλύπτεται με μόλις οκτώ κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά περιστατικά να χρειάζονται διακομιδή, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Ο σχεδιασμός του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 140 γενικές Παιδιατρικές – παθολογικές/χειρουργικές κλίνες, 33 κλίνες έτοιμες να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΑΦ, 36 εξεταστήρια.
Στην Κομοτηνή, τις επόμενες ημέρες μπορούν να… αρχίσουν δουλειά οι μπουλντόζες. Στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο είναι περισσότερο προχωρημένες οι εργασίες των δικτύων κοινής ωφέλειας. Πάντως, η παράδοση του νοσηλευτικού ιδρύματος στο κοινό αναμένεται περί τον Νοέμβριο του 2026, ενώ έως το τέλος του 2026 ολοκληρώνεται το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.
Η στελέχωση των νέων νοσοκομείων
Στον απόηχο των παραιτήσεων και του συγκρατημένου ενδιαφέροντος για θέσεις που προκηρύσσονται στο ΕΣΥ – πρόβλημα που παραδέχεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας – ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα στελεχωθούν τα τρία νέα νοσοκομεία της χώρας μας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που θα είναι πανεπιστημιακό, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην προσέλκυση γιατρών από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν ως δέλεαρ μια πανεπιστημιακή καριέρα. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε συνέντευξή του ότι όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας θα πάρουν θέσεις επίκουρων καθηγητών – αντί να αναλάβουν για παράδειγμα ως επιμελητές Β΄- γεγονός που τους δίνει ένα κίνητρο. «Και αυτό είναι και μία πραγματικά πολιτική πρακτική ενάντια στο brain drain. Να πώς αντιστρέφουμε τα πράγματα. Θα έρθουν δηλαδή από το εξωτερικό επιστήμονες, οι οποίοι θα θελήσουν να καταλάβουν ως υποψήφιοι επίκουροι καθηγητές τη θέση στην ιατρική σχολή της Κρήτης και ταυτόχρονα θα στελεχώσουν το νοσοκομείο μας με καλούς γιατρούς. Θα μπορώ να σας πω και αριθμό σε λίγες μέρες», ανέφερε προχθές ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.
Παράλληλα, θα προκηρυχθούν νέες θέσεις και θα μεταφερθεί προσωπικό για τη στελέχωση των νέων νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα στην Κομοτηνή, όπου ήδη λειτουργεί νοσοκομείο.
Έως το τέλος του μήνα, το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει ένα νέο «πακέτο» μέτρων με σκοπό να δώσει κίνητρα για θέσεις που βγαίνουν άγονες, αλλά και ιατρικές ειδικότητες που είναι «άγονες». Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ανακοινωθούν τόσο οικονομικά κίνητρα όσο μέτρα που θα αφορούν στην εξέλιξη των γιατρών και θα ελκύονται προς το ΕΣΥ αντί να απομακρύνονται.