Μια σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν θέτουν σύσσωμες οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να μεριμνήσει για τη διευθέτηση τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του. Το θέμα των οικονομικών στοιχείων που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται να είναι το πλέον σημαντικό για της εταιρείες εξαιτίας της σύνδεσής του με τον προσδιορισμό του clawback.
Παράλληλα σε πολύ κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την υγεία των πολιτών έχουν αναχθεί η εξασφάλιση πόρων για τα νέα καινοτόμα φάρμακα καθώς και η προβλεψιμότητα των νέων θεραπειών που έρχονται σε ορίζοντα 5ετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr μάλιστα και οι τέσσερις φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ) απέστειλαν σχετική επιστολή επισημαίνοντας κατ’ αρχήν ότι παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ενημέρωση που υπάρχει για την ακριβή εικόνα της πορείας της δαπάνης και των υποχρεωτικών επιστροφών εξαντλείται σε στοιχεία του τέλους Δεκεμβρίου του 2021. Η έλλειψη πληροφόρησης είναι ιδιαίτερα εμφανής και η δυνατότητα των εταιρειών να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2023 όπως είναι λογικό, θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένη.
Οι φορείς ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ώστε να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της και συγκεκριμένα:
1) Συζήτηση σχετικά με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για τη δαπάνη του 2022 για κάθε ένα από τα 3 κανάλια διακίνησης φαρμάκων (νοσοκομεία, ΦΥΚ, ιδιωτικά φαρμακεία) ώστε να υπάρχει γνώση των υπερβάσεων.
2) Επίσημη αποτίμηση των κλειστών προϋπολογισμών ανά εξάμηνο και ανά κανάλι.
3) Να συζητηθεί το θέμα του ελέγχου της συνταγογράφησης όπως εξαγγέλθηκε από το υπουργείο (πως θα υλοποιηθεί).
4) Η χρηματοδότηση της καινοτομίας μέσα από μια νέα διαδικασία στη βάση της οποία θα λειτουργεί ένα Innovation fund – Μεταχείριση των ATMPs. (Advanced Therapy Medicinal Products).
5) Ενημέρωση για πιθανότητα διάθεσης ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
6) Κατανομή των 150 εκατ. ευρώ τα οποία θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του 2023 και αφορούν στις δεσμεύσεις του Υπουργείου απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
7) Φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων πολιτών 2022 και πρόβλεψη για 2023 και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τον έλεγχο της σχετικής συνταγογράφησης.
8) Καθυστέρηση πληρωμών από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
9) Σάρωση ορίζοντα δηλαδή το πως διαγράφονται τα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί και πως μπορούν αυτά να επηρεάσουν τη δαπάνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Πλεύρης μιλώντας στη Βουλή υπεραμύνθηκε της φαρμακευτικής πολιτικής του, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα και σε αρκετά από αυτά συμφωνεί και η φαρμακοβιομηχανία. Ειδικότερα επεσήμανε ότι επιτεύχθηκαν τα εξής:
1. Εξασφάλιση των μεγαλύτερων εκπτώσεων στη φαρμακευτική αγορά κατά το 2022. Μέρος της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης ύψους 920 εκατ. ευρώ αφορά σε κλειστούς προϋπολογισμούς τα οποία επέφεραν εξοικονομήσεις για τους πολίτες 450 εκατ. ευρώ.
2. Θεσμοθέτηση λειτουργίας επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.
3. Ενίσχυση του προϋπολογισμού και θεσμοθέτηση επενδυτικών ευκαιριών.
4. Προστασία φθηνών φαρμάκων.
5. Ενίσχυση πλαισίου κλινικών δοκιμών και διασφάλιση καινοτομίας.