*Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει εκ νέου η συμπεριφορά της Κίνας απέναντι στον κορωνοϊό με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία και η Ιαπωνία να ανακοινώνουν ήδη έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφύγουν μια νέα «έκρηξη» που θα προέρχεται από την Ασία ενώ το ίδιο θα εξετάσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι από τις 5 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν, όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα ηλικίας 2 ετών και άνω» θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19 στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα. Το μέτρο ισχύει για τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. «Οι δειγματοληψίες για την καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί» στην Κίνα, υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU
Τα αρνητικά τεστ για Covid-19 (PCR ή αντιγόνου) πρέπει να επιδεικνύονται σε ελέγχους των αεροπορικών εταιρειών κατά την αναχώρηση των ταξιδιωτών. Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το ταξίδι, θα μπορούν εναλλακτικά να επιδείξουν βεβαίωση ανάρρωσης.

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη τις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων στη χώρα. Το Τόκιο ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2. Η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε επίσης πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης των ταξιδιωτών. Και οι ινδικές αρχές τόνισαν ότι θα ισχύουν μέτρα επιτήρησης των επισκεπτών από την Κίνα.

Τι έχει αλλάξει στην Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει τη διαχείριση του Covid-19 από τις 8 Ιανουαρίου, κατατάσσοντας την λοίμωξη στην κατηγορίας Β και όχι στην κατηγορία Α. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Λι Μπιν, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC), δήλωσε ότι διάφοροι παράγοντες έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την τελευταία προσαρμογή στη διαχείριση της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Τόνισε ότι η Κίνα παρακολούθησε στενά τη μετάλλαξη του ιού, προχώρησε γρήγορα στην προώθηση του εμβολιασμού και την προμήθεια φαρμάκων, δημιούργησε νέο σύστημα ιατρικής θεραπείας και πρόληψης και αύξησε την ικανότητα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. «Επί του παρόντος, με τη μετάλλαξη του ιού, την αλλαγή της επιδημικής κατάστασης, τη διάδοση του εμβολιασμού και τη συσσώρευση εμπειρίας στην πρόληψη και τον έλεγχο, η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας της Κίνας έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο», δήλωσε ο Λι. Πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να αφήσουμε τον ιό ή μια πλήρη έξοδο από τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου».

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Η υποβάθμιση της διαχείρισης της λοίμωξης Covid-19 θα οδηγήσει σε βασικές αλλαγές στα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας της Κίνας:

– Η χώρα θα ανιχνεύει κυρίως περιπτώσεις μόλυνσης κατά τη διάρκεια της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

– Τα ασυμπτωματικά κρούσματα και οι ήπιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται στο σπίτι, αντί να αντιμετωπίζονται με θεραπεία και παρακολούθηση σε νοσοκομεία αναφοράς.

Τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν από τα τέλη Νοεμβρίου, μετά τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις κατά της καραντίνας και επισημοποιήθηκε η στροφή με την απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός και εκτός Κίνας.

Την ανησυχία επιτείνει το «σταγονόμετρο» με το οποίο οι κινεζικές αρχές δίνουν λεπτομέρειες για την πορείς κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορωνοϊό με το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών να ανακοινώνει σήμερα, Πέμπτη (29/12) ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, έναντι τριών το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων να φθάνει τους 5.246 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα (29/12) προκειμένου να «συζητηθούν (…) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.

Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν «μοναχικοί καβαλάρηδες», υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας, επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Κίνα ανακοινώνει έναν θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού σε 24 ώρες