Σε μια περίοδο που η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει την εξασφάλιση των απαραίτητων θεραπειών για τους πολίτες, πιέζοντας έντονα τις φαρμακευτικές εταιρείες για γενναίες εκπτώσεις επί των τιμών των φαρμάκων. Και σε έναν σημαντικό βαθμό τα καταφέρνει, ειδικά στο πεδίο των φαρμάκων υψηλού κόστους, μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης.
Όπως αναφέρει στο ygeiamou.gr, η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, «έχουμε ξεκινήσει ήδη επαναδιαπραγματεύσεις για τις κατηγορίες που έληξαν στις 31-12-2022, για τα σκευάσματα με βάση τη δραστική ουσία λεναλιδομίδη και σκευάσματα από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη, τις οποίες θα ολοκληρώσουμε πιθανά στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με την μπεβασιζουμάμπη, τους αναστολείς ιντερλευκίνης και τα σκευάσματα για την θεραπεία της ηπατίτιδας C, ενώ στο ενδιάμεσο βλέπουμε τις παραπομπές της Επιτροπή Αξιολόγησης για ένταξη νέων φαρμάκων στον κατάλογο των αποζημιούμενων σκευασμάτων».
Συμπληρώνει ακόμη ότι «έχουμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και τις ιντερφερόνες Β και στη συνέχεια, σκευάσματα για το μελάνωμα, την ψωρίαση, ανοσοθεραπείες, θεραπείες CAR-T, αντιπηκτικά από του στόματος και σκευάσματα βιταμίνης D».
Μέσα από την παραπάνω διαδικασία διαπιστώνεται ότι για σοβαρές νόσους, είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη η αναγκαία αγωγή. Βέβαια οι φαρμακευτικές εταιρείες θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα θα έπρεπε να είναι υψηλότερος και να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ώστε να μην υπάρχει κανένα μεγάλο χρονικό κενό από την έγκριση του φαρμάκου σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι την διαθεσιμότητα του στην Ελλάδα.
Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων μέσα στο προηγούμενο έτος, κατάφερε να εντάξει φάρμακα αξίας 755 εκατομμυρίων ευρώ σε κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ.
Φάρμακα για το διαβήτη, αντιθρομβωτικά, ογκολογικά-αιματολογικά αλλά και σκευάσματα βιταμίνης D και σιδήρου, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις εκπτώσεις που πέτυχε η Επιτροπή καταφέρνοντας έτσι και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τον Οργανισμό (επί της ουσίας μείωσε το ποσό επιστροφής από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ήτοι το clawback).
Συνολικά, το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ, ήταν 348 εκατ. ευρώ. Όμως υπήρχαν συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων που μέσα από διαπραγματεύσεις συμμετείχαν περισσότερο στην επίτευξη αυτού του ποσού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχει δημοσιοποιήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, κατά το προηγούμενο έτος, κατάφερε να εντάξει φάρμακα αξίας 755 εκατ. ευρώ σε κλειστούς προϋπολογισμούς, ποσό που αποτελεί το 36% των συνολικών δαπανών για φάρμακα του ΕΟΠΥΥ.
Μέσω και αυτής της διαδικασίας κατάφερε λοιπόν τη μείωση της δαπάνης κατά 348 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από τις παρακάτω κατηγορίες φαρμάκων:
- από τα σκευάσματα βιταμίνης D και Σιδήρου, το όφελος φτάνει τα 65,5 εκατ. ευρώ
- από τα ογκολογικά-αιματολογικά φάρμακα τα 51 εκατ. ευρώ
- από τα αντιθρομβωτικά φάρμακα τα 30 εκατ. ευρώ
- από τα ογκολογικά-αιματολογικά αντιθρομβωτικά φάρμακα τα 23 εκατ. ευρώ
- από τα φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση τα 9,8 εκατ. ευρώ
- από τα φάρμακα για το άσθμα τα 8 εκατ. ευρώ
- ενώ από νέες εμπιστευτικές συμφωνίες διαφόρων κατηγοριών φαρμάκων το συνολικό όφελος είναι 50 εκατ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το 2022 στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είχαν κλειστεί 117 συμφωνίες έως τον Ιούλιο, όταν και άλλαξε η σύνθεση της. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, μάλιστα, με τη νέα σύνθεση η Επιτροπή ανέβασε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς υπεγράφησαν άλλα 105 συμφωνητικά, ενώ άλλα 74 είναι σε επεξεργασία και αναμένεται να ολοκληρωθούν.
Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η Επιτροπή έχει 13 σκευάσματα στην τελική φάση διαπραγμάτευσης, μόλις μια κατηγορία είναι σε εκκρεμότητα, ενώ 7 σκευάσματα είναι σε αναμονή έναρξης διαπραγμάτευσης. Στα 211 είναι τα σκευάσματα και 9 οι κατηγορίες, που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Η Επιτροπή έχει συνεδριάσει 28 φορές, ενώ έχει πραγματοποιήσει 480 συναντήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Καινοτόμες Θεραπείες: 200 νέα φάρμακα στην Ελλάδα την τελευταία τριετία