Την άμεση σχέση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, την κρίση που διέρχονται θεσμοί όπως αυτός της οικογένειας με την περιβαλλοντική κρίση που βιώνει ο πλανήτης Γη, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ κηρύσσοντας την έναρξη του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Eco-Ευ Ζην «Οικογένεια και Περιβάλλον: Πυλώνες κοινωνικού πολιτισμού – Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Οικογένεια» στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη.
«Το φυσικό περιβάλλον σήμερα απειλείται όσο ποτέ άλλο», είπε ο Παναγιώτατος χαρακτηρίζοντας οικολογική τραγωδία – που αγγίζει όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και την επιβίωση μας στον πλανήτη – την επώδυνη πραγματικότητα που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη λόγω της ρύπανσης του αέρα, των υδάτινων πόρων, της καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας και της υπερ-εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
«Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι γνωστό ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Αλλά συνεχίζουμε τη γαιοκτονία ρυπαίνοντας τη θάλασσα και τον αέρα, με την αφελή πίστη ότι το περιβάλλον έχει τη δυνατότητα να αυτοανανεώνεται», σημείωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ο πρώτος θεσμικός φορέας που έθεσε στη δημόσια συζήτηση το περιβαλλοντικό ζήτημα στρέφοντας το ενδιαφέρον των πολιτικών και της κοινωνίας στα αίτια της οικολογικής κρίσης. Ενώ πήγε ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας μια σειρά λύσεων.
«Ο χριστιανισμός και η εκκλησιαστική ζωή μπορούν να κατάγουν νίκη επί των δυνάμεων που καταστρέφουν το περιβάλλον», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εξηγώντας πως «δεν είναι δυνατόν να ομολογούμε την πίστη μας στον Θεό και την ίδια στιγμή να καταστρέφουμε το περιβάλλον. Αμαρτάνουμε απέναντι στον άνθρωπο και την πλάση».
Απηύθυνε δε κάλεσμα στην κοινωνία και ειδικότερα στις νεότερες γενιές να κατανοήσουν ότι «η κοινωνική και οικονομική πρόοδος κρίνεται από τις συνέπειες της στο περιβάλλον. Δεν υπάρχει ανάπτυξη και ευτυχία σε έναν ρημαγμένο πλανήτη», υπογράμμισε.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε ότι η καταστροφή της φύσης είναι έμπρακτος αθεϊσμός. «Η πίστη στον Θεό είναι πηγή έμπνευσης για συνετή χρήση όλων των αγαθών. Πραγματική ευδαιμονία είναι όταν ο άνθρωπος υπηρετεί όχι μόνο ότι είναι χρήσιμο αλλά και ότι είναι καλό για τον ίδιο και τους γύρω του».
Ειδήσεις σήμερα:
ΕΟΠΥΥ: Σε ποια φάρμακα πέτυχε σημαντικές εκπτώσεις η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών
Στρεπτόκοκκος Α: Μετά τη Βρετανία επελαύνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη – Συναγερμός στις ΗΠΑ
Δύο σημαντικές αλλαγές για τα άτομα με HIV λοίμωξη από τον Φεβρουάριο