Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για την κατ’ οίκον νοσηλεία (Hospital@Home) και στην Ελλάδα, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές εγκριτικές διαδικασίες και είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση. Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Το ποσό αυτό θα καλύψει το κόστος πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, και την προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρειάζονται οι επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο της καινοτόμου αυτής υγειονομικής δράσης.
Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με την υλοποίηση της δράσης «Οίκοθεν», στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», για τη χορήγηση θεραπειών κατ’ οίκον σε καρκινοπαθείς.
Όπως έχει αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, το νέο θεσμικό πλαίσιο «καθορίζει του όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η ασφάλεια των ασθενών αλλά και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών υγείας».
Τον «Άγιο Σάββα» θα ακολουθήσουν και άλλα ογκολογικά νοσοκομεία, ενώ μετά τους ασθενείς με καρκίνο αντίστοιχα προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας και χορήγησης θεραπειών αναμένεται να εφαρμοστούν και για άλλες κατηγορίες ασθενών.
Ειδικότερα, το Hospital@Home αναμένεται να φθάσει σε εκατοντάδες (περίπου 1000) ασθενείς με:
καρκίνο,
χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα,
νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια,
κυστική ίνωση,
χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.
Σταδιακά επιδιώκεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νοσήματα.
Η χορήγηση θεραπειών και η παροχή υπηρεσιών στο σπίτι δεν αναμένεται μόνο να διευκολύνει τους ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά θα επιτρέψει στα νοσοκομεία να διαχειριστούν καλύτερα τους πόρους τους, δημιουργώντας χώρο για την εξυπηρέτηση περισσότερων κατ’ οίκον ασθενών και μειώνοντας τις αναμονές.
Τόσο το πρόγραμμα «Οίκοθεν» όσο και το Hospital@home θα στελεχωθούν με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, που θα λάβουν και περαιτέρω ειδική εκπαίδευση, ενώ θα υποστηρίζονται από τρία e-εργαλεία, όπως τα συστήματα τηλε-συμβουλευτικής. Στην περίπτωση του «Οίκοθεν» παθολόγοι-ογκολόγοι, αλλά και νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με εμπειρία σε ογκολογικές κλινικές αναμένεται να στελεχώσουν τις ειδικές ομάδες.
Αντίστοιχα, άμεσα θα μπορούσε να αρχίσει η εφαρμογή κατ’ οίκον φροντίδας σε παιδιατρικούς ασθενείς, αξιοποιώντας την υπηρεσία που λειτουργεί πιλοτικά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα όσα έχει επισημάνει ο κ. Κωτσιόπουλος, ο στόχος είναι οι χρόνια πάσχοντες που έχουν συχνές επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία, συνήθως με μακρά νοσηλεία, και οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας εκτός νοσοκομειακών δομών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών το κόστος της κατ’ οίκον νοσηλείας είναι μικρότερο για το σύστημα υγείας από ότι η συνήθης νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ αντίστροφα η ποιότητα της φροντίδας για τους ασθενείς είναι καλύτερη, μιας και παρέχεται κοντά στην οικογένεια τους και με πλήρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη. Σημειώνεται δε πως πως το Hospital@home είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση της νοσοκομειακής περίθαλψη, με στόχο την προστασία και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.