Η προεκλογική περίοδος στην οποία άτυπα έχει ήδη ξεκινήσει για τη χώρα, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες μια πολλά σημαντικά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr εδώ και δύο εβδομάδες οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη προκειμένου να λάβουν σαφείς απαντήσεις σε πέντε ιδιαίτερα καίρια ερωτήματα.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη αποστείλει αίτημα για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σημειώνοντας τα παρακάτω θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Ειδικότερα:
1. Θετική Λίστα φαρμάκων. Όπως επισημαίνεται υπάρχει μη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τη συχνότητα αναθεώρησης της θετικής λίστας, δηλαδή του καταλόγου των φαρμάκων που αποζημιώνονται. Η θετική λίστα φαρμάκων θα πρέπει να αναθεωρείται κάθε φορά που εκδίδεται Υπουργική Απόφαση για ένταξη ή απένταξη φαρμάκων από το σχετικό κατάλογο ώστε να υπάρχει πρόσβαση των ασθενών στα νέα σκευάσματα.
2. Διαδικασία Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται μπροστά σε μια μη προβλέψιμη διαδικασία καθώς έχει καθιερωθεί η αναδρομική ισχύς των διαπραγματεύσεων πέραν της διάρκειας του εξαμήνου, για το οποίο χρεώνεται clawback. Ειδικότερα να σημειώσουμε ότι ακόμη και αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις τιμών οι οποίες θα ισχύσουν από την 1/7/2022. Φυσικά αυτό επηρεάζει τους ισολογισμούς των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Οι εταιρείες του κλάδου ζητούν να ανασταλεί για λόγους διασφάλισης στοιχειώδους επιχειρηματικής προβλεψιμότητας και λειτουργίας η αναδρομικότητα, καθώς οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις έκδοσης των πραγματικών χρεώσεων επιστροφών, ακόμα και πέραν τής ολοκλήρωσης του οικονομικού έτους.
Παράλληλα αποτελεί σημείο προβληματισμού κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ισότιμης διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κατηγορίες που διαπραγματεύονται στην αρχή του έτους με κάποιες που γίνονται στο τέλος οπότε η χρήση του προϊόντος είναι πλέον γνωστή.
3. Κατάργηση ειδικών χρεώσεων υπέρ τρίτων στα Νοσοκομεία. Οι εταιρείες ήδη με επιστολή στις 15/12/2022, είχαν τονίσει πως θα πρέπει να καταργηθούν οι ειδικές κρατήσεις υπέρ τρίτων επί προμηθειών προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Τονίζουν δε πως το θέμα αυτό έπρεπε να είχε λυθεί από την εποχή των μνημονιακών υποχρεώσεων.
4. Επενδυτικό clawback. Το συγκεκριμένο κίνητρο κάτω από το θεσμό του RRF δεν απόδωσε για τις Κλινικές Μελέτες (Μόνο το 4.6% από τα 250 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν για συμψηφισμό). Ειδικά οι πολυεθνικές φαρμακευτικές σημειώνουν ότι θα πρέπει να βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης εάν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Πολιτείας να τις προσελκύσει στη χώρα μας.
5. Λειτουργία Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης. Αν και η εν λόγω επιτροπή τυπικά επανδραστηριοποιήθηκε, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρουν ότι θα πρέπει να συζητηθεί η μορφή λειτουργίας της, ώστε να είναι αποτελεσματική ως φορέας παραγωγής προτάσεων.
Πέραν όλων των ανωτέρω, έχει ξεκινήσει μια νέα χρονιά για την οποία οι ανησυχίες των εταιρειών για την πορεία της Φαρμακευτικής Δαπάνης παραμένουν έντονες και είναι σημαντικό να συζητήσουμε ποιες κινήσεις σκέφτεται να δρομολογήσει το ΥΥ πέραν της ούτως ή άλλως υψηλότατης οικονομικής πίεσης που ασκείται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Διαδικτυακή εκδήλωση για τη φαρμακευτική στρατηγική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο