Δεν ξέφυγαν από το στόχαστρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και φέτος οι υψηλές πωλήσεις των δημοφιλέστατων αντιπηκτικών φαρμάκων, για τα οποία μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου πιο «στενού» κλειστού προϋπολογισμού. Ο εν λόγω κλειστός προϋπολογισμός αφορά σε 13 σκευάσματα 3 δραστικών ουσιών. Οι συγκεκριμένες ουσίες δε, είναι οι κορυφαίες σε πωλήσεις για 3 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, θεσπίζεται κλειστός προϋπολογισμός κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμής για τα προϊόντα της κατηγορίας «Από του στόματος χορηγούμενα αντιπηκτικά» και συγκεκριμένα, για 4 σκευάσματα με βάση τη δραστική απιξαμπάνη, 5 σκευάσματα με βάση την ετεξιλική δαβιγατράνη και 4 σκευάσματα με βάση τη ριβαροξαβάνη.
Μπορεί αυτές οι ουσίες να ακούγονται άγνωστες στο ευρύ κοινό, αλλά αποτελούν τη βάση τριών κορυφαίων φαρμάκων που σαν εμπορικά ονόματα αποτελούν τα νούμερο 1 φάρμακα για κάθε μία από τις εταιρείες που τα παράγει και τα διακινεί.
Σύμφωνα με την απόφαση, για το έτος 2022 και διάρκεια συμφωνίας 12 μήνες με αναδρομική έναρξη την 1-1-2022 και διάρκεια έως τις 31-12-2022, το ύψος του προϋπολογισμού προσδιορίζεται στα 87.450.000 ευρώ για τις
ποσότητες που θα διατεθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα 3 αυτά σκευάσματα πραγματοποιούν τζίρο στα ιδιωτικά φαρμακεία της τάξης των 180 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι μεσοσταθμικά 20%, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει περί τα 145 εκατ. ευρώ.
Αυτό βεβαίως αν τα φάρμακα διατηρούσαν την τιμή που προβλέπει το Δελτίο Τιμών και όχι αυτή που προέκυψε από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «έκπτωσης» σε μια ιδιαίτερα μεγάλη κατηγορία φαρμάκων η οποία διαμορφώθηκε στο 40%.
Παραμένει σταθερή η συμμετοχή του ασθενούς
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι ο πολίτης ο οποίος λαμβάνει τα σκευάσματα δεν κερδίζει τίποτα από τις εκπτώσεις που δίνει η εταιρεία, καθώς θα εξακολουθεί να πληρώνει συμμετοχή με βάση την τιμή που αναγράφεται στο Δελτίο Τιμών. Μέχρι πέρυσι ίσχυε μια άλλη διαδικασία, δηλαδή στα σκευάσματα στα οποία επιτυγχάνονταν εκπτώσεις για τον ΕΟΠΥΥ, ο πολίτης πλήρωνε το μισό της συμμετοχής του όμως αυτό άλλαξε.
Έτσι ο ΕΟΠΥΥ και πληρώνει λιγότερα αλλά επίσης και η κάθε φαρμακευτική εταιρεία δεν χάνει το ποσό που λαμβάνει από τη συμμετοχή του ασθενούς όπως επίσης και όλη η εφοδιαστική αλυσίδα.
Αντιδράσεις για τις «εξοικονομήσεις»
Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακευτικών σχετικά με τις «υποτιθέμενες» όπως αναφέρουν εξοικονομήσεις στο φάρμακο που ευαγγελίζεται ο Υπουργός Υγείας.
Όπως αναφέρουν μάλιστα κύκλοι των φαρμακευτικών, μέσω των επιμέρους κλειστών προϋπολογισμών ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει προκαταβολικά την υπέρβαση από τις εταιρείες αλλά η δαπάνη για τον οργανισμό παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
«Ωστόσο αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαίρεται ότι μείωσε το clawback. Η προσέγγιση αυτή ωστόσο λειτουργεί επιβαρυντικά στη βιωσιμότητα των εταιρειών αφού για μια ακόμη χρονιά οι καθαρές τιμές των προϊόντων τους θα μειωθούν σε σχέση με πέρυσι. Θα μπορούσε βέβαια ο ΕΟΠΥΥ να υπερηφανεύεται ότι με τα ίδια χρήματα με πέρυσι διέθεσε περισσότερα κουτιά φαρμάκων στους ασφαλισμένους του, αλλά με το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών που έχει εισαχθεί από τα χρόνια των μνημονίων αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς. Εκτός και αν οι φαρμακευτικές εταιρείες φτάσουν στο σημείο να αποσύρουν ή να αρνούνται να διαθέσουν τα προϊόντα τους με αυτούς τους όρους. Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν είναι μακριά αυτή η μέρα» επισημαίνει στέλεχος της αγοράς.
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΠΥΥ: Σε ποια φάρμακα πέτυχε σημαντικές εκπτώσεις η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών
Φάρμακο: Πάνω από 3 δισ. ευρώ θα πληρώσουν οι εταιρείες έως το 2030